Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση... κεκτημένων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο

Ηπιες οι μεταβολές στις τιμές των blue chips, με σημάδια κάμψης της συναλλακτικής δραστηριότητας. Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής στην τελευταία ανοδική κίνηση. Η προσοχή και στα ξένα χρηματιστήρια.

Συντήρηση... κεκτημένων καταγράφεται στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, στην περιοχή των 655 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενός κύκλου πέντε συνεδριάσεων που ξεκίνησε με τις ελπιδοφόρες ανακοινώσεις της Pfizer, αφορμή για ένα ανοδικό ξέσπασμα στις αγορές και την πολύ ισχυρή ανοδική αντίδραση για το ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να διεκδικεί ένα μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος/ρευστότητας κυρίως των traders.

Συνεδρίαση για «ταμείο» η σημερινή, αλλά με εμφανή τη διάθεση πωλητών-αγοραστών να μη διαρραγεί η τάση που «δείχνει» για τον Γενικό Δείκτη, πάνω από τις 668 μονάδες. Την προσεχή εβδομάδα; Θα δείξει καθώς με τον ΓΔ στις 654 μονάδες, το πρόσημο είναι θετικό κατά 11,30%, σε μέτρηση εβδομάδας.

Στις 311 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με ανοδική διόρθωση 27,58% και τις Πειραιώς, Alpha Bankστο βραχυπρόθεσμο monitoring των παικτών. Για διαφορετικούς λόγους αλλά με κοινό παρονομαστή τη βελτίωση της θέσης των συστημικών ομίλων. Η απάντηση του SSM στην Πειραιώς για τα CoCos, η απόφαση της Alpha Βank για το Galaxy, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας. Προηγούνται οι εξελίξεις στην Πειραιώς.

Στο 0,7272 με πωλητές η Πειραιώς, όπως και η Αlpha Βank στο 0,5556 ευρώ. Στο 1,220 η Εθνική και στο 0,3868 με πωλητές η Eurobank. Σε long τάση ο Δείκτης Τραπεζών, σε ημερήσια μέτρηση, ωστόσο στις 317 μονάδες κρίνεται και η εβδομαδιαία.

Αισθητά περιορισμένη η συναλλακτικότητα, λιγότερος ο τζίρος και σημαντικά κάτω από τα 76 εκατ., δηλαδή τον μέσο όρο εβδομάδας. Θυμίζω, στα 39,9 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος την προηγούμενη. Στην περιοχή των 1.550-1.555 μονάδων ο FTSE25 με 12,33% στην εβδομάδα, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου να αποτελεί έναν γνώμονα για τις κινήσεις traders και επενδυτών.

Στα 12,11 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του τρίτου τριμήνου, στα 12,36 η ΤΙΤΑΝ, στα 4,93 των Ελληνικών Πετρελαίων.

Συναλλακτικά, σε ΟΤΕ, Αlpha Βank, Eurobank, Εθνική, Motor Oil, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ η πρώτη 10άδα, αν και ο ρυθμός εντολών σήμερα-προσώρας απέχει πολύ από εκείνον των προηγούμενων 4 συνεδριάσεων.

Αυξημένη, συγκριτικά, η δραστηριότητα σε μετοχές του ομίλου Viohalco, μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Στο 1,71 με 2,76% η Cenergy, στο 1,676 με μείον 0,12% η ElvalHalcor, στα 3,50 με αγοραστές έως 2,74% η Viohalco.
Περισσότερο σε συνεδρίαση διασφάλισης των κεκτημένων (εβδομάδας) παρά προετοιμασίας για άμεση κίνηση προς τις 668-670 μονάδες παραπέμπει η σημερινή.

Σχεδόν ισοπαλία για μετοχές με θετικό/αρνητικό πρόσημο, σε 32/38, με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Κυριακούλη, Quality, Ελαστρον, Cenergy, Sarantis κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v