XA: Πιέζονται χαμηλότερα τράπεζες και blue chips

Προς τις 860 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι πωλητές δείχνουν να έχουν το «πάνω χέρι». Εντονότερες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, στο «κόκκινο» η πλειονότητα των μετοχών του FT 25. Σταθερός ο ΟΤΕ.

XA: Πιέζονται χαμηλότερα τράπεζες και blue chips

Αισιοδοξία για την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνα στηρίζει την ισχνή ανοδική αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστές οι αγορές στην Κίνα, με θετικό πρόσημο τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0.35% στις 2.988 μονάδες του S&P 500. Χαμηλότερα του ορίου του 17 ο VIX/CBOE στα 16,21 αποτυπώνει (κυρίως) την προσδοκία των αγορών για το ενδεχόμενο άρσης του αδιεξόδου στην αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων.

Στα καθ' ημάς, κλίμα εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους πωλητές να έχουν αναλάβει από την αρχή σαν σε συνέχεια των χθεσινών κινήσεών τους κυρίως στα blue chips.

Ενδεικτικό το ότι για τον Γενικό Δείκτη η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό καθοδικό χάσμα/gap από τις 866,76 μονάδες, για να διορθώσει προς τις 860 μονάδες. Θυμίζουμε πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε ως απαραίτητη προϋπόθεση την επιβεβαίωση της ευρύτερης ζώνης πέριξ των 850 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι χθες, ωστόσο τα 60 εκατ. θα γίνουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ισχυρή ένδειξη πως οι πωλητές συνεχίζουν τη μεθοδική και ελεγχόμενη μείωση μέρους των θέσεών τους κυρίως σε blue chips, τάση που είχε αναδείξει το Euro2day.gr από τις αρχές Αυγούστου.

Καλώς ή κακώς, κακώς για τους long, οι στοχευμένες πωλήσεις σε χαρτιά του δείκτη από... επάνω εξακολουθούν να ταλαιπωρούν κυρίως τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς σε αυτή την κατηγορία επικεντρώνεται η δύναμη πυρός των ξένων funds και διαχειριστών.

Στην περιοχή των 826-815 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, πέριξ των 2.140 ο FTSE25, με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί και αυτός.

Το 30% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές αλλά ικανό ποσοστό καταγράφεται και για μετοχές των Autohellas, Jumbo, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημειώνοντας πως για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στη μετοχή της Autohellas περνούν πακέτα και συγκεκριμένα -προσώρας- έχουν αλλάξει χέρια ένα των 47.230 στα 6,82 ευρώ και άλλο ένα, αργότερα, για 47.215 στα 6,88 ευρώ, με τη συνολική αξία να ανέρχεται στις 650 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν της Autohellas, που είναι πρώτη στη σχετική κατάταξη, οι τραπεζικές έπονται. Από τον τραπεζικό κλάδο υποχωρούν και οι τέσσερις, με μεγαλύτερο τζίρο για τη Eurobank και υψηλότερες απώλειες για Πειραιώς και Εθνική.

Ανάλογη εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς αγοραστές υπερέχουν σε Cenergy, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΛΠ και σταθερές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Sarantis.

Στις 27/45 με 111 χωρίς μεταβολή και με θετικό πρόσημο για Καρέλια, Attica Group, Intralot, ΑΒΑΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μουζάκης, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Κρήτης κ.α., κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία σε μία προσπάθεια επανάκτησης μέρους των χθεσινών σημαντικών απωλειών.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, ο τζίρος ανερχόταν στα 7,5 εκατ. Στο 1,366% η απόδοση του benchmark 10ετούς, χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v