Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα πρώτα κέρδη και οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο

Τίτλοι από τις κατασκευές και την ενέργεια σε ρόλο οδηγού στο ξεκίνημα της χρονιάς. Το ράλι της ΑΒΑΞ και η επαναφορά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε υψηλά Motor Oil, Mytilineos, κοντά στα 7 ευρώ η ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Τα πρώτα κέρδη και οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο

Αρνητική πρεμιέρα στη Wall Street, με πλήθος ενδείξεων που υποχρεώνουν τους επενδυτές όπου γης να είναι σε επιφυλακή. Από την πολιτική εμπλοκή -με τη μη εκλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων- μέχρι τα ανησυχητικά στοιχεία από κλάδους όπως η μεταποίηση, συν την εργαλειοποίηση του απόλυτου short της TESLA σε ελεύθερη διόρθωση αλά... Κλωνατέξ το 1999.

Στις 3.824,14 (-0,40%) ο S&P500 -οριακά θετικά τα futures νωρίτερα-, με την προσοχή των traders στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που θα δοθούν στη δημοσιότητα. Πιθανότατα θα διαφανούν οι προθέσεις για τη στάση των μελών της ενόψει της συνεδρίασης της 31ης Ιανουαρίου-1ης Φεβρουαρίου.

Ηπιότερο το κλίμα στα ευρωπαϊκά, ειδικότερα μετά τη δεύτερη συνεχόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία -ξανά σε μονοψήφιο ποσοστό-, με τον DAX να συνεχίζει ανοδικά με 0,80% στις 14.181,67 μονάδες.

Καλό κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να τείνουν προς τις 950 μονάδες, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από στοιχειώδη συναλλακτική δραστηριότητα. Τα 50,5 εκατ. αξίας συναλλαγών από τα 18,9 εκατ. της Δευτέρας είναι καλύτερα, αν και απαιτούνται νέες εισροές και αριθμός συνεδριάσεων για επιτυχή/πειστική υπέρβαση των δύσκολων 950, με στόχευση προς τις 973,27, υψηλό 52 εβδομάδων.

Δεδομένης της χθεσινής εικόνας στη Νέα Υόρκη, συνεκτιμώντας την αργία του ΧΑ μεθαύριο Παρασκευή, πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο ελεγχόμενης διόρθωσης παρά της άμεσης προσπάθειας για υπέρβαση των 950 μονάδων. Ευκαιρία για θεσμικούς να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» 3-4 συνεδριάσεων, θετικό για το ξεκίνημα της χρονιάς.

Μικτά πρόσημα νωρίτερα στα χρηματιστήρια της Ασίας αλλά και απώλειες 1,4% για τον Nikkei δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στους πωλητές. Οι 935 μονάδες -και πέριξ- είναι ένα βολικό σημείο αναφοράς και στήριξη για όσους ρευστοποιήσουν σήμερα, με σκοπό να επανενεργοποιηθούν από Δευτέρα (με ορίζοντα την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch στις 14 Ιανουαρίου).

Με ενεργειακό καρέ η χθεσινή άνοδος για τον FTSE 25 στις 2.288,20 μονάδες, καθώς η Motor Oil σε υψηλά -σχεδόν- 4ετών των 22,52 (3,02%), η ΔΕΗ στα 6,945 (4,04%), η Mytilineos στα 20,40 (1,09%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 20,80 (0,19%) δίνουν ισχύ στη long τάση. Ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν πως ο ενεργειακός κλάδος θα είναι από τους «καυτούς» και επενδυτικά το 2023.

Ενθαρρυντική επίσης η κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο-υποδομές, με την ανακοίνωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επέκταση της Γραμμής 2, όπως σημείωνε η Πένυ Κούτρα. Στα του κλάδου η δεύτερη σερί συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές για τη μετοχή της AVAX, αντιδρώντας 14% τις πρώτες δύο συνεδριάσεις του έτους. Ανετη επαναφορά προς το 1,75 ευρώ για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο κατασκευαστικός είναι επίσης ένας κλάδος όπου επενδύονται κεφάλαια και προσδοκίες. Θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της διαδικασίας για την Αττική Οδό, το... Αγιο Δισκοπότηρο των παραχωρήσεων, που πιθανότατα θα επηρεαστούν και από το πότε θα στηθεί η πρώτη κάλπη.

Από αυτή την άποψη ενδέχεται να αφορά και την αγορά η διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη -πρώτη για φέτος-, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται σχετικά στον σχεδιασμό για τις κάλπες.

Τη σημασία της για τα ευρωπαϊκά έχει και η έκτακτη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων της ΕΕ λόγω του νέου κύματος κορωνοϊού στην Κίνα. Συναγερμός που δεν μπορεί να αψηφήσουν οι long, αντιθέτως δίνεται μία αφορμή για μερική κατοχύρωση θέσεων σήμερα-Παρασκευή.

Ανάλογα και με την αντίδραση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη σήμερα το βράδυ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v