Χρηματιστήριο: Βραχύ προβάδισμα για τους πωλητές

Οριακή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στις τραπεζικές μετοχές το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές και οι κινήσεις των επενδυτών. Το stock picking και το ζητούμενο για διατήρηση του ανοδικού momentum.

Χρηματιστήριο: Βραχύ προβάδισμα για τους πωλητές

Στη διήμερη συνεδρίαση της Fed η προσοχή της Wall Street, που χθες μέτρησε τέταρτη ημέρα απωλειών, με τον S&P500 να διορθώνει 0,44% στις 3.647 μονάδες.

Στην Ευρώπη μεικτές τάσεις, εν μέσω προσδοκιών (λόγω εμβολίου) και ανησυχιών (εξαιτίας του νέου κλεισίματος της οικονομίας), την ώρα που σε Λονδίνο-Βρυξέλλες αναζητείται μία συμφωνία των δύο πλευρών.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο (σε υψηλότερες τιμές) και τον τελευταίο (αλλά σε χαμηλότερες), σε ακόμη μία συνεδρίαση βελτίωσης της θέσης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Κλάδος- κλειδί, για ακόμη μία φορά, ο τραπεζικός, όπου πραγματοποιείται ο (αναλογικά) μεγαλύτερος τζίρος. Στις 503,60 αλλά με υψηλό ημέρας τις 525,29 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, δημιουργώντας πρακτικά μία αντίσταση στην περιοχή των 525-530 μονάδων που δείχνει ανθεκτική. Στις 500 μονάδες -χθεσινό χαμηλό- η στήριξη.

Συναλλαγές αυξημένες (56,416 εκατ. μετοχές), τζίρος επίσης (117,239), με τα 36,870 όμως σε πακέτα (Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ).

Στις 788,02 μονάδες ο ΓΔ, με υψηλό στις 802,27 και χαμηλό τις 783,77 μονάδες.

Στις 1.885,61 ο FTSE25, με αντίστοιχες τιμές στις 1.922,78 και 1.876,23 μονάδες.

Το πιθανότερο για σήμερα, οι συγκεκριμένες τιμές να αποτελέσουν τα σημεία αναφοράς πωλητών- αγοραστών, με τους πρώτους να έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, από τη στιγμή που θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους. Ειδικότερα αυτών που σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός, 3μήνου, τους αποφέρουν σημαντικές διψήφιες αποδόσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η εμφανής αλλαγή στάσης των ξένων οίκων, η σταθερή εισροή στα αμοιβαία κεφάλαια (και δη στα μετοχικά), οι εξελίξεις σε επιμέρους μέτωπα.

Πρωτίστως στο τραπεζικό, όπου τρέχουν οι διεργασίες για τη λειτουργία της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου.

Αλλά και στο κατασκευαστικό, με τον Φώτη Κόλλια να αναλύει όλες τις τελευταίες κινήσεις στον Ελλάκτωρα.
Και στον νευραλγικό κλάδο του εμπορίου, με βαρύνουσα την άποψη/πρόταση του βασικού μετόχου της Jumbo Απόστολου Βακάκη στη συνέντευξή του στην Πέννυ Κούτρα.

Παράλληλα, επιμέρους αποφάσεις όπως λ.χ. της διοίκησης των Πλαστικών Θράκης για τη διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων (Νίκας, Δρομέας, Μύλοι Κεπενού, Centric) κ.α. που φέρνουν τη σημερινή συνεδρίαση περισσότερο προς την πλευρά των επιλεκτικών κινήσεων. Ενός stock picking, με ζητούμενο τη συντήρηση της τάσης υψηλότερα των 780-770 μονάδων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v