Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις δημοπρασίες χάθηκαν οι 700 μονάδες

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει την πίεση στις μετοχές. Ανόδος για Πειραιώς, υποχώρηση για Eurobank. Ποιες είναι τώρα οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την βραχυπρόθεσμη πορεία.

ΧΑ: Στις δημοπρασίες χάθηκαν οι 700 μονάδες

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και σχετικά χαμηλού τζίρου, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες, αλλά και τους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και τα ελάχιστα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών και κύριο πεδίο αντιπαράθεσης το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, πέριξ του οποίου κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές να κερδίζουν τις εντυπώσεις και μέσω των τελικών δημοπρασιών, να πετυχαίνουν κλείσιμο του Δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και πλην του σχετικά χαμηλού τζίρου, η συνεχιζόμενη αδύναμη εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, η προσπάθεια αντίδρασης των Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας, με μικτό το τελικό αποτέλεσμα και όλα αυτά εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος και με μικρή αύξηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,68% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, +4 μονάδες βάσης).

Μένοντας στα ομόλογα, με επιτυχία, σε μια διαδικασία - εξπρές, ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετους ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, με το κουπόνι να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%.

Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 12 Μαρτίου, ενώ το ομόλογο αναφοράς ωριμάζει στις 12 Μαρτίου του 2029.

Διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η βελτίωση του κλίματος στις Διεθνείς Αγορές και η πιθανολογούμενη λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, δείχνουν να βοηθούν το Χ.Α. να αντιδράσει, έστω και υπέρμετρα, από τα πρόσφατα χαμηλά, με τον προβληματισμό να εστιάζεται στην επιφυλακτική εικόνα των μη Τραπεζικών blue chips, την έλλειψη ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αλλά και στις σημαντικές αυξομειώσεις των ημερήσιων τζίρων.

Μένοντας στην συναλλακτική δραστηριότητα, αν αυτή επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα, αυτό θα σημαίνει ότι η Αγορά επέστρεψε στην ανακύκλωση των γνωστών κεφαλαίων και θα περιμένει την επόμενη κινητοποίηση των εν δυνάμει πωλητών, στις τάξεις των οποίων θα προστεθούν και τα χαρτοφυλάκια που θα προχωρήσουν σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Από την άλλη και πάντα σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, επειδή σημαντική ρευστότητα παραμένει επιφυλακτική και εκτός Χ.Α., δεν μπορεί να αποκλειστεί το φαινόμενο της ανατροφοδοτούμενης ανόδου, όμως αυτό θα χρειαστεί ανοδικό “θόρυβο” και σαφώς πιο διευρυμένο και σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, από μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία μπορεί να σημειώθηκε ανακωχή πωλήσεων, όμως οι εν δυνάμει πωλητές παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. και θα επιστρέψουν όποτε “γεμίσουν” οι τιμές από πιο πυκνές εντολές αγορών, ποντάροντας και στη βοήθεια της κατοχύρωσης κερδών από τους “long”.

Αυτό το σενάριο δείχνουν να θεωρούν εξαιρετικά πιθανό τα γνωστά Ξένα Funds, που έκαναν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας και πάλι τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο (αναλυτικότερος πίνακας στο βραδινό σχόλιο Παραγώγων).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο ορισμός των Αναδόχων Τραπεζών, καθιστά βέβαιη τη διαδικασία έκδοσης 10ετους ομολόγου, με την έναρξή της να πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει σήμερα. Σε παράλληλη πορεία, ξεκινάει σήμερα και η τριήμερη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ομόλογο της Aegean Airlines, με την απόδοση να θεωρείται ότι θα είναι κοντά στο κάτω όριο του εύρους που ανακοινώθηκε, καθώς εκτιμάται ότι η φερεγγυότητα του Φορέα εγγυάται ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έκδοση θα είναι υψηλή”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η δημοπρασία του δεκαετούς ομολόγου, η οποία αναφέρεται πως ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να κρατήσει την αγορά σε αναμονή, ενώ οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα συνεχιστούν” επεσήμαινε η Beta Sec.

