Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάτησαν φρένο οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται στη ζώνη 940-950 μονάδων. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν με ευρεία άνοδο Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy.

Πάτησαν φρένο οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Aνοδικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά, στην ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων «φρενάρουν» οι επενδυτές
στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 3.857 (0,29%) τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 14.414 (1,64%) ο DAX στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα, με την προσέγγιση των 950 μονάδων, επιτυγχάνεται ένας σημαντικός στόχος των long.

Ξεκινώντας αρχές Δεκεμβρίου από επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 890 μονάδων, κυρίως εγχώριοι επενδυτές επιχείρησαν μία χαμηλού-μέτριου κόστους προσπάθεια αντίδρασης με ικανοποιητικά αποτελέσματα την περίοδο των Εορτών.

Μάλιστα προς το κλείσιμο του 2022 ενισχύθηκαν οι τοποθετήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη, μέρος των οποίων μετακυλίστηκαν στις πρώτες συνεδριάσεις του 2023. Ειδικότερα στη χθεσινή αυξήθηκαν με εστίαση σε τίτλους εταιρειών του ευρύτερα εννοούμενου ενεργειακού κλάδου, με τα αποτελέσματα απτά σε Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή των 950 μονάδων ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως αποτελούσε σημείο αναφοράς και πολύ πιθανή στάση πριν την επόμενη προσπάθεια για την πειστική υπέρβασή τους με στόχευση προς τα «υψηλά 52 εβδομάδων».

Εως τις 949,68 μονάδες έφτασε ο ΓΔ στα πρώτα 15'-20' της συνεδρίασης, όριο απ' όπου σταδιακά ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης-ελεγχόμενες πωλήσεις, με συνέπεια να διορθώσει έως τις 942,97 μονάδες. Ούτως ή άλλως, αρκετά πάνω από το stop για long θέσεις που είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο.

Εμφανής η τεχνική προσέγγιση, όπως αποτυπώνεται διαγραμματικά...

Με περισσότερες συναλλαγές, συγκριτικά πάντα, σε σχέση με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και καλή ροή εντολών, οι αγοραστές διατήρησαν το προβάδισμα σε ορισμένα χαρτιά του δείκτη (Mytilineos, Viohalco, Helleniq Energy), μείωσαν θέσεις σε άλλα (Motor Oil, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ) και μετακύλισαν μέρος τους σε τραπεζικές μετοχές.

Αποτέλεσμα, FTSE25 και ΔΤΡ να διαμορφωθούν -κατά κάποιο τρόπο- σε αντίστροφη κατεύθυνση, με τον πρώτο να διολισθαίνει προς τις 2.290 αφού είχε προηγηθεί η διερεύνηση των 2.300 μονάδων και τον δεύτερο να πιάνει τις 660 μονάδες.

Στα 30 plus εκατ. η αξία συναλλαγών, με διακριτή τη μερική αναδιάταξη θέσεων κυρίως από βραχυπρόθεσμους παίκτες, συνεκτιμώντας την αργία της Παρασκευής.

Ετσι με κέρδη διαμορφώνονται οι τραπεζικές, με την Alpha Bank στο 1,0455 ευρώ, την Eurobank στο 1,0865 και την Πειραιώς στο 1,476 ευρώ.

Επίσης διακριτή η μεταφορά ρευστότητας μεταξύ blue chips, εμφανής σε τίτλους των Viohalco (4,24), Cenergy Holdings (3,195), ElvalHalcor (1,71), ενισχύοντας την εκτίμηση πως είναι ενεργό rotation σε μετοχές του δείκτη.

Στις 47/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει ανατραπεί υπέρ των πωλητών, ενώ 62 μετοχές είναι χωρίς μεταβολή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v