Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβγαλαν την… άμυνα

Οριακά θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της συνεδρίασης για τον ΓΔ. Διχασμός στις τραπεζικές μετοχές με την Πειραιώς σε 2ο limit down και τις άλλες τρεις με θετικό πρόσημο. Τα blue chip που πιέστηκαν και ποια αντέδρασαν.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβγαλαν την… άμυνα

“Dead slow” είναι η χαμηλότερη ταχύτητα, με την οποία ένα πλοίο μπορεί ακόμα να κάνει ελιγμούς και με αυτή την ταχύτητα κινήθηκε σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων, όμως ήταν περισσότερο από πασιφανές ότι, παρά την προσπάθεια Τραπεζικής ανοδικής αντίδρασης, δεν υπήρχε η δυναμική, ή έστω η διάθεση διεκδίκησης υψηλότερων αποτιμήσεων, από τους θεωρούμενους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,12% και επόμενο ήταν να επιχειρηθεί, σήμερα, προσπάθεια αντίδρασης, έστω και αν αυτή πήρε ουσιαστικότερη μορφή στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και μετά από σημαντική μεταβλητότητα.

Χωρίς διάθεση volatility και σήμερα, ο τίτλος της Πειραιώς (-29,97%) ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο απόλυτο όριο πτώσης και εκεί τερμάτισε τις συναλλαγές, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πώλησης 1.440.321 τεμ.

Λίγες οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ακόμα λιγότερες στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, όλα θύμιζαν συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και με τις συζητήσεις στα Χρηματιστηριακά Γραφεία να επικεντρώνονται περισσότερο στην επικείμενη Α.Μ.Κ. της Πειραιώς και στο πράσινο ομόλογο της Μυτιληναίος και λιγότερο στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Ρόλο στην επιφυλακτική εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, έπαιξαν και τα αρνητικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους ενεργούς Επενδυτές να περιμένουν τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να διακριβώσουν τις προθέσεις της.

Πάντως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με Διαχειριστές, ευνοεί τις νέες εκδόσεις Κρατικών ομολόγων. Εκτιμάται ότι αυτή την εβδομάδα τα Κράτη - Μέλη της Ευρωζώνης, θα αντλήσουν από τις Αγορές περίπου 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό πιθανή θεωρείται και η έξοδος της Ελλάδος στις Αγορές, με την έκδοση νέου 7ετους ομολόγου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι Αναλυτές δεν αποκλείουν συνέχιση των πιέσεων λόγω της Α.Μ.Κ. της Πειραιώς και της ανάγκης ρευστότητας που δημιουργεί στα χαρτοφυλάκια.

Εκτός από την Πειραιώς, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν ΔΕΗ και Motor Oil, καθώς δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης 2020 μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί, σήμερα οι Μέτοχοι της ΕΛΧΑ (+0,23%) πιστώνονται τις μετοχές της Cenergy (+2,94%) στις Μερίδες τους, ως μέρισμα, μαζί με ολίγα μετρητά.

Με τα παραπάνω δεδομένα και μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιχειρήσει την επόμενη ανοδική κίνηση, σαν πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό που θέλει οι επόμενες υπεραξίες να βγαίνουν από μετοχές Εταιρειών που ανακοινώνουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις και αισιόδοξες προβλέψεις για την τρέχουσα χρήση, ή από τα διαφαινόμενα “turn around stories”.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, είναι το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ Επαγγελματιών του χώρου και Eνδιαφερόμενων Επενδυτών.

Δύο από τους μόνιμους Συνεργάτες μας, προσπάθησαν να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τους Αναγνώστες της στήλης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, τώρα που έγιναν γνωστοί οι όροι της Α.Μ.Κ., μπορεί να γίνει μια γρήγορη αξιολόγηση για το αν αξίζει να μπει κανείς στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς. Η τελική απόφαση της αύξησης ανέβηκε σε επίπεδα κεφαλαίων στα 1,2 - 1,38 δισ. ευρώ και αυτό είναι καλό, γιατί φαίνεται ότι η επιδίωξη είναι ο ισολογισμός να τελειώσει μια και καλή με τις εκκρεμότητες των “κόκκινων” δανείων και να έρθει κοντά στους μέσους όρους της Εθνικής και της Eurobank, που είναι οι προχωρημένες στην πρόοδο μείωσης των “κόκκινων” δανείων. Επιπλέον, η Πειραιώς “καθαρίζει” και με την άσκηση των “τεστ αντοχής”, αφού πριν τις τιτλοποιήσεις του 2021 θα έχει δείκτες βασικών κεφαλαίων στο 16,9%.