“Βλέποντας την ‘μεγάλη εικόνα’ από το 2010, το 663 έχει γίνει σημαντική στήριξη, ενώ το 760 και 800 είναι τα δύο πολύ μεγάλα επίπεδά μας, για τον Γενικό Δείκτη. Τα ομόλογα, ήδη έχουν βρεθεί στα επίπεδα του 2014, παρόλα αυτά το Χρηματιστήριο, λόγω του Τραπεζικού κλάδου, βρίσκεται κάτω από τις 800 μονάδες, θυμίζοντας ότι το 2014 είχε βρεθεί στις 1390. Μία λύση στον Τραπεζικό, μαζί με τις εκλογές, θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά”, εκτιμούσε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ύστερα από πέντε θετικές συνεδριάσεις, ήρθε η αναμενόμενη διόρθωση. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα, οι πωλητές επιχείρησαν να κατοχυρώσουν κάποια κέρδη, πρώτα στις Τράπεζες και έπειτα στα υπόλοιπα Blue Chips, με αποτέλεσμα η Αγορά από το +1,50% να κλείσει στο -1,18%, κοντά στα χαμηλά της ημέρας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 694 και αντιστάσεις 723 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1810 και αντίσταση στις 1877. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 509 μονάδες και αντιστάσεις στις 575 - 618. Συμπερασματικά: Πρώτη διόρθωση του ΓΔ μετά από πέντε συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, με την κατοχύρωση των κερδών απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη. Η επόμενες κινήσεις όμως, είναι κρίσιμες για συνέχεια της Αγοράς. Η διόρθωση θα πρέπει να περιοριστεί μέχρι τις 694 - 684 μονάδες, για να μην χαθεί ο βραχυπρόθεσμος στόχος των 743 - 764. Στα θετικά, ο σχετικά χαμηλός όγκος συναλλαγών της διόρθωσης και η διαδικασία έκδοσης των 10ετων ομολόγων, που θα διατηρήσει ένα θετικό κλίμα”, σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Λόγω των χθεσινών κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, περιμένουμε μεταβλητότητα γύρω από τις 700 μονάδες, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή έκδοση δεκαετούς ομολόγου” τόνιζε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό των Δεικτοβαρών μετοχών, η νευρικότητα ήταν έκδηλη, οι τίτλοι των Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την Πειραιώς (+3,33%) να δείχνει περισσότερο δυναμική στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών απέσπασαν το 44,5%, της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 512,24 (-3,63%) και 538,74 μονάδων (+1,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 527,48 (-0,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 526,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δείχνει πρωταρχικά ζητούμενο η μη υποχώρηση χαμηλότερα της ζώνης 502 – 495, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της επόμενη στήριξης στις 446 μονάδες, όπου και εντοπίζεται το ημερήσιο “stop long”, το οποίο, όμως, θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (+0,61%), ΟΛΠ (+0,23%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,09%) και Fourlis (+0,62%).

Υπό σχετική πίεση βρέθηκε η μετοχή της ΕΧΑΕ (-0,95%), πρώτον γιατί ο τίτλος ερχόταν από οκτώ ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα και σήμερα κατοχυρώθηκαν κέρδη και δεύτερον γιατί οι τζίροι στο Χ.Α. δείχνουν να επιστρέφουν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εισηγμένη.

Στα 3,63 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 4,235 ευρώ η πρώτη αντίσταση.

Μετά από την χθεσινή διόρθωση, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον Fourli (+0,62%) και ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Προσοχή στην ζώνη αντίστασης 4,965 – 5,00 ευρώ. Στα 4,51 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο Κέκροψ (+17,04%), όμως αυτό που έγινε σήμερα δεν πρέπει να ήταν απλή αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα. Αν ο τίτλος συνεχίσει με τον ίδιο ανοδικό βηματισμό, θα απαιτήσει σαφώς μεγαλύτερη προσοχή.

Η κίνηση του Κέκροπα, πιθανόν να τράβηξε ψηλότερα και την Ιντρακόμ (+1,21%), επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+2,42%), ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακά πράγματα έλαβαν χώρα στην Intralot, με τον τίτλο να αναρριχάται με κέρδη έως και 2,25% και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, με ημερήσιες απώλειες 11,2% (!)

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Attica Group (+1,57%), αντέδρασε μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις η Creta Farm (+5,19%), ενώ τα Πλ. Θράκης (+4,35%) συμπλήρωσαν πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι.

