Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον ΓΔ. Ζητούμενο η αντίδραση μετά τις έντονες πιέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Στις μετοχές των τραπεζών, το «κλειδί» της τάσης. Τι δείχνουν τα μεγάλα πακέτα που περνάνε στο ταμπλό.

«Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Σε διόρθωση οι αγορές, πιέσεις στις ασιατικές, από τις 14.233 (-1,01%) ο DAX, από τις 7.351 (-0,25%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές συνέβαλαν στη μεγαλύτερης έκτασης πτώση, με τον Γενικό Δείκτη στις 887,09 (-1,87%).

Σημαντική η σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ανακοίνωση στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ -καλύτερα του αναμενόμενου- ενδέχεται να επηρεάσουν τη Fed στη νομισματική/επιτοκιακή πολιτική της.

Μένει να φανεί εάν και πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στη Wall Street, με τα futures του S&P500 ωστόσο να παραπέμπουν ανοδικά (0,37%) από τις 3.984 μονάδες.

Σήμερα στο Λονδίνο ο νέος πρωθυπουργός παρουσιάζει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, με τους «τιμωρούς ομολόγων» σε ετοιμότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, αφορμής δοθείσης, εντός, διαχειριστές και short παίκτες πίεσαν την αγορά αρκετά χαμηλότερα. Εως 2.140 μονάδες η διόρθωση για τον FTSE25, έως τις 624 ο Δείκτης Τραπεζών, με την προσφορά σε κανονικά επίπεδα αλλά με τους αγοραστές να στήνονται σε χαμηλές τιμές.

Για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές μέσω πακέτων και μάλιστα για ακόμη μία φορά με προσυμφωνημένη εντολή σχεδόν με το κλείσιμο της συνεδρίασης. Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν τα 2.000.000 τμχ. της ΕΥΔΑΠ στα 7,10 ευρώ, σχεδόν το 2% του μ.κ. της Επιχείρησης. Λίγες συνεδριάσεις νωρίτερα ήταν ακόμη ένα μεγάλο πακέτο στη ΔΕΗ (το δεύτερο σε διάστημα μίας εβδομάδας), με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν καθώς «ισχυρά χέρια» και διαχειριστές είναι σε διαδικασία κλεισίματος βιβλίων για το 2022.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με την Πειραιώς να ακολουθεί σήμερα την Εθνική στην «έξοδο» των συστημικών στις αγορές -στο πλαίσιο της κάλυψης των υποχρεώσεων λόγω MREL-, κλάδος που λόγω της υπεραπόδοσης (κυρίως Εθνικής, Eurobank) είναι ο πρώτος που «πωλείται» σε διορθωτικές συνεδριάσεις.

Στο 1,36 (-4,90%) η μετοχή της Πειραιώς, με τις μεγαλύτερες απώλειες από Εθνική (-1,04%), Alpha Bank (-2,08%), Eurobank (-3,03%).

Στα 3,80 ευρώ το πακέτο 1.000.000 τμχ. της Εθνικής (στις 16:57).

Συνολικά στα 20,88 εκατ. η συνολική αξία συμφωνημένων συναλλαγών, με την περίπτωση της Unibios/ΒΙΟΣΩΛ να ξεχωρίζει από τα small caps.

Σήμερα όμως και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Cenergy Holdings, με την αγορά να θεωρεί τον όμιλο έναν από τους σηματωρούς της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Στα 595,6 εκατ. η αποτίμηση της εισηγμένης καθ' όδον προς τον FTSE25.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v