Ο Μέτοχος που θα αγοράσει στο εύρος 1,00 - 1,15 ευρώ, πρακτικά αγοράζει ενσώματη καθαρή θέση μεταξύ 0,25 και 0,29 της αξίας της. Η σχέση αυτή προκύπτει από τη μείωση των κεφαλαίων κατά 4,1 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος των επόμενων δύο τιτλοποιήσεων, συν το κέρδος από α) την πώληση των POS β) την πώληση Ελληνικών ομολόγων και γ) το προ προβλέψεων εισόδημα που θα κατεβάσει στην τελική γραμμή η Τράπεζα το 2021.

Δεδομένου ότι Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε μια σχέση προσαρμοσμένης αποτίμησης στο 0,50x και 0,57x για τις επόμενες τιτλοποιήσεις με NPEs σε μονοψήφιο νούμερο, το δυνητικό περιθώριο έως το 0,5x κυμαίνεται από 95 έως 78%.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης και όλες τις προσαρμογές για τον υπολογισμό της ενσώματης καθαρής θέσης, ο δείκτης των βασικών κεφαλαίων θα υποχωρήσει στο 12%, ωστόσο θα υποχωρήσουν και οι ελάχιστες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, λόγω της σημαντικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων σε μονοψήφιο νούμερο.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το κόστος των απομειώσεων θα αποκλιμακωθεί αισθητά στις 60 με 70 μονάδες, από 170 μονάδες βάσης που ήταν, σχεδόν ,το 2020. Τα προ φόρων κέρδη αναμένεται να ανασάνουν ανεβαίνοντας στα 500 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, ενώ η Τράπεζα εκτιμά στο κοντινό μέλλον κερδοφορία ίση με το 5% της ενσώματης καθαρής θέσης, άρα όχι λιγότερη από 250 εκατ. ευρώ προ φόρων.

Ακόμα και σε αυτή τη μέτρηση τα καθαρά κέρδη δίνουν μονοψήφιο πολλαπλασιαστή, ο οποίος είναι αρκούντως ικανοποιητικός, δεδομένου του επαναλαμβανόμενού χαρακτήρα των κερδών.

Για όσους έχουν μετοχές της Τράπεζας, η συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει να είναι η πρώτη τους επιλογή. Θα πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη συμμετοχή τους ως μια υπόθεση που θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει σωστά, για το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

“Στην περίπτωση της Πειραιώς, ο χρόνος από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της” εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος και σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “η Α.Μ.Κ. της Πειραιώς ξεκινάει αύριο και τελειώνει την Παρασκευή. Όποιοι θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να το δηλώσουν μέχρι μεθαύριο και να έχουν φανεί και τα χρήματα στον λογαριασμό τους. Οι ΑΧΕ δέχονται μέχρι τη Πέμπτη, το πολύ, τα χρήματα ενώ καλό θα ήταν να έχουν δηλωθεί από την Τετάρτη οι συμμετοχές, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Δικαίωμα για συμμετοχή έχουν οι Κάτοχοι μετοχών προ reverse split, σε αναλογία 23,8 νέες μετοχές, για κάθε 1 παλαιά, με ανώτατη τιμή τα 1,15 ευρώ. Δικαίωμα εγγραφής έχει και το υπόλοιπο Επενδυτικό Κοινό που δεν κατέχει μετοχές της Τράπεζας και θα πάρει αναλογία με βάση την ζήτηση από τα αδιάθετα”.

Δυνατότητα συμμετοχής στην δημόσια προσφορά της Πειραιώς Financial Holdings έχουν οι Ιδιώτες Πελάτες μέσω των Ατομικών Κωδικών, καθώς και Κοινές Επενδυτικές Μερίδες τους και Νομικά Πρόσωπα.

Προϋποθέσεις

Φόρμα εντολής υπογεγραμμένη από τον Πελάτη υποχρεωτικά.

Διαθέσιμο πιστωτικό υπόλοιπο έως την Παρασκευή 23/4/2021 στις 10.00. Πέραν αυτού του ορίου, οι αιτήσεις συμμετοχής θα ακυρώνονται.

Τα Νομικά Πρόσωπα είναι απαραίτητο έχουν Πιστοποιητικό L.E.I. (Κωδικός Νομικής Οντότητας).

Προσοχή τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις, καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Πειραιώς.