Η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και το κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων, ασφαλώς και βάζει σε προβληματισμούς τους αναλυτές, οι οποίοι θα ενταθούν αν ο Γενικός Δείκτης δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 689 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 1797 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Αξιοσημείωτες, τουλάχιστον, είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου”, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, εξισώνοντας την αξιολόγησή της με εκείνη της S&P, με αναφορές απροσδόκητα θετικές για τις προοπτικές της.

Η έκδοση 10ετους ομολόγου ήταν “έξυπνα σχεδιασμένη”, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη και να διαμορφωθεί απόδοση στο 3,90%, εκπληρώνοντας τους στόχους του Εκδότη δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου. Απομένει να υπάρξει θετική ανταπόκριση και από το Eurogroup της Δευτέρας, σε σχέση με την καταβολή ποσού 1 δισ. ευρώ περίπου στην Ελλάδα, εξέλιξη που παραμένει ανοικτή, ως προς τη θετική της έκβαση, αφού η διαδικασία εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με την ψήφιση του νέου Νομοθέτηματος για την προστασία Δανειοληπτών 1ης κατοικίας να εκκρεμεί ακόμη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο. Η Επενδυτική Κοινότητα, ήδη, αντιμετωπίζει διαφορετικά τον Τραπεζικό κλάδο, που το Φεβρουάριο σημείωσε θεαματικές επιδόσεις (πάνω από 30% με την μετοχή της Πειραιώς να υπερδιπλασιάζεται !), οδηγώντας σε συναλλακτική αναβάθμιση, καθώς η συμμετοχή του κλάδου είναι καθημερινά πάνω από το 50% των ημερήσιων συναλλαγών.

Τα δυσοίωνα σενάρια πιθανών ανακεφαλαιοποιήσεων, έχουν ήδη αντικατασταθεί με σενάρια που αναφέρονται σε ενδεχόμενη είσοδο σε περίοδο με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης, στο βαθμό που εφαρμοστούν τα σχέδια ταχείας διευθέτησης των χαρτοφυλακίων τους από τα “κόκκινα” δάνεια.

Επιπλέον, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων διευκολύνει την έκδοση ομολόγων, με στόχο την κεφαλαιακή θωράκισή τους, διαδικασία αναγκαία λόγω της αναμενόμενης απομείωσης κεφαλαίων από την επιτάχυνση της διαγραφής “κόκκινων” δανείων με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις.

Τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει το ΓΔ πάνω από τις 700 μονάδες, επίπεδα που θα απαιτήσουν χρόνο για να “χωνευτούν”, καθώς το δέλεαρ αποκόμισης κερδών από τους Επενδυτές είναι ισχυρό.

Η περαιτέρω συνέχιση ανοδικής πορείας θα απαιτήσει νέους καταλύτες, όπως την επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων και το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων, που ελέω της Ελληνικής γραφειοκρατίας έχουν τελματώσει (το master plan του ΟΛΠ είναι μια κραυγαλέα περίπτωση τις τελευταίες ημέρες). Και ασφαλώς μονιμότερη διατήρηση υψηλών συναλλαγών.

Τα σημερινά δεδομένα αφήνουν, από τεχνικής πλευράς, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κίνηση του ΓΔ, με το εύρος ανάμεσα στις 690 μονάδες (σημείο στήριξης) και 740 μονάδες (σημείο αντίστασης), να οριοθετούν το εύρος κίνησης του Δείκτη, στο εγγύς χρονικό διάστημα.

Στο διεθνές περιβάλλον, η προσδοκία συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντός του Μαρτίου, είναι πιθανό να διαχύσει το θετικό μήνυμα για την Παγκόσμια Οικονομία, με την Κίνα να κατεβάζει ταχύτητα ως προς την εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης της Οικονομίας της στο 6%. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, επικρατεί σκεπτικισμός, με τις Αγορές να περιμένουν να ακούσουν από το Μάριο Ντράγκι τις δικές του εκτιμήσεις για την Οικονομία της Ευρωζώνης, χωρίς να αποκλείεται εντελώς και η αναφορά σε ένα ακόμη πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

“Με αυτά τα δεδομένα, η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων από τους Διαχειριστές δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να μεταβληθεί, παραμένοντας ιδιαίτερα χαμηλή” εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οριακές οι μεταβολές στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Στο εύρος του 6% - 6,5% έριξε η Κίνα τον στόχο ανάπτυξης της φετινής χρονιάς. Το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 6,6%, με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών, ενώ ήταν μία ανάσα υψηλότερα από τον Εθνικό στόχο του 6,5%.

