Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση πριν τις αργίες

Το κλείσιμο της εγχώριας αγοράς από αύριο και έως την Τρίτη του Πάσχα σταθμίζουν οι επενδυτές σε μια ιδιαίτερα ρευστή περίοδο. Η εικόνα στις ξένες αγορές και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι για τον Γενικό Δείκτη.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση πριν τις αργίες

Τα macro "κοκκίνησαν" την Wall Street, μετά τις βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση βαθύτερη απ΄ότι υπολογιζόταν. Για μερίδα αναλυτών αφορμή και όχι αίτιο, καθώς είχε προηγηθεί ένα θεαματικό ράλι "ανακούφισης" από την Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και ασιατικές αγορές. Με απώλειες, νωρίτερα, και τον Nikkei κατά 1,30% στο Τόκιο. Γι' αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ενός, ακόμη, "γυρίσματος" ανοδικού αυτή την φορά.

Στα καθ' ημάς εικόνα ανάλογη με των ξένων αγορών, καθώς αρκετοί -κυρίως- βραχυπρόθεσμοι επεδίωξαν να "κλειδώσουν" μέρος των σημαντικών αποδόσεων που έγραφαν σε διαστήματα εβδομάδος και από την αρχή Απριλίου. Στις 607,57 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.472,14 ο FTSE25 και στις 347,58 ο Δείκτης Τραπεζών.

Αστάθμητος παράγων για την βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ, οι δύο αργίες που μεσολαβούν, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση- της Τρίτης 21/4- και της στάσης που θα τηρήσουν funds, αλλά και Ελληνες διαχειριστές. Με τους τελευταίους να έχουν δείξει, πως αρκούνται σε μονοψήφιες αποδόσεις και με το πρώτο "γύρισμα" των ξένων αγορών βγαίνουν πωλητές. Μάλιστα ορισμένοι διαχειριστές Α/Κ εσωτερικού θα έλεγε κάποιος πως είναι αρκετά... άτσαλοι στις πωλήσεις τους.

Στα υπόψη, κυρίως των βραχυπρόθεσμων, η παράταση της άρσης του short selling (ωστόσο δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, αφήνοντας παράθυρα... διαφυγής μέσω πλατφορμών), η αρνητική εικόνα των τραπεζικών και η θετική απόδοση της πλειονότητας των blue chips σε διαστήματα εβδομάδος, αρχή μηνός.

Για τον Γενικό Δείκτη η ευρύτερη περιοχή μέχρι τις 595-585 μονάδες περιλαμβάνει αρκετές ζώνες στηρίξεων. Ωστόσο ζητούμενη για τους long είναι η επάνοδος προς τις 625 μονάδες, υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης.

Για την αγορά, ευρύτερα εννοούμενη -και όχι κατ' ανάγκη βραχυπρόθεσμα- ζωτικής σημασίας θεωρείται η ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ανάταξη κλάδων της οικονομίας. Από αυτή την άποψη, σημαντικά είναι όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας, για "New Deal" στα μεγάλα έργα. Γενναία προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την πανδημία και κατά την άποψη επιχειρηματιών από νευραλγικούς κλάδους (κατασκευές, ενέργεια, μεταποίηση) είναι αυτά, που χρειάζεται να δρομολογηθούν για να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η πραγματική οικονομία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v