Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εισαγόμενες αγορές με άρωμα... Λονδίνου

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Οι αγορές από το road show, ο «μοχλός» τραπεζικός κλάδος και οι εισροές σε blue chips-mid caps. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Εισαγόμενες αγορές με άρωμα... Λονδίνου

Διάλειμμα μετά το ανοδικό σερί των 4 εβδομάδων στη Wall Street. Πτώση για το πετρέλαιο, εν αναμονή της συνόδου του OPEC+ και στα ευρωπαϊκά η προσοχή στα οικονομικά στοιχεία, πληθωρισμό, με τον DAX από 0,39% χαμηλότερα στις 15.966 μονάδες.

Ανοδική διαφοροποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη 0,53% υψηλότερα στις 1.265,36 μονάδες.

Με αυξημένο τζίρο -στα 121,4 εκατ.- το θετικό πρόσημο, στα 14,8 εκατ. οι προσυμφωνημένες εντολές και τα περίπου 50 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές -Εθνική, Mytilineos και ΟΤΕ.

Στις 3.077,47 (0,26%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 1.057,75 (-0,39%) με εμφανή μετακύλιση θέσεων σε blue chips και διακριτές εισροές σε συγκεκριμένα χαρτιά προς το τέλος της συνεδρίασης.

Διαγραμματικά η εικόνα συγκεκριμένων τίτλων, με ανοδική φορά στο διάστημα 17:10-17:16, ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών που την αποδίδουν σε εισαγόμενες εντολές αγοράς, συσχετίζοντάς τες με το Greek Investment Conference στο Λονδίνο.

Πράγματι η τάση ξεκάθαρη για τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, TITAN Cement, ΟΠΑΠ και ακόμη 2-3 καθώς συνοδεύτηκε από ενισχυμένη ροή εντολών, με σαφή υπεροχή αγοραστών και εντολές στο «κλείσιμο» που παραπέμπουν σε αυξημένη ζήτηση για αυτές τις θέσεις. Ενδεικτικό το γεγονός πως για 8 μετοχές του δείκτη το «υψηλό ημέρας» καταγράφηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Αναμενόμενο -εκ προοιμίου- ότι το φετινό road show θα ήταν μακράν πιο ενδιαφέρον από τα προηγούμενα, πιο ουσιαστικό και πιθανότατα περισσότερο αποτελεσματικό ως προς την έμπρακτη ενεργοποίηση διαχειριστών ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Στο επίκεντρο εύλογα ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο σε διαχρονικές αξίες καταγράφηκε άμεση εισροή κεφαλαίων. Ολως συμπτωματικώς, σε 3 από τις 5 εισηγμένες που σύμφωνα με χθεσινή αναφορά μας (στον Εκηβόλο) πληρούν τις προϋποθέσεις που διαχρονικά ελκύουν τους fund managers. Προφανώς εισροές θα υπήρξαν σε μικρότερη κλίμακα, ακόμη και σε mid caps, το σημαντικό είναι να υπάρξει συνέχεια σήμερα και στις επόμενες συνεδριάσεις. Θα φανεί από την ενδεχόμενη ενίσχυση της αξίας συναλλαγών σε μεγέθη μεγαλύτερα των 90-100 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές οι χθεσινές παρουσιάσεις, παρεμβάσεις από το προσκλητήριο Μητσοτάκη για ξένες επενδύσεις, μέχρι τις τοποθετήσεις παραγόντων όπως Μυτιληναίος, Μεγάλου, Εξάρχου, Ρήγας, δίνοντας την ευρύτερη διάσταση της επιχειρηματικής/επενδυτικής δυναμικής της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Θα ακολουθήσουν σήμερα και άλλων, ενώ σειρά επαφών θα έχουν στο σύνολό τους επικεφαλής εισηγμένων.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, με την Πειραιώς να αξιοποιεί το «παράθυρο ευκαιρίας» που άνοιξε η Εθνική, να προχωρά στην έκδοση senior ομολόγου, μόλις λίγες μέρες μετά τη Eurobank. Από 500 εκατ. η κάθε τράπεζα, με διαδικασίες fast track και την προσφορά υπερβάλλουσα, μόνο στα θετικά προσμετράται.

Συνεκτιμώντας πως μεθαύριο Πέμπτη -λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με την Εθνική στο επίκεντρο- αναμένονται νέες εισροές και αυξημένος τζίρος.

Ευνοϊκό το κλίμα, που αξιοποιείται -σήμερα- από την Πειραιώς, την προσεχή εβδομάδα με τις εγγραφές της Orilina ΑΕΕΑΠ για την είσοδο στο ΧΑ, την έκδοση ευρωομολόγου από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και όσων θα ακολουθήσουν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Με «γενναιόδωρο» ταμείο ο Νοέμβριος ολοκληρώνεται μεθαύριο, με τον ΓΔ -προσώρας- στο συν 7,34%, τον FTSE25 στο 6,14% και στο 10,19% για τον ΔΤΡ. Με γνώμονα και τη βαθμολόγηση το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο Fitch, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν -κυρίως- προεξοφλητικά ορισμένα «γρήγορα κεφάλαια», αν και για την κοινότητα πιθανότερο ενδεχόμενο είναι της απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τον αμερικανικό οίκο. Εν μέρει αυτή η προσέγγιση αποτυπώνεται -ήδη- στην απόδοση των ομολόγων (στο 3,728% το 10ετές), πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί αύριο, στην προγραμματισμένη έκδοση εντόκου (6μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ, όπως επίσης και στη διαδικασία για το senior bond της Πειραιώς.

Το ενδιαφέρον, και το κρατάμε στα συν του φετινού road show, το θετικό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει για mid caps ενός ΚΡΙ-ΚΡΙ, μίας Profile, με την υπεραπόδοσή τους στη χθεσινή συνεδρίαση να μην περνά απαρατήρητη. Με 4,23% στα 9,36 ευρώ και με 4,29% στα 4,38 ευρώ αντίστοιχα, με νέο ιστορικό υψηλό για την πρώτη και τον ΧΑΜαιλέοντα να αναφέρεται από εχθές το πρωί στο διπλό «ατού» της δεύτερης.

Καιρός είναι να αρχίσει να ανοίγει κάπως η αγορά, να διευρύνεται η δυνατότητα επενδυτικών επιλογών και πέραν των συνήθων, όπου μέχρι τώρα επικεντρώνονται τα «ισχυρά χέρια».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v