Χρηματιστήριο: Ανοδική συνεδρίαση με «λειψό» τζίρο

Επαναφορά πάνω από τις 1.490 μονάδες για ΓΔ, με τους αγοραστές να επιχειρούν σε τράπεζες και blue chips. Επιλεκτικές κινήσεις και στα «μεσαία», περιορισμένος τζίρος λόγω αργίας σε City και Wall.

Χρηματιστήριο: Ανοδική συνεδρίαση με «λειψό» τζίρο

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά, με αγοραστικές διαθέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κλειστό το City -λόγω τραπεζικής αργίας-, πιθανά να επηρεαστεί ο τζίρος και προς το ΧΑ, αλλά διακριτή η στάση επαναφοράς των long προς την περιοχή των 1.500 μονάδων.

Πρώτη από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις Μαΐου -με κλείσιμο βιβλίων 5μήνου-, που απ' ό,τι φαίνεται οι traders θα επικεντρωθούν στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο.

Η μερική κατοχύρωση θέσεων την προηγούμενη εβδομάδα συνδυαστικά με τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών δίνει τη δυνατότητα σε δυνητικούς αγοραστές να επανατοποθετηθούν σε χαρτιά κυρίως των Πειραιώς, Eurobank, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ΔΤΡ προς τις 1.325 μονάδες.

Παράλληλη η ενεργοποίηση αγοραστών σε τίτλους των Mytilineos, ΟΠΑΠ, με τον FTSE25 έως 1,21% υψηλότερα στις 3.625 μονάδες.

Στα 7,8 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών με τη συμπλήρωση του αρχικού ημιώρου, σε μία αρκετά ενθαρρυντική εκκίνηση για σήμερα.

Στα 3,84 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στα 2,12 της Eurobank, στα 8,42 της Εθνικής και στο 1,7166 της Alpha Bank, προφανώς ο αγοραστής ενεργεί συνολικά στις συστημικές. Θα μπορούσε να αποδοθεί στην προεξόφληση θετικής απάντησης του Επόπτη όσον αφορά στο ύψος του μερίσματος ή ακόμη σε θετική εκτίμηση που διαμορφώνεται μετά τις επαφές με στελέχη του οίκου Moody's. Δεδομένης της «ρηχότητας» της αγοράς, αρκεί κάθε φορά ένας μέτριας δυναμικότητας αγοραστής-πωλητής για να κατευθυνθεί ανάλογα η αγορά προς υψηλότερα-χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, κυρίως μακροπρόθεσμοι είχαν/έχουν λόγους να επανατοποθετηθούν σε μετοχές των Jumbo, Mytilineos, μετά τη διόρθωση που ακολούθησε τα placements των βασικών μετόχων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά τη σταδιακή επαναφορά και σε επόμενο/δεύτερο χρόνο σε συνέχιση σε ακόμη υψηλότερες τιμές. Ετσι το 1,25% στα 37,38 της Mytilineos, όπως το 1,24% στα 27,66 της Jumbo θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά (για κάποιον ο οποίος επενδύει μεσο-μακροπρόθεσμα).

Ομως, σε ευρύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ο/οι αγοραστής/αγοραστές καθώς εισροές καταγράφονται σε ΔΕΗ (11,78), ΟΤΕ (13,98), Motor Oil (28,32), HelleniQ Energy (8,615), ElvalHalcor (2,005) αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,65), AEGEAN (12,41), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,70) κ.α.

Με ανοδική φορά για τις μετοχές του δείκτη, δίνεται αφορμή για επιλεκτικές κινήσεις μόχλευσης σε συγκεκριμένα mid/small caps.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, εμφανής η διαμόρφωση μεγαλύτερης αποτίμησης με πολύ χαμηλό κόστος.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των DotSoft στα 8,90 (9,88%), Doppler στο 1,45 (6,65%), ΛΑΜΨΑ στα 38,40 (6,67%) από τις 66 μετοχές με άνοδο. Εναντι 20 με διόρθωση.

Στα 11,9 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 11:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v