Ζητείται επιβεβαίωση των στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. «Μία και σήμερα» για να κλείσουν βιβλία οι επενδυτές για Οκτώβριο και δεκάμηνο, με θετικά πρόσημα αλλά και κινήσεις αποκόμισης κερδών. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ, βασικό σενάριο η νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Ζητείται επιβεβαίωση των στηρίξεων στο Χρηματιστήριο

Η ΕΚΤ στο επίκεντρο, στη Fed η προσοχή. Τεχνολογικού χαρακτήρα η χθεσινοβραδινή πτώση στη Wall Street, μετά την τελευταία ανοδική διόρθωση, με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αλλά και να επιχειρούν να προεξοφλήσουν την τακτική της Fed.

Την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Fed, με διιστάμενες τις εκτιμήσεις για το αν και πότε θα σηματοδοτηθεί η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Για τα ευρωπαϊκά, η εικόνα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη καθώς η νέα μεγάλη αύξηση κατά 75 μ.β. των επιτοκίων της ΕΚΤ θεωρείται βασικό σενάριο και προεξοφλημένο ήδη από τις αγορές μετοχών, ομολόγων.

Στο 2% το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο, εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί το ποσοστό, με τους επενδυτές να θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο αυτό μίας τέταρτης αύξησης κατά 75 μ.β. στις 15 Δεκεμβρίου.

Το θέμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, επιχειρηματικότητα είναι απλό, καθώς το κόστος χρήματος έχει αρχίσει και γίνεται δυσβάσταχτο για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις. 

Μένει να φανεί μέχρι πού φτάνουν τα όρια αντοχής/ελαστικότητας της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και της τακτικής της ΕΚΤ.

Δύο και μία συνεδριάσεις για Φρανκφούρτη, Λονδίνο, προκειμένου να «κλείσουν βιβλία» οι επενδυτές για τον Οκτώβριο (και το δεκάμηνο), μία και η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αυριανής αργίας.

Ζητούμενη κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες η επιβεβαίωση των στηρίξεων εβδομάδας, συνεκτιμώντας πως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας έχουν αρχίσει να «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v