Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση για… ανάσες στο Χρηματιστήριο

Ανακόπηκε η αντίδραση, καθώς επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ανοδικά συνέχισαν Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ. και Εθνική Τράπεζα. Πίεση σε ΟΤΕ, Πειραιώς, Aegean. Στα 67 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Στάση για… ανάσες στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα και τους εν δυνάμει πωλητές να ανοίγουν βηματισμό κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ακολουθώντας το επιφυλακτικό κλίμα που ξεκίνησε το πρωί από την Ασία και έχοντας επικεντρωμένη την προσοχή τους στο μέτωπο της πανδημίας και στα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα, που συνεχίζουν να εξαγγέλλονται.

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να συνεχίζει να διολισθαίνει προς χαμηλότερα επίπεδα και τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να επανέρχονται στην επιφυλακτική τους στάση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να οδηγήσουν τη συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους, με την αναλογία να βελτιώνεται κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου από TITC και ΟΤΕ και οι φημολογούμενες εξελίξεις στον Όμιλο Viohalco.

Στην τελευταία περίπτωση και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών των ΒΙΟ και CENER, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία, είχε προηγηθεί η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της ΒΙΟ στο Χρηματιστήριο του Βελγίου.

Να σημειωθεί ότι πριν την αναστολή, η μετοχή της ΒΙΟ ήταν στα 3,41 ευρώ (-0,73%) και της CENER στα 1,71 ευρώ (-3,39%).

Σε απάντηση επιστολής της Ελληνικής Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Cenergy Holdings (η Εταιρεία) δήλωσε τα ακόλουθα, “η Εταιρεία με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον, κατά πάγια τακτική, διερευνά και αξιολογεί δυνατότητες συνεργασίας για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η Εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Όμιλο Nexans, με σκοπό τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων, ωστόσο οι εν λόγω διαπραγματεύσεις είναι σε πρώιμο στάδιο. Η Εταιρεία, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη στην ανωτέρω διαδικασία”.

Μετά την ανακοίνωση της Εισηγμένης και πιο συγκεκριμένα στις 15.45 οι τίτλοι των ΒΙΟ (-0,44%) και CENER (-5,99%), επέστρεψαν σε κανονική διαπραγμάτευση, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΛΧΑ (-0,71%), παρά το γεγονός ότι μέσω της ΧΑΛΚΟΡ ελέγχει το 25,16% της CENER, συνέχισε να διαπραγματεύεται.

Σταθεροί, με μικρά διαλείμματα, οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση (στο 0,803% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, βλέπουν οι περισσότεροι Αναλυτές με την τάση να είναι σε υψηλή εξάρτηση από τις Αγορές του εξωτερικού. Η πορεία των κρουσμάτων στη Χώρα και οι πληροφορίες - εκτιμήσεις για πιθανή παράταση του lockdown, θα συνεχίσουν να απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών, αλλά και την πορεία των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών.

Σύμφωνα με την άποψη του Συνεργάτη της στήλης Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “συνήθως μία γρήγορη κίνηση της Αγοράς, που συμβαδίζει με μεγάλο όγκο συναλλαγών, ενεργοποιεί ως πωλητές, τους βραχυπρόθεσμους Επενδυτές που είχαν εγκλωβιστεί στην καθοδική παγίδα του τελευταίου διαστήματος, διότι η ψυχολογία της προσπάθειας απεγκλωβισμού, οδηγεί τους traders στην λανθασμένη ανάγνωση των χρηματιστηριακών κινήσεων και στην προσδοκία ότι σύντομα, το Χ.Α. θα συναντήσει και πάλι χαμηλότερες τιμές. Αυτό, όμως συμβαίνει σπάνια, με αποτέλεσμα η Αγορά να συνεχίζει την ανοδική της πορεία και να αναγκάζει να την ακολουθήσουν και πάλι, όσοι πούλησαν στην πρώτη ανοδική της κίνηση, προσελκύοντας ταυτόχρονα και καινούργιους Επενδυτές με αποτέλεσμα την ανατροφοδότηση της τάσης. Τους τελευταίους 8 μήνες ο Τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται κάτω από το 350, που είναι το χαμηλό του 2016 και του 2019. Για να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη μεγάλη εικόνα του θα πρέπει να περάσει αυτά τα επίπεδα”.

Μένοντας στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους “sellers”.

