Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γύρισμα» με μοχλό την Εθνική στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό δείκτη να ανακάμπτει και αξιόλογα κέρδη για ΕΤΕ-Alpha Bank.

«Γύρισμα» με μοχλό την Εθνική στο Χρηματιστήριο

Σε υποτονικό κλίμα η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, σε αναμονή οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται κατά τι, βάζοντας τέρμα σε ένα σερί απωλειών πολλών ημερών, στα 75,54$ το WTI νωρίτερα.

Μεθαύριο Πέμπτη, όπως σημειώνει η Λία Δεληγιάννη η (διαδικτυακή) υπουργική συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν οι στόχοι παραγωγής για το 2024.

Στα χρηματιστήρια το μικρό προβάδισμα των πωλητών συντηρείται, καθώς στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα, από 0,14% χαμηλότερα στις 4.554 μονάδες. Στις 15.941 (-0,14%) ο DAX, στις 7.437 (-0,31%) ο FTSE100 σε ανάλογη τάση στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης στις 1.263 (-0,15%).

Τζίρος αισθητά λιγότερος απ' ότι εχθές- στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα- μένει να φανεί εάν θα ενεργοποιηθούν αγοραστές προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. Μέχρι τώρα οι ενδείξεις περιορίζονται σε μόλις 3-4 μετοχές πλην όμως είναι περισσότερες οι προσυμφωνημένες συναλλαγές και μεγαλύτερη η αξία συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί, στοιχεία που σύμφωνα με χρηματιστές θα μπορούσε να αφορούν σε "διανομή" μεταξύ "ισχυρών χεριών".

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αναμένονται αυξημένες εισροές την Πέμπτη- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI- με γνώμονα τις παρουσιάσεις/επαφές που πραγματοποιούνται το 2ήμερο-Δευτέρας-Τρίτης. 

Ενισχυτική αυτής της προσέγγισης είναι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ο αυξημένος τζίρος σε μετοχές σηματωρούς όπως λ.χ. η ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος σε ανοδική κίνηση της ΔΕΗ
από τα 10,42 στα 10,75 ευρώ, θυμίζοντας πως στην χθεσινή συνεδρίαση σημαντικές εισροές (επίσης σε ανοδική φορά) καταγράφηκαν σε τίτλους των Mytilineos, Motor Oil.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως, στο πλαίσιο της παρουσίασης του "ευρύτερου ενεργειακού κλάδου" βγαίνουν αγορές- θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες εάν πρόκειται για τις πρώτες- ενός κύκλου αγορών- ή για μεμονωμένες. Ούτως ή άλλως "τραπεζικός" και "ενεργειακός" είναι οι κλάδοι αιχμής/προτεραιότητας στις προτιμήσεις των διαχειριστών.

Ενισχυτικό το γεγονός πως, από τα 18,4 εκατ. που έχουν αλλάξει χέρια μέσω πακέτων στη ΔΕΗ έχουν πραγματοποιηθεί τα μεγαλύτερης αξίας, συνολικά 9 εκατ. σε τιμές των 10,46 ευρώ.

Πακέτα και σε Εθνική (αξίας 4,83 εκατ.) Jumbo (2,3 εκατ. ) Motor Oil (1,31 εκατ.) Είθισται αυτού του χαρακτήρα συναλλαγές- κοντά στα υψηλά της αγοράς- να γίνονται μεταξύ "ισχυρών χεριών" με τους αγοραστές να προσβλέπουν σε έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση κρατάμε τα σημαντικά πακέτα και δη της ΔΕΗ που λειτουργεί σήμερα σαν σηματωρός και σε συνέχεια των Mytilineos, Motor Oil και δευτερευόντως ΟΠΑΠ.

Στις 3.080 (0,11%) ο FTSE25, στις 1.066 (0,85%) ο Δείκτης Τραπεζών, με τους αγοραστές να επανέρχονται σε Εθνική (6,15), Alpha Bank (1,57) αλλά και Πειραιώς (3,162), Eurobank (1,666). Τασικά η εξέλιξη της συνεδρίασης προσομοιάζει αρκετά με την χθεσινή, ελεγχόμενη-περιορισμένης έκταση μερική κατοχύρωση θέσεων- απορρόφηση της όποιας προσφοράς σε χαμηλότερες τιμές και σταδιακό "πρασίνισμα" περισσότερων μετοχών.

Στα 36,44-36,86 οι εντολές στη μετοχή της Mytilineos, στα 24,04-24,52 της Motor Oil, στα 5,44-5,57 της Viohalco, στα 1,90-1,94 της ElvalHalcor με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Δύο παράμετροι που προφανώς συζητούνται στο Λονδίνο, η πρόθεση της Αθήνας να αποπληρώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. στις χώρες της ευρωζώνης, συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου όπως και τα στοιχεία για μείωση καταθέσεων και δανείων τον Οκτώβριο.

Οσον αφορά στο πρώτο, η πρόωρη αποπληρωμή ήταν στον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ- αύριο η προγραμματισμένη έκδοση εντόκου (6μηνης διάρκειας) με το "παράθυρο ευκαιρίας" να αξιοποιείται νωρίτερα από την Πειραιώς. Πάνω από 1,6 δισ. οι προσφορές νωρίτερα κατεβάζοντας το κόστος στο 6,875% (από 7,125%).

Για το δεύτερο η τάση ξεκάθαρα πτωτική συνεχίζεται για ακόμη ένα μήνα, θα πρέπει να προβληματίσει οικονομικό επιτελείο/τραπεζίτες καθώς τα κόστη (καθημερινότητας/εξυπηρέτησης υποχρεώσεων/χορηγήσεων) είναι αποτρεπτικά.

Στις 47/64 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο και χωρίς τη χθεσινή μόχλευση σε συγκεκριμένα 2-3 mid caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v