Μένοντας στην Πειραιώς και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τον J. Paulson θα έχει, όπως όλα δείχνουν, βασικό Επενδυτή η Πειραιώς Financial Holdings, Εταιρεία Συμμετοχών του Ομίλου Πειραιώς, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποτελεί τον μοναδικό που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψει σημαντικό μέρος της Α.Μ.Κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το family office του Αμερικανού Επενδυτή δεσμεύεται να βάλει 265 εκατ. ευρώ στην Ιδιωτική τοποθέτηση. Αν δεν μεσολαβήσουν τα επόμενα 24ωρα εντυπωσιακές ανατροπές, ο Paulson θα ανεβάσει, μετά την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ., το ποσοστό του στην Πειραιώς στα επίπεδα του 18%, από 4,61% σήμερα, αποτελώντας τον επόμενο μεγαλύτερο Μέτοχο μετά το ΤΧΣ”.

Ξεκινώντας και σήμερα την “περιήγηση” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (-29,97%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+3,23%), Εθνική (+0,16%) και Eurobank (+5,70%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 550,36 (-1,60%) και 576,03 μονάδων (+2,99%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 573,94 (+2,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 574,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,80%.

Είναι θετική ένδειξη ότι ο εν λόγω δείκτης επέστρεψε με κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων και αυτό επαναφέρει τις ελπίδες των αγοραστών για κίνηση προς την ισχυροποιημένη αντίσταση των 599 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων).

Αν η σημερινή αντίδραση αποδειχθεί “fake”οι επόμενες στηρίξεις στις 560 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), 550 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 544 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 534 μονάδες (ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις). Μένοντας στον κλάδο, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα η επωνυμία “Alpha Bank”, άλλαξε σε Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών”.

Ακόμα μία συνεδρίαση έκδηλης επιφυλακτικότητας και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,41%), ΕΥΔΑΠ (+0,58%), ΛΑΜΔΑ (+0,14%), ΜΟΗ (+0,38%), ΜΠΕΛΑ (+0,58%), ΜΥΤΙΛ (+0,49%), ΟΛΠ (+0,48%) και TITC (+0,25%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΧΑΕ.

Μετά την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών, όσο και αν φαίνεται εντυπωσιακό, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,37%) συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!)

Η απώλεια της πρώτης στήριξης στα 2,686 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν είναι θετική ένδειξη, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στα 2,645 ευρώ, η οποία παραβιάστηκε ενδοσυνεδριακά. Αν δεν επιστρέψει άμεσα, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 2,58 ευρώ. Η μετοχή θέλει επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,80 ευρώ, για να κινηθεί προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2,855 (ημερήσιο “stop short”) – 2,89 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που συμπλήρωσε η μετοχή της ΔΕΗ (-1,24%) και μάλιστα εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Από χθες με την απώλεια των 9,49 ευρώ, ο τίτλος έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, ενώ στη συνέχεια χάθηκε η επόμενη στήριξη στα 9,33 ευρώ, αλλά και αυτή στα 9,17 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Αν ο τίτλος δεν δώσει άμεση αντίδραση, θα δοκιμαστούν οι επόμενες στηρίξεις στα 8,75 και 8,30 – 8,20 ευρώ. Σαφώς ενισχυμένη η ζώνη αντίστασης στα 10,14 – 10,25 ευρώ.

Με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις από τα 7,395 ευρώ (κλείσιμο 9/4) η μετοχή της Lamda Development (+0,14%), ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, δοκίμασε και τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μετοχή έχασε τις πρώτες στηρίξεις στα 7,20, 7,14 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 6,98 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,87 και 6,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σαφώς ενισχυμένη η πρώτη αντίσταση στα 7,45 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και κατόπιν απόφασης της Forthnet να αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που έχει εκδώσει, οι ομολογίες της Εταιρείας αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, σε νέα υψηλά 20 μηνών η Αλουμύλ (+4,01% και λόγω αποτελεσμάτων, έστω και αν η τελική γραμμή είχε έκτακτα από την υπεραξία της Αλουφόντ), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε ΞΥΛΚ (+9,91%), Doppler (+0,75%), Logismo (+2%), Mermeren (+2,78%), Medicon (+5,65%), Epsilon Net (+0,64%), Q&R (+1,57%), Revoil (+2,26%), Δρομέα (+3,54%), Καρέλια (+3,27%), Κορδέλλου (+3,77%), Έλτον (+1,69%), ΚΛΜ (+0,62%) και Εβροφάρμα (+2%), ενώ αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών παρατηρούνται σε Ιντερτέκ (+3,61%), Χαϊδεμένο (+4,31%), Ιντεάλ (+2,76%) και Frigoglass (+2,78%).