Και τα δύο πρόσημα, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 307,61 (-2,04%) και 320,5 μονάδων (+2,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 313,35 (-0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 314,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Υπενθυμίζεται ότι η περαιτέρω δυναμική του εν λόγω δείκτη, θα φανεί στην επόμενη ζώνη αντίστασης των 335 – 342 μονάδων. Απόλυτη εγρήγορση, θα απαιτήσει αν χαθεί η πρώτη ζώνη στήριξης στις 300 – 295 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι μείωσε κάτω από το 0,5% την καθαρή αρνητική της θέση στην ΕΤΕ, η ENA Investment Capital, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με μια ρητή δέσμευση ότι θα επιδιώξει την ταχεία επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, θα συνοδεύσει το ΤΧΣ την ανάδειξή του σε μεγαλομέτοχό της, λόγω μετατροπής των CoCos. Σήμερα, συνεδριάζει το supervisory board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με το θέμα της καταβολής, ή μη από την Πειραιώς του τοκομεριδίου των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ύψους 165 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για προκαταρκτική απόφαση, η οποία θα πρέπει, εν συνεχεία, να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που θα συνεδριάσει την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του Επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα, περί τα τέλη Νοεμβρίου”.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα δείχνει σχετική “υπεροπλία” των “κόκκινων” τίτλων, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+0,86%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,25%), ΕΛΠΕ (+1,02%), ΕΥΔΑΠ (+0,43%), ΕΧΑΕ (+0,35%), ΜΟΗ (+1,01%), ΜΥΤΙΛ (+0,56%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,34%), TITC (+2,33%) και αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 4293268 ίδιες της ΤΕΝΕΡΓ (+0,34%). Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες ανέρχεται σε 115855090.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ (-2,43% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αλλά χρήζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η ζώνη αντίστασης 13,20 – 14,00 αποδείχθηκε δυσκολοκατάβλητη και έφερε διόρθωση, η οποία καλό θα είναι να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 12,05 – 12,00 ευρώ, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 11,04 ευρώ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η TITC (+2,33%), ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,75 ευρώ η τάση παραμένει επιθετική, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 13,30 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον Ελλάκτωρα (+2,25%), αλλά και των προσδοκιών για αύξηση του ποσοστού από την Reggeborgh Invest (επίκειται γ.σ.). Ο τίτλος ήταν ο μοναδικός του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 1,498 ευρώ (+8,71%), ενώ έχει μπροστά του την σημαντική αντίσταση στα 1,60 ευρώ. Στα 1,264 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, στα 1,243 ευρώ ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Doppler (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. με νέα ονομαστική αξία €0,10 (από €0,19) ανά μετοχή.

Επίσης, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των 119596817 (ΚΟ) μετοχών της Νίκας, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,04 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 39865605 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,12 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €1,8000, ορίζεται η 17/11/2020.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά για την Frigoglass (+19,85%), το “bid” πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ελγέκα (+0,81%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για την AVE (+5,83%), ξανάπιασε την τιμή της επικείμενης Α.Μ.Κ. η Pasal (+10%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η MIG (+1,82%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Αλουμύλ (+4,14%), Παπουτσάνης (+4,76%), Ίλυδα (+2,88%) και Ελλάδος (+1,42%), επιστροφή αγοραστών στον Πετρόπουλο (+7,84%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον Παϊρη (+17,02%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Cairo Mezz (-3,20%).

Για τον Γενικό Δείκτη, αποφασιστικής σημασίας δείχνει η επόμενη στήριξη στις 667 μονάδες, ενώ ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 685 και 709 – 716 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 637, 628 και 593 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλησιέστερη αντίσταση στις 1577 – 1585 και η αμέσως επόμενη στις 1608 – 1617 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1521 και η αμέσως επόμενη στις 1476 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1446 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η συσσώρευση είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τους Επενδυτές να διατηρούν το επιλεκτικό τους ενδιαφέρον και τα εταιρικά αποτελέσματα να μπαίνουν σταδιακά στο επίκεντρο. Σημειώνεται πως TITC και ΟΤΕ ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, ενώ το απόγευμα οι Διοικήσεις των Εταιρειών θα ενημερώσουν τους Αναλυτές”, αναφέρει η Beta Sec.

