Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηνεμία και μηδαμινός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Σε εξαιρετικά στενό εύρος η κίνηση του Γενικού Δείκτη, λίγο χαμηλότερα από τις 890 μονάδες. Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τραπεζικές μετοχές. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μotor Oil.

Νηνεμία και μηδαμινός τζίρος στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, με επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε πτωτικό «άνοιγμα» από 0,55% χαμηλότερα και τις 3.953 μονάδες, ο DAX διορθώνει 0,57% στις 14.351 και ο FTSE100 με οριακές απώλειες στις 7.384 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός τα μόλις 9 εκατ. τζίρος μετά από 3 plus ώρες συνεδρίασης καταδεικνύουν τη «γύμνια» της αγοράς, με ανησυχητικό το γεγονός πως η παθογένεια αυτή έχει διάρκεια.

Χωρίς τις προσυμφωνημένες συναλλαγές η «καθαρή» αξία συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 45 εκατ. (κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση) για τρεις σερί εβδομάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αντιπροσωπευτικότητα του χρηματιστηρίου.

Μέσος όρος αξίας συναλλαγών 45 εκατ., σε αγορά 63 δισ. ευρώ και μάλιστα μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του φιλόδοξου Greek Investment Conference. Σχεδόν μηδενική η παρουσία ξένων διαχειριστών, traders, επενδυτών, σε μία συγκυρία που το ενδιαφέρον, η ενεργός συμμετοχή των «ισχυρών χεριών» θα έπρεπε να «χτυπά κόκκινο».

Είναι άξιο αναφοράς πως με συναλλαγές μερικών χιλιάδων ευρώ μειώνεται χρηματιστηριακή αξία εισηγμένων πολλαπλάσια σε εκατ. ευρώ.

Σε εύρος μόλις 4 (!) μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, σε μόλις 13 (!!) για τον FTSE25 και σε μόλις 9 (!!!) για τον ΔΤΡ.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές στα χαρτιά τόσο του FTSE25 όσο του FTMidCap, με μόλις 4 από τις 25 και 5 από τις 20 αντίστοιχα με αγοραστές.

Με αγορές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,14), Jumbo (15,21), Sarantis (6,02) και Helleniq Energy (6,82) η εικόνα των μετοχών του δείκτη.

Τάση που σταδιακά έχει κλίνει προς την πλευρά των πωλητών καθώς από το αρχικό 37/36, η σχέση διαμορφώνεται σε 36/61, με 68 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Να σημειωθεί πως από τις 20 μετοχές του FTMidCap, για 8 η αξία συναλλαγών δεν ξεπερνούσε το 5χίλιαρο, λίγο πριν τις 14:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v