Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο

Κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη με τη μετοχή της Πειραιώς σε θετικό έδαφος. Τι αποτιμούν σε αυτή τη φάση οι επενδυτές. Οι τίτλοι που τίθενται στο προσκήνιο και τα πονταρίσματα σε blue chips και επιλεγμένα mid caps.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο

Πρωταγωνιστές, και πάλι, οι αγοραστές στη Wall Street. Προσπάθεια ανάκαμψης, τα ξημερώματα, στις αγορές της Ασίας. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX πολύ κοντά στις 15.200 μονάδες, οριακά χαμηλότερα -πριν λίγο- τα futures στη Νέα Υόρκη.

Και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απόλυτα συγχρονισμένες οι κινήσεις πωλητών-αγοραστών, στην πρώτη συνεδρίαση της αμκ της Πειραιώς, που βραχυπρόθεσμα είναι και το κύριο ζητούμενο. Για την πλειονότητα των εμπλεκόμενων. Το πρώτο σημαντικό μέρος του εγχειρήματος τελεσφόρησε καθώς το διεθνές βιβλίο υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές. Μένει να γίνει και το δεύτερο, με την αγορά να προεξοφλεί την επιτυχή έκβασή του.

Κοινή η εκτίμηση πως τα οφέλη είναι πολλαπλά (πλην των μικροεπενδυτών, οι οποίοι υφίστανται ολοκληρωτική απίσχναση της επενδυτικής θέσης τους) από την ίδια την τράπεζα, ευρύτερα το εγχώριο banking, συνακόλουθα για τη συστημική ευστάθεια. Και είναι γνωστό πως οι αγορές δεν θέλουν κενά και εκκρεμότητες, που πρακτικά σημαίνει ότι με την... ίαση της Πειραιώς, ο κλάδος αρχίζει να (ξανα)γίνεται επενδύσιμος. Σε πρώτο χρόνο, και εάν στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI ενταχθούν στον «μεγάλο» δείκτη μία ή δύο τράπεζες, οι εισροές κεφαλαίων θα είναι σημαντικές, ικανές για να διαμορφώσουν ένα εντελώς άλλο σκηνικό για τον κλάδο, για την αγορά.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει να μπαίνει ο κλάδος-κλειδί σε μία σειρά, traders και επενδυτές θα έχουν επιπλέον λόγους για να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε blue chips, σε επιλεγμένες εισηγμένες των mid caps και τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να εντείνουν τις ενέργειες μόχλευσης στις χαμηλότερες κατηγορίας.

Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση, καθώς θα αποτιμηθεί και η προοπτική σταδιακού ανοίγματος της αγοράς (μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού), έχοντας συγκεκριμένες εισηγμένες για σηματωρούς. Η Aegean είναι η πρώτη και καλύτερη σε αυτή την καμπή της αγοράς και για τη συνέχεια, με ορόσημο τη 14η Μαΐου.

Σημαντική η συνεδρίαση, όπως και όσες ακολουθούν μέχρι και την Παρασκευή 30/4, κυρίως για Mytilineos, Alpha Bank, με το βλέμμα στην 11η Μαΐου (η Morgan Stanley θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της, για τους δείκτες).

Αλλά και εισηγμένες όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα Πλαστικά Θράκης (*) αλλά και για ομίλους, εταιρείες που επανέρχονται ή διεκδικούν το κάτι παραπάνω (Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor και Intracom, Ελαστρον, Entersoft, Performance, Ιλυδα κ.α.).

Σταθεροί στην προσέγγισή μας, της αγοράς, βάσει των εταιρειών (και πολύ λιγότερο με τα επίπεδα των δεικτών), έχοντας ως γνώμονα τα αποτελέσματα 2020 (το επαρκές δείγμα των 52 που εξέτασε ο Στέφανος Κοτζαμάνης είναι αρκούντως χρήσιμο), οδηγό τις προβλέψεις για τα τρίμηνα που ακολουθούν και μέτρο το γεγονός πως τα 60 δισ. αποτίμησης των εισηγμένων έχουν περιθώριο σημαντικής μεγέθυνσης.

Με πρώτο και καλύτερο τον τραπεζικό κλάδο, με χρηματιστηριακή αξία 7,02 δισ. για τις 3 συστημικές (Eurobank, Εθνική και Αlpha Bank), όπου από τη στιγμή που θα προχωρά η εξυγίανση χαρτοφυλακίων/ισολογισμών τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον των funds.

Με σημαντική τη χθεσινή θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Παύλου Μυλωνά, πως ο όμιλος δεν χρειάζεται αμκ. Ανάλογα ισχύει για Eurobank και Αlpha Bank, με την ιδιαιτερότητα της Πειραιώς να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση.

(*) σχετική αναφορά νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v