“Δεν αναμένεται άμεσα επίσημη ανακοίνωση του SSM για την πληρωμή των CoCos της Πειραιώς. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για ανοδική συνέχεια, προκρίνοντας το ενδεχόμενο πλαγιοκαθοδικής κίνησης ως πιθανότερο, με τις 652 μονάδες του ΓΔ, να συνιστούν το κοντινότερο όριο στήριξης”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 667 μονάδες (ΚΜΟ 200). ΟΤΕ και TITC ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα 3ου τριμήνου. Καλά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου της CCHBC, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 613,7 εκατ. κιβώτια. (-1,4% σε ετήσια βάση), υψηλότερα από το consensus (608,4 εκατ.). Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε €1,83 δισ. (-6,7% σε ετήσια βάση), υψηλότερα από το consensus (€1,79 δισ.). Συνεδριάζει σήμερα το supervisory board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί με το θέμα της καταβολής, ή μη από την Πειραιώς του τοκομεριδίου των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), ύψους €165 εκατ. Πρόκειται για προκαταρκτική απόφαση, η οποία θα πρέπει, εν συνεχεία, να επικυρωθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ, που θα συνεδριάσει την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Μετά την μετατροπή των CoCos, το ΤΧΣ θα ελέγχει το 61,3% της Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχο σενάριο παραμένει η Ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, σε ορίζοντα 6 ως 12 μηνών. Καλύτερα τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου της Autohellas, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο, λόγω εποχικότητας. Τo θετικό στοιχείο των αποτελεσμάτων ήταν η μείωση του καθαρού δανεισμού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα €149,2 εκατ. (-6,8% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα €43,8 εκατ. (-25,5%) και τα καθαρά κέρδη στα €12,1 εκατ. (-46,1%). Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €29,5 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και κατά €57,2 εκατ. από την αρχή του χρόνου”, σημειώνει η Merit Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσέγγισε σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και το άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην πρόσφατη εκτίναξη δεικτών και μετοχών, οφείλονται κυρίως στην ανακοίνωση του εμβολίου της Pfizer, παρά τις απαιτητικές προϋποθέσεις τόσο για την παραγωγή, όσο και την ευρεία διανομή του. Επιπλέον η προσήλωση της ΕΚΤ & της C. Lagarde στα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων & την πιστωτική επέκταση για όσο χρειαστεί, βοήθησε στην αποφόρτιση των πιέσεων των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, σε συνδυασμό με τα πολύ αναμενόμενα, (αλλά καθυστερημένα) προγράμματα ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, βρίσκεται σε κομβικό σημείο αλλαγής τάσης, αν επιβεβαιωθεί έγκυρα η διάσπαση του ΚΜΟ (expo) 200 ημερών (ΓΔ 667, FTSE25 1615,5).

Η ανοδική προσπάθεια υποστηρίζεται (προς το παρόν) από τα ικανοποιητικά ανακοινωθέντα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 2020, δεδομένων των συνθηκών της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Οικονομίας, αλλά και το “wishful thinking” για τα 32 δισ. € που αναμένει η Ελληνική Οικονομία από τα προγράμματα ανάκαμψης.

Ακόμα και ο Τραπεζικός κλάδος παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, δείχνει σημάδια αντίδρασης, ξεφεύγοντας από την “άβυσσο” και επανερχόμενος άνω των 300 μονάδων. Επόμενος στόχος τίθεται η ανοδική διάσπαση των 320 - 325 μονάδων, εν αναμονή της απόφασης του SSM για την Τράπεζα Πειραιώς και την πιθανή επανακρατικοποίησή της.

Τεχνικά ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ & ΑΛΦΑ, δείχνουν ότι μπορούν να συνεχίζουν την αντίδραση τους, αν δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Προς το παρόν, το παράδοξο με το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανέναν σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων...

Αν και εκθέσεις όπως η σημερινή της Goldman Sachs, μας προτρέπουν να ετοιμαστούμε για ένα επενδυτικό πάρτι το 2021, κυρίως λόγω των αρνητικών επιτοκίων και της άπλετης συνεχιζόμενης ρευστότητας, άλλες όπως της Citigroup αναρωτιούνται πόσα ακόμα “πυρομαχικά” έχουν απομείνει στις Κεντρικές Τράπεζες, με δεδομένες τις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του 2ου & ισχυρότερου κύματος της πανδημίας, κυρίως στην Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική Οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, εκτιμούμε ότι στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια προσπάθεια αλλαγής τάσης, βασιζόμενη περισσότερο σε προσδοκίες παρά στην πραγματικότητα. Προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, είναι βελτίωση των πραγματικών συνθηκών, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης με διάσπαση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων και η σταθερή αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Η στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη για την δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

Δεν συμμεριζόμαστε την άκρατη αισιοδοξία που καλλιεργείται, αφού πληθώρα προβλημάτων είναι εδώ και θα εξελίσσονται δυναμικά το επόμενο διάστημα.

