Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Σε τροχιά ανάκαμψης μετά την αρχική αδυναμία ο Γενικός Δείκτης, επανέρχεται προς τις 650 μονάδες. Στις τράπεζες επικεντρώνεται το trading, πωλητές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ξεχωρίζουν ανοδικά Aegean, Jumbo, Fourlis.

Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Επιχείρηση αντίδρασης, μετά το «ξεπούλημα» των δύο τελευταίων ημερών. Με οδηγό τα futures στη Wall Street το «γύρισμα» στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το αρχικό μουδιασμένο πτωτικό ξεκίνημα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η συνεδρίαση ξεκίνησε με πωλήσεις, διόρθωσε έως τις 638 μονάδες, απ' όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς. Αποτέλεσμα η σταδιακή κάλυψη των απωλειών, η επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 645-650 μονάδες.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ανάλογο τζίρο, συγκριτικά με τα μεγέθη εβδομάδος και τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των 88 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ο μετρημένος τζίρος την πρώτη ώρα έχει και την ενθαρρυντική ανάγνωσή του, καθώς παραπέμπει σε φυσιολογική ροή πωλήσεων στην αρχή της συνεδρίασης, προφανώς με «ουρά» εντολών από το χθεσινό μίνι sell off, με την προσφορά να μαζεύεται και στη συνέχεια να ανακάμπτει.

Αδιαμφισβήτητα η παράμετρος που επηρεάζει τη στάση, κυρίως, των βραχυπρόθεσμων παικτών σχετίζεται με την εικόνα της αγοράς της Νέας Υόρκης. Εδώ διαμορφώνεται η τάση για τον DAX και τον CAC, δηλαδή πολύ πιο ώριμες και με βάθος αγορές. Πόσο δε μάλλον στη δική μας «ρηχή», όπου 2-4 επιθετικά χαρτοφυλάκια κάνουν παιχνίδι.

Μετοχή-σηματωρό για τη σημερινή συνεδρίαση θεωρήσαμε την Aegean, για λόγους που αναλυτικά παραθέσαμε από νωρίς στον Εκηβόλο. Προφανώς τάση χωρίς τον τραπεζικό κλάδο δεν νοείται, ωστόσο σε κάθε συνεδρίαση είναι συγκεκριμένα τα blue chips που φανερώνουν τη διάθεση των λεγόμενων «ισχυρών χεριών».

Προσπάθεια επαναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 355 μονάδων. Σε απόσταση από τη ζώνη τιμών 370-380, που λογίζεται, εκ νέου, ως αντίσταση. Η αποτυχημένη προσπάθεια διαμόρφωσης των 380 μονάδων ως στήριξη μας οδηγεί σε αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης προσέγγισής μας. Θα δείξει, εάν η επόμενη φορά θα είναι επιτυχής.

Προσώρας, πάλι σε τραπεζικές μετοχές επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του trading και ειδικότερα σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική. Ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, Motor Oil και έπεται η Πειραιώς. Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στην Aegean.

Με πωλητές στον ΟΠΑΠ, έως τα 8,58 ευρώ, με τη μετοχή να μη βγάζει αντίδραση μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση.

Με πωλητές και στον ΟΤΕ έως τα 12,09, αλλά με τα 12 ευρώ ικανά να αποτελέσουν στήριξη. Με αγοραστές σε ΔΕΗ (3,31 ευρώ), Mytilineos (7,60 ), Motor Oil (14,12 ).

Στις 45/33 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, στα 12,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v