Παρουσία πωλητή σε AVE (-6,07%), Sato (0%), Βιοτέρ (-7,69%) και Λύκο (-3,82%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Κυριακούλη (-5,88%), τέσσερις για Άβακα (-0,12%) και Profile (-1,97%), έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για τον Ικτίνο (-1,59%), ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο όγκος συναλλαγών (ο χαμηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων) στα Πλ. Θράκης (-1,44%).

Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1,65 ευρώ άλλαξε, τεχνικά, επίπεδο για την Έλαστρον (+7,10% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), αύξησε συναλλαγές η Cenergy (+2,94%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων στην Autohellas (+1,05%), επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακόμ (+3,10%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/4 για την Ναύπακτο (+14,55%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις επιχείρησαν αντίδραση οι Κέκροπας (+8,53%), Τρ. Αττικής (+2,44%) και Ιντρακάτ (+1,32%), ξαφνικό ενδιαφέρον για την ΑΑΑΠ (+19,81%), ενώ στις 13/4 έχει σημειώσει το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο η Performance (+3,08%, με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλώ).

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών η σημερινή συνεδρίαση.

Έτσι, για τον Γενικό Δείκτη, δεν αποτελεί θετική ένδειξη ότι συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη στις 893 μονάδες, εξέλιξη που ενδυναμώνει το σενάριο πιθανού “retest” των 850 μονάδων. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 μονάδες (ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις). Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 908, προκειμένου ο ΓΔ να κινηθεί προς τις 950 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ανακτήθηκε η σημαντική στήριξη στις 2140 μονάδες, με τις επόμενες να εντοπίζονται στις 2106 – 2099 (απλός ΚΜΟ 20 ημερών) και 2072 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Το ημερήσιο “stop long” στις 1976 μονάδες, αλλά θα ανέβει αισθητά στις επόμενες συνεδριάσεις. Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης στις 2200 – 2240 μονάδες (gap).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Στάση αναμονής από τους Επενδυτές με τις εκροές να συνεχίζονται και σήμερα, καθώς το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς πλησιάζει. Ωστόσο, οι όγκοι των συναλλαγών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική προσφορά και άρα το περιθώριο πτώσης είναι περιορισμένο”, εκτιμά η Beta Sec.

“Οι Τραπεζικές αναταράξεις, με καταλύτη την αναζήτηση τιμής ισορροπίας για τη μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησαν και δεν θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, με την τεχνική ανάλυση να προσδιορίζει την ζώνη των 855 - 850 μονάδων, ως την πλησιέστερη περιοχή στήριξης” αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η διόρθωση των τιμών κρίνεται ως φυσιολογική και ενδέχεται να επεκταθεί μέχρι το πρώτο σημείο στήριξης των 860 μονάδων, επίπεδο μέχρι το οποίο δεν αλλοιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Συνεχίζουμε και είμαστε θετικοί για την πορεία της Αγοράς, με στραμμένο το βλέμμα στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά την συνεδρίαση, δημοσιεύουν αποτελέσματα Motor Oil και ΔΕΗ”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η αναγγελία των όρων της Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Πειραιώς, με την τιμή εξάσκησης να μην υπερβαίνει τα €1,15 και την απίσχναση (dilution) σε βάρος των παλαιών Μετόχων, μερικώς μόνο να “θεραπεύεται” με την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων τους (διαμορφώνεται στο 80% περίπου), οι “αναταράξεις” ήταν αναμενόμενες, με τη μετοχή να καταγράφει διαδοχικά limit down όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τη διαμόρφωση της τιμής ισορροπίας να εξαρτάται από τον προσδοκώμενο βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης μέσω του book building και να είναι υψηλότερη της τιμής εξάσκησης στο βαθμό που συντελεστεί ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης.

Αυτό θα δείξει το βαθμό εμπιστοσύνης της Επενδυτικής Κοινότητας στο σχεδιασμό της Διοίκησης και ειδικότερα την προοπτική μείωσης των “κόκκινων” δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, ως το τέλος του έτους (σχέδια Sunrise I και ΙΙ).

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αναπόφευκτα και τις λοιπές Τραπεζικές μετοχές, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες Α.Μ.Κ., ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τον υψηλό βαθμό συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια, γεγονός που απαιτεί κερδοφόρα αποτελέσματα για να τα διατηρεί αλώβητα.