Ο Covid-19, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και ολοκλήρωση μετάβασης της εξουσίας μετά τις Αμερικανικές εκλογές, έχουν πολλά επεισόδια ακόμα, μέχρι την ολοκλήρωση του “δράματος”.

Μέχρι τότε “Keep Calm & Ready”, προσέχοντας που πουλάτε, κυρίως όμως τι και που αγοράζετε..

“Επιτέλους σήμερα λειτούργησαν άμεσα οι Θεσμοί Χ.Α. & Ε.Κ. ως αναφορά την περίπτωση της Viohalco και της Θυγατρικής της CENER. Μπράβο και ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Μειώνει τις προοπτικές Παγκόσμιας ζήτησης Πετρελαίου, λόγω της επανεμφάνισης του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Αναμένει πλέον ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει κατά 8,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, φέτος. Για την επόμενη χρονιά, η IEA αναφέρει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Κάτι κινείται σε Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $16000 το Bitcoin.

Κατά 15,5% ανέκαμψε η Βρετανική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν τριμηνιαία άνοδο κατά 15,8%, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Κατά 0,5% ετησίως υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Οκτώβριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την προκαταρκτική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Αρχής. Σε μηνιαία βάση, ήταν αμετάβλητες.

Κατά 0,4% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 6,8% στην Ευρωζώνη και 5,8% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένονταν να φτάσουν τις 740000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αναλυτών. Όπως μετέδωσε το CNBC, έφτασαν χαμηλότερα, στις 709000.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον περασμένο μήνα, αφού είχε αυξηθεί κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%.

Επιστορφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “ο OTE παραμένει μεταξύ των κορυφαίων επιλογών μας από το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, τονίζει η Eurobank Equities μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου από τον Οργανισμό, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 14,7 ευρώ, σημειώνοντας πως περιμένει η απόδοση για τους Μετόχους, μέσω αγορών ιδίων μετοχών, κανονικό μέρισμα και έκτακτο λόγω Ρουμανίας να ξεπεράσει το 10% και να υποχωρήσει σε ένα ελκυστικό 7% - 8% το 2022.

Οι ταμειακές ροές (γ΄ τρίμηνο) ήταν υγιείς, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέρχονται στα 130 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για 128 εκατ. ευρώ, ενώ η Διοίκηση διατήρησε την εκτίμηση για ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 610 εκατ. ευρώ, το 2020.

“Το έξτρα μέρισμα θα δοθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης της δραστηριότητας στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021”, σύμφωνα με την εν εξελίξει τηλεδιάσκεψη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 653,81 (-0,81%) και 665,82 μονάδων (+1,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 654,85 (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 657,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο τζίρος στα 66,2 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και TITC και με το θετικό οι ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό οι ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.239 συμβόλαια).

Στα 3.925 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.711 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.861, 1.570 για τον Νοέμβριο, 274 για τον Δεκέμβριο και 17 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.559,75) κινήθηκε μεταξύ 1.545,25 και 1.578 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.811), Alpha Bank (11.472), Πειραιώς (7.945), ΔΕΗ (703), Εθνική (8.963), Ελλάκτωρα (3.534), ΟΤΕ (569), ΟΠΑΠ (113), Cenergy (1.277), Μυτιληναίος (435), Ελ. Πετρέλαια (390), Jumbo (127), MIG (321), Motor Oil (1.119), Viohalco (687), ΑΔΜΗΕ (147), Lamda Development (112), TITC (230).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.769, MIG 48.968, Alpha Bank 67.675, Εθνική 37.852, Πειραιώς 24.032.

Έκλεισε “long” θέση στην Εθνική.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                   Name of Issuer               NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.033.491), Eurobank 67.891.737 τεμ. (67.837.323), ΟΠΑΠ 1.327.950 τεμ. (1.320.319), Εθνική 12.092.836 (11.682.836), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.402.043 τεμ. (1.317.043).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v