Χρηματιστήριο: Ανοδικά με καύσιμα σε τράπεζες και blue chips

Συνεχίζεται η ανοδική φορά με ικανοποιητικό τζίρο στα υψηλά 13ετίας. Πάνω από τις 1.205 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης. Τα ισχυρά trends και η μόχλευση σε συγκεκριμένα mid caps.

Χρηματιστήριο: Ανοδικά με καύσιμα σε τράπεζες και blue chips

Mε άνοδο στα ευρωπαϊκά, στα υψηλά 13ετίας επιμένουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στοιχήματα προεξόφλησης για την τακτική των κεντρικών τραπεζιτών και οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν την τάση, με αποτέλεσμα θετικό -μέχρι τώρα- από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Αθήνα.

Από 0,58% υψηλότερα στις 4.957 μονάδες τα futures του S&P500 -που εάν επιτευχθεί σε «κλείσιμο» της σημερινής συνεδρίασης θα αποτελέσει νέο ιστορικό υψηλό για τον «δείκτη των δεικτών». Και προπομπό για την υπέρβαση του 5χίλιαρου, διακαούς στόχου των long από την αρχή του έτους. Στις 16.949 (0,54%) ο DAX, στο ΧΑ με αγορές η εκκίνηση της συνεδρίασης -οι πρώτες εντολές από τις 1.382 έως 10 μονάδες υψηλότερα.

Χαρακτηριστική η σπουδή των αγοραστών από τη συνεδρίαση, όπως επίσης η ροή εντολών με χρηματιστές να την αποδίδουν στην απελευθέρωση ρευστότητας από το ΙΡΟ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και τη θεαματική ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την εντυπωσιακή ανταπόκρισή της στην έκδοση του 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ, με τους ίδιους να αξιολογούν ως ενδεικτική την προσφορά των 35+8 plus δισ. σε δύο περιπτώσεις διάθεσης ελληνικών assets. Τα 43 plus δισ. μόνο αμελητέα ως μέγεθος δεν είναι και από αυτή την άποψη τιμολογούνται θετικά από την αγορά. Συνδυαστικά δε με την ενέργεια της διοίκησης της Πειραιώς να επισπεύσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 για τη 14η Φεβρουαρίου (!) δικαιολογείται το κλίμα... Αλκυονίδων στο ΧΑ.

Με τη μία πάνω από τις 1.205 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, όριο που ετέθη με επίταση εχθές καθώς υπέρβασή του ενεργοποιεί ακόμη πιο αγοραστικά αντανακλαστικά, με ό,τι αυτό σημαίνει, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα.

Σε Alpha Bank (1,74), Εθνική (7,132), Πειραιώς (3,854) οι αγορές, σε νέα τοπικά υψηλά, με ΔΕΗ (12,51), Mytilineos (38,46), Eurobank (1,827) να ακολουθούν, με την τελευταία επίσης σε νέο τοπικό υψηλό.

Από νωρίς προσυμφωνημένες εντολές σε μετοχές των Intralot και ΕΧΑΕ σε ανοδική φορά -έως 2,55%-, αμφοτέρων ένδειξη πως σε συγκεκριμένα mid caps συντηρείται η μόχλευση, κυρίως από «εγχώρια χέρια».

Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ -στα 24,45 ευρώ-, πλέον η αποτίμηση κοντά στο όριο των 2 δισ., ισχυρό trend για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,10), Motor Oil (25,28), Jumbo (26,56) κ.α., που συμμετείχαν στην επενδυτική ημερίδα της Πειραιώς Securities εχθές στο Παρίσι.

Στα 16,23 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει -από νωρίς- τα τεχνικά σημεία της.

Επαναφορά αγοραστών στα mezzanines, με τις κυρίως εντολές σε PhoenixVega (0,093) και CairoMezz (0,34), από τις 61 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 17 με αρνητικό. Σχέση ενδεικτική του κλίματος, με το 2 στα 2 για τις πρώτες συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου να επενεργεί υπέρ των αγοραστών.

Τα σχεδόν 10 εκατ. τζίρου (11:05) επίσης ενδεικτικά της επανόδου επενδυτών μετά το ΙΡΟ του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v