Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η συνέχεια στις «Αλκυονίδες»

Με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, η διατήρηση του θετικού momentum στο Χρηματιστήριο. Οι κινήσεις των ξένων, τα νέα υψηλά 13ετίας και η κινητικότητα σε mid-small caps.

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο η συνέχεια στις «Αλκυονίδες»

Διόρθωση στη Wall Street μετά το ράλι των διαδοχικών ιστορικά υψηλών. Αφορμή η αμφίσημη δήλωση Πάουελ όσον αφορά στον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Στις 4.942 (-0,32%) ο S&P500, η προσοχή των επενδυτών και στα οικονομικά αποτελέσματα 2023.

Εσπευσμένα μέτρα του Πεκίνου, μετά το «ξεπούλημα» στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, είχαν ως αποτέλεσμα την ισχυρή ανοδική διόρθωση, με ενδεικτικό το 3,29% του Shanghai Composite.

Εξοικειωμένοι με το ρευστό/αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά πως οι επενδυτές έχουν αναπτύξει τα ανάλογα αντανακλαστικά.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, εντός συνεχίζονται οι «Αλκυονίδες» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν σε νέα υψηλά 13ετίας, πολύ κοντά στην περιοχή των 1.400 μονάδων. Κλάδος-μοχλός αυτής της ανόδου ο τραπεζικός, με νέες αγορές ο ΔΤΡ επιστρέφει σε τιμές 8ετίας και πλέον, στα πέριξ των 1.240 μονάδων.

Με αυξημένη αξία συναλλαγών η χθεσινή προσπάθεια των αγοραστών, στα 145,5 εκατ., το δε γεγονός πως τα 74 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των Eurobank, Πειραιώς, Εθνικής και Alpha Bank δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το πού επικεντρώθηκαν traders και επενδυτές.

Στο 16,69% η μεταβολή για τον ΔΤΡ από την αρχή του έτους, έναντι 0,39% του StoxxBanks -με απώλειες 0,42% στις 118,84 μονάδες εχθές-, διαφορά χαώδης, δηλωτική της ενεργότατης παρουσίας ξένων funds. Παρουσία εντονότερη μετά και τις παρουσιάσεις της Πειραιώς, το road show της JPMC, με ουσιαστικό ενδιαφέρον και ζήτηση όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή έκδοση του ομολόγου της Alpha Βank.

Είχαν προηγηθεί Eurobank, Εθνική, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και περιμένοντας την ανακοίνωση των μεγεθών 2023 της Πειραιώς (14/2), το placement για τη συμμετοχή του ΤΧΣ (4/3;), με συνεχείς εισροές ρευστότητας -σημαντικό μέρος της να αφορά σε «γρήγορο χρήμα», για αυτό και ο υψηλός ρυθμός/ταχύτητα, ενισχύοντας intraday/trading τακτικές.

Bullish για την ελληνική αγορά η JPMC, overweight για τις συστημικές τράπεζες, κορυφαία επιλογή (στις αγορές CEEMEA) η Alpha Βank.

Στα 2,3 δισ. μειώνονται τα NPEs του 2023 για την Alpha Bank, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, πάνω από 1,25 δισ. οι προσφορές για την 6ετούς διάρκειας έκδοση -στο 5,125% η απόδοση του κουπονιού-,μειωμένη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 5,5%.

Ανοδική η φορά στο ΧΑ, long για τα τραπεζικά χαρτιά, προσυμφωνημένες συναλλαγές 24,8 εκατ. με σημαντικά πακέτα σε blue chips των Motor Oil, Helleniq Energy, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, που παραπέμπουν σε αναδιάταξη θέσεων μεταξύ «ισχυρών χεριών» και όχι διανομή σε πολυετή υψηλά -προπομπό διόρθωσης-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα. Ενεργές οι τεχνικές συντεταγμένες, επιβεβαιώνοντας τα σημεία αναφοράς (αναλυτικά στον χθεσινό Εκηβόλο).

Αρκετά από τα πακέτα προδιαγράφουν τη διαμόρφωση τάσης, συγκεκριμένα στην περίπτωση της Helleniq Energy φαίνεται πως ολοκληρώθηκε το «μάζεμα« και πλέον η μετοχή μπορεί να αντιδράσει προς τα 8 ευρώ (τρέχουσα στα 7,55) ή της Autohellas που το «μάζεμα» συνεχίζεται (ενδεικτική η συναλλαγή για 100 χιλ. τμχ. στα 13 ευρώ), με πιθανό το ενδεχόμενο ανοδικής κίνησης το επόμενο διάστημα.

Δεδομένου του θερμού κλίματος στα large caps, συντηρείται η μόχλευση στα mid&small caps και λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ενδεικτική η περίπτωση της Qual, με τη μετοχή στο 0,872 ευρώ -με άνοδο 43,42% από την αρχή του έτους- και τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο νέο εφοπλιστικό χρήμα και στην ταυτότητα των πωλητών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v