Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips μπορούν να τραβήξουν το «κάρο»

Οριακές απώλειες για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Συνεδρίαση προϋπολογισμού η σημερινή. Ο ανοδικός κύκλος των τραπεζών και τα πονταρίσματα σε blue chips. Τα τεχνικά ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Ποια blue chips μπορούν να τραβήξουν το «κάρο»

Σε διαδικασία «κλεισίματος βιβλίων» οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με την προσδοκία πως η μικρή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ένα διάλειμμα, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων, δηλώσεων μελών του δ.σ. της Fed η Νέα Υόρκη, με τον S&P500 από τις 3.965,64 μονάδες, με τα futures του σε θετικό πρόσημο νωρίτερα, συνεκτιμώντας την αργία της Πέμπτης (Ευχαριστιών).

Από τις 14.431,86 ο DAX, από τις 7.385,52 ο FTSE100 και στα καθ' ημάς, από τις 889,90 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνεδρίαση προϋπολογισμού η σημερινή, με τον υπουργό Οικονομικών να τον καταθέτει (στις 12:00) στη Βουλή, τον πρώτο τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Γεγονός που προφανώς και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την απαρχή ενός επόμενου.

Μένει να φανεί εάν θα είναι επ' ωφελεία της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, συνακόλουθα της κοινωνίας.
Οπως επίσης εάν θα καταστεί δυνατή η αξιοποίησή του επενδυτικά, χρηματιστηριακά.

Προσώρας, οι επενδυτές μετρούν 7 και τη σημερινή συνεδριάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για θεσμικούς, διαχειριστές και όσους θα ήθελαν είτε να μειώσουν ζημιές είτε να εγγράψουν κέρδη για τα χαρτοφυλάκιά τους, τις θέσεις τους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την ανοδική διόρθωση του ΔΤΡ να τροφοδοτείται η κίνηση της αγοράς από τις 789,98 μονάδες (της 3ης Οκτωβρίου) μέχρι τις 910,38 (της 1ης Νοεμβρίου). Από τις 500 στις 650 μονάδες η αντίδραση του ΔΤΡ, περιοχή όπου ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε μέρος τραπεζικών θέσεων, με συνέπεια την τελευταία εβδομάδα ο κλάδος να έχει μεγαλύτερες απώλειες απ' ό,τι ο FTS25. Διάστημα στο οποίο κεφάλαια μετακυλίστηκαν προς συγκεκριμένα blue chips, με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα (τρίτου 3μήνου).

Στο επίκεντρο τα μεγέθη των εισηγμένων, ειδικότερα των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, ElvalHalcor, Lamda Development κ.α., το πιθανότερο να συνεκτιμηθούν από traders, επενδυτές.

Τεχνικά για τον ΔΤΡ η ευρύτερη περιοχή των 650 μονάδων θεωρείται κομβική, καθώς σε περίπτωση πειστικής υπέρβασής της ενισχύει το ενδεχόμενο επίτευξης του στόχου των 690 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι 600 παραμένουν σημαντική στήριξη.

Για τον FTSE25 αντίσταση στις 2.173 με στήριξη στις 2.132 μονάδες, με κατοχύρωση του ενός ή του άλλου ορίου να παραπέμπει προς τις 2.227 ή τις 2.100 μονάδες.

Εύλογο το ερώτημα εάν οι επενδυτές μπορούν να επανέλθουν προς υψηλότερα, με οδηγό αυτή τη φορά (κυρίως) τα blue chips.

O ΟΠΑΠ είναι ένα από αυτά, που και λόγω επικαιρότητας Μουντιάλ εκτιμάται πως μπορεί να ενισχυθεί, όπως και η Motor Oil, λόγω προσδοκιών για δυνατό τρίτο 3μηνο. Ερώτημα η ΔEΗ, επίσης σε αναμονή ανακοίνωσης των μεγεθών της.

Στα 12,73 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού με ισχυρή άνοδο 2,25% την Παρασκευή, στα 17,84 της ΜΟΗ με οριακή διόρθωση και σε διαπραγμάτευση σήμερα χωρίς το μέρισμα του 0,40/μτχ. Στα 6,45 με θετικό πρόσημο 1,15% η μετοχή της Παρασκευής. ElvalHalcor με 6,22% στο 1,57 την Παρασκευή, σε αναμονή του δυνατού τρίτου 3μήνου, Πειραιώς με 4,05% στο 1,413 ευρώ να ξεχωρίζει από τα τραπεζικά χαρτιά.

Πρακτικά για πειστική υπέρβαση των 910 μονάδων θα απαιτηθεί ενεργότερη συμμετοχή ξένων, συναλλαγές περισσότερες των 60 εκατ. και συνδρομή μίας σημαντικής εξέλιξης σε επιχειρηματικό επίπεδο και σχετικά ήρεμο κλίμα στις διεθνείς αγορές και δη της Νέας Υόρκης.

Στις 3.906 και 4.092 στήριξη-αντίσταση για τον S&P500, χαμηλό-υψηλό όριο του καναλιού διακύμανσης.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης είτε χαμηλότερα προς τις 3.858 είτε ψηλότερα με στόχο τις 4.160 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v