Έτσι, οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στους άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, διακόπτοντας το θετικό momentum που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση μπορεί να βρει ισχυρή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 855 - 850 μονάδων.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το 2ο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το σύνολο των Εισηγμένων Εταιρειών, ώστε να υπάρξουν τα δεδομένα μιας συνολικής αξιολόγησης των προοπτικών τους, ενώ κρίσιμη είναι και η έκθεση αξιολόγησης της S&P την Παρασκευή, για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Στο εξωτερικό, η έκρηξη κερδοφορίας των Αμερικανικών Τραπεζών (J.P. Morgan, Goldman Sachs, Walls Fargo, Bofa, Morgan Stanley) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χρηματιστηριακή ευφορία και να οδηγεί σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες στη Wall Street. Παράλληλα, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων (+9,8% το Μάρτιο) πιστοποιεί την ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας και μόνο οι επιδόσεις του πληθωρισμού (+2,6% το Μάρτιο και μάλλον ψηλότερα στη συνέχεια) διαμορφώνουν εύλογο προβληματισμό, σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής της Federal, με την ίδια να έχει πρόσφατα αναφερθεί σε διατήρηση των επιτοκίων στο μηδέν, μέχρι το 2023!

“Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. συζητά ακόμη για την επίσπευση των εκταμιεύσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στον αντίποδα το ΑΕΠ της Κίνας τρέχει με +18,3% το 1ο τρίμηνο ! Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να πυκνώνουν, αφήνοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες τις Διεθνείς Αγορές, που δεν θεωρούν ότι θα διακοπεί η προοπτική ανάκαμψης της Παγκόσμιας Οικονομίας, σε συνέχεια της υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης”, όπως τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτες οι απώλειες στην Ευρώπη, προς χαμηλότερα επίπεδα υποχωρούν οι δείκτες στο NYSE.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από το Ευρώ.

Οριακά κέρδη για τον Χρυσό, διστακτικότητα από το Ασήμι, προς τα $55000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2150 το Ethereum.

“Πολλές Ευρωπαϊκές Τράπεζες υποτιμούν το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουν, σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων”, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από ενδελεχείς ελέγχους που πραγματοποίησε.

Σύμφωνα με την έκθεση κινδύνου της ΕΚΤ, “αρκετά Πιστωτικά Ιδρύματα αντιμετωπίζουν κινδύνους στη χρηματοοικονομική ευρωστία και δυναμική, καταγράφοντας μείωση των σχετικών δεικτών”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, η Fitch έθεσε αξιολόγηση “CCC+” στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank, με θετικό outlook, μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

H Fitch Ratings αναβάθμισε σε σταθερό, από αρνητικό το outlook της Μυτιληναίος, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου σε “BB”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 19,5, από 14 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση “overweight”.

Η Χρηματιστηριακή παραμένει θετική για τη μετοχή, λόγω των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, ενώ επισημαίνει ότι ενδεχόμενη είσοδος στους δείκτες MSCI θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη.

Όσον αφορά στο πρώτο φετινό τρίμηνο, εκτιμά ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει άνοδο των EBITDA κατά 2% στα 81,8 εκατ. ευρώ, με έσοδα 498 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 37,1 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα 2%.

Στο 3,5% - 4,0% τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, για το τρέχον έτος, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο του Ιδρύματος, ωστόσο, όπως σημειώνεται στην πρώτη τριμηνία έκθεσή του, εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο και επανακάμψει το Φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη και συγκεκριμένα της τάξεως του 1,5% - 2,0%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,09 (+0,84%) και 869,5 μονάδων (-0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 876,09 (+0,04%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 876,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 93,9 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 70% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΜΟΗ και με το θετικό η ΠΕΙΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό οι Πειραιώς και Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αξιοσημείωτη μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.696 συμβόλαια).

Στα 5.542 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.518 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.366, 1.342 για τον Μάιο και 24 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.127,5) κινήθηκε μεταξύ 2.096,25 και 2.135,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.064), Alpha Bank (23.755), ΔΕΗ (1.014), Εθνική (21.748), ΓΕΚ (316), Cenergy (315), ΑΔΜΗΕ (183), ΟΤΕ (545), ΟΠΑΠ (130), ΕΧΑΕ (118), MIG (739), Μυτιληναίο (374), Viohalco (250), Ελλάκτωρα (509), Τέρνα Ενεργειακή (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.419, MIG 41.390, Alpha Bank 120.895, Πειραιώς 56.280, ΔΕΗ 19.412, Εθνική 36.862, ΓΕΚ 11.519.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                      Name of Issuer              NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,15%

2021-03-22

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.258.919 τεμ., (από 43.382.408 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.883.982 τεμ. (1.720.379), Eurobank 38.461.851 τεμ. (38.126.081), ΟΠΑΠ 1.497.222 τεμ. (1.497.222), Εθνική 10.944.923 τεμ. (10.859.935), Πειραιώς 1.452.318 τεμ. (1.452.318).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v