Με τον πιο αργό ρυθμό αναπτύχθηκε ο τομέας των Υπηρεσιών στην Κίνα τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης ΡΜΙ των εταιρειών Caixin/Markit διολίσθησε στις 51,1 μονάδες, από 53,6 τον Ιανουάριο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ, αυξήθηκε στις 51,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 51 τον Ιανουάριο. Ψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 51,4 μονάδες, αλλά κοντά στο όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,2% τον Φεβρουάριο, από 0,1% τον Ιανουάριο”, σημειώνει η Markit.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενισχύθηκαν κατά 2,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, έναντι πρόβλεψης για αύξηση ύψους 1,9%.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,3%, έναντι πρόβλεψης για ανοδική κίνηση κατά 1,2%.

“Οι Τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να δανείζονται σε Ευρώ από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση ενίσχυσης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, σε περίπτωση μίας, χωρίς συμφωνία, εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η ΒοΕ προειδοποίησε ότι “οι Επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για σοβαρές διαταραχές στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, χωρίς συμφωνία”.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε κοντά στη στασιμότητα, ξανά τον Φεβρουάριο. Μετά την προσγείωσή του τον Ιανουάριο στο πιο χαμηλό σημείο από το δημοψήφισμα του “Brexit”, ο ΡΜΙ κινήθηκε ανοδικά τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στις 51,3 μονάδες, από 50,1. Ήταν καλύτερα από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και ανέμεναν 49,9 μονάδες.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν σε υψηλό επτά μηνών τον Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 621.000 μονάδων. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάιο του 2018.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, θα υποχωρήσουν 8,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ΟΤΕ κατά δυο βαθμίδες, προχώρησε η Moody's, σε “Βa2”, από “B1” με σταθερό outlook.

Ο Οίκος επισημαίνει ότι η κίνηση λαμβάνει χώρα μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε “Β1” από “Β3”. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του ΟΤΕ διαμορφώνεται δυο βαθμίδες υψηλότερα από αυτή της Ελλάδας.

Την δέσμευση να προχωρήσει σε μείωση του φόρου μερισμάτων στο 10%, από 15% προηγουμένως υλοποιεί, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε, το Υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση αφορά τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2019 και εφεξής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, το κόστος της μείωσης για τον Κρατικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 45 εκατ. ευρώ και επέρχεται από το 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 696,57 (-1,08%) και 707,46 μονάδων (+0,46%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 700,14 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 698,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,76%.

Ο τζίρος στα 40,9 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Fourlis και μόνιμα μα αρνητικό οι ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Viohalco, Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερός παρέμεινε ο όγκος τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.974 συμβόλαια).

Στα 5.228 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.329 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.235, 1.063 για τον Μάρτιο και 172 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.823,75) κινήθηκε μεταξύ 1.819,25 και 1.843 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Intralot, 5.509 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.132), Alpha Bank (4.051), Πειραιώς (10.762), ΔΕΗ (953), Εθνική (15.114), Ελλάκτωρα (809), ΟΤΕ (356), Cenergy (181), Intralot (1.806), ΑΔΜΗΕ (366), Μυτιληναίο (372), Τέρνα Ενεργειακή (436), Ελ. Πετρέλαια (118), Viohalco (182), MIG (1.861), Τρ. Αττικής (133), Ιντρακόμ (770), ΟΠΑΠ (225).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.456, Alpha Bank 44.137, Εθνική 32.884, Πειραιώς 18.688, MIG 47.928, ΔΕΗ 14.440.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,54%

2019-02-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,07%

2019-02-28

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,63%

2019-02-18

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,52%

2019-02-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.539.980 τεμ., (από 38.539.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 27.012.136 τεμ. (26.927.538), ΔΕΗ 6.503.560 τεμ. (6.503.103), Eurobank 91.853.926 τεμ. (90.497.841), Εθνική 12.177.106 τεμ. (12.184.952), ΟΠΑΠ 1.272.668 τεμ. (1.272.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v