Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απογείωση του ΔΑΑ, στα 9,5 ευρώ με το καλημέρα

Η τεράστια υπερκάλυψη διαμορφώνει το πλαίσιο στο ντεμπούτο της μετοχής. Κρίσιμη θεωρούν αναλυτές τη διαδικασία για την εμβάθυνση της εγχώριας αγοράς και την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Απογείωση του ΔΑΑ, στα 9,5 ευρώ με το καλημέρα

Εντυπωσιακό άνοιγμα για τις μετοχές του Ελευθέριος Βενιζέλος. Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης η μετοχή βρέθηκε στα 9,5 ευρώ με άνοδο 16% και συνολικό τζίρο πάνω από 18 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε

Επρεπε να περάσουν σχεδόν 22 χρόνια για να πραγματοποιηθεί μία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών μεγέθους ενός «Ελευθέριος Βενιζέλος». Γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει τη σημασία της σημερινής εισόδου και διαπραγμάτευσης στο ταμπλό των μετοχών του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, από τους κυριότερους εκπροσώπους της «βαριάς βιομηχανίας» του τόπου.

Σε μία συγκυρία που το ΧΑ συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία ευρωπαϊκά -ως προς την απόδοση- που αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» επενδυτικά στοιχήματα των funds και είναι σε διαδικασία προοπτικής απόκτησης «ζωτικού βάθους» σηματοδοτείται ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία και την κεφαλαιαγορά.

Μετά από διαδικασία δημόσιας προσφοράς -για 90 εκατ. μετοχές-, με συνολική προσφορά 8 δισ., με το 85% να αφορά ξένους επενδυτές και το υπόλοιπο εγχώριους και με τιμή εισαγωγής τα 8,2 ευρώ ανά μετοχή, η συνεδρίαση αποκτά -εκ προοιμίου- ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τόσο η διαμόρφωση της τελικής τιμής διάθεσης στα 8,2 ευρώ -ανώτατο όριο του εύρους 7 έως 8,2 ευρώ- όσο και η αυξημένη ζήτηση από διαχειριστές funds συνδυαστικά με τον περιορισμένο αριθμό που πήραν οι ιδιώτες μικροεπενδυτές λειτουργούν ενισχυτικά του ενδιαφέροντος. Αφενός, της τακτικής που θα ακολουθήσουν αρκετοί θεσμικοί, αφετέρου, της στάσης όσων μικρών δεν μπόρεσαν να λάβουν τον αριθμό μετοχών για τις οποίες είχαν εγγραφεί (πήραν μόλις 43 τίτλους όσοι εγγράφηκαν για 1.000). Συν τη ρευστότητα που σύμφωνα με χρηματιστές είναι σε αναμονή, μένει να φανεί από την πρώτη κιόλας εντολή που θα περάσει στο σύστημα πώς θα διαμορφωθεί η τάση και ποια τα περιθώρια ανόδου. Από τη μία, η ισχύς των διαχειριστών -που ενδεχομένως να έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη διακύμανση της μετοχής, από την άλλη το (δυνητικό) ενδιαφέρον όσων έμειναν εκτός παιδιάς.

Η συγκυρία, ούτως ή άλλως, θετική για το ΧΑ, τα ελληνικά assets, επιβεβαιώνεται συνεχώς από την αρχή του έτους πόσο ψηλά στην προτίμηση των ξένων είναι. Το κλίμα Αλκυονίδων αποτυπώνεται στη σταθερή άνοδο της αγοράς με αυξανόμενες εισροές και νέων κεφαλαίων, με το αποτέλεσμα να καταγράφεται καθημερινά στο ταμπλό. Πάνω από τις 1.400 σε «κλείσιμο» ο Γενικός Δείκτης, στις 1.245 ο Δείκτης Τραπεζών -κλάδος οδηγός της ανοδικής κίνησης που εξελίσσεται-, στις 3.427 ο FTSE 25 ενισχυόμενος από τα πολυετή ιστορικά υψηλά μετοχών «βαριών» ομίλων, επιχειρήσεων.

Η καλύτερη δυνατή στιγμή για την εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι την επόμενη, όπως σημείωναν από εχθές το απόγευμα χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς οι οποίοι προσβλέπουν στην ενεργοποίηση και μικροεπενδυτών. Κοινός τόπος για τους χρηματιστές πως το σημερινό εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη προσέλκυσης νέων επενδυτών, ιδιωτών που είχαν απομακρυνθεί από το χρηματιστήριο, καταθετών που αναζητούσαν εναλλακτικές πέρα από τις τράπεζες. Για αυτό και εφιστούν την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων και προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς η σημερινή αρχή.

Η διακύμανση της μετοχής, η διαμόρφωση της τελικής τιμής για σήμερα, τα (δυνητικά) περιθώρια απόδοσης είναι «κλειδιά» για να λειτουργήσει ενισχυτικά της προσέλκυσης νέων επενδυτών, της εμβάθυνσης της αγοράς.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, για ακόμη μία συνεδρίαση στο τραπεζικό «καρέ» πραγματοποιήθηκε το 50% των συναλλαγών, ζωηρό το ενδιαφέρον κυρίως ξένων για συγκεκριμένα blue chips, ενεργή η συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών σχημάτων στα χαμηλότερα της αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, σήμερα-Παρασκευή, αλλά και για τη συνέχεια καθώς ακολουθούν ορόσημα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, με πρώτο σημαντικό αυτό της ερχόμενης Τετάρτης -ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων της Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v