Αδυναμία αντίδρασης και πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές, οριακή άνοδο για τον ΓΔ. Στους κερδισμένους Viohalco, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα. Πωλητές σε Quest, Elvalhalcor και Alpha Bank. Ζητείται νέος καταλύτης.

Αδυναμία αντίδρασης και πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση – προσπάθεια εξισορρόπησης, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των 10 μονάδων και να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μην ξέροντας προς τα που να κατευθυνθεί.

Σημαντική η έλλειψη βοηθειών από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, σχετικά καλύτερη η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου κυριάρχησαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά και οι επιθετικές μειώσεις θέσεων, σε τίτλους Εταιρειών, που δεν ανακοίνωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Διφορούμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, σαφής ένδειξη επιστροφής της επιφυλακτικότητας, με αρκετούς αναλυτές να περιμένουν να δουν την επόμενη κίνηση της Αγοράς, πριν προχωρήσουν σε εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο ελεγχόμενης διόρθωσης σε χρόνο και τιμές, όμως αν επιστρέψουν τα ρεκόρ στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. θα ‘αναγκαστεί’ να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στις 1539 μονάδες και όχι στο ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων”.

Από την άλλη και σύμφωνα με αυτούς που σκέφτονται σαφώς συντηρητικότερα, “τα πάντα θα κριθούν από τον ‘βηματισμό’ και τις διαθέσεις των Ξένων Αγορών. Αν αυτές κινηθούν ‘νοτιότερα’, οι Ξένοι κωδικοί που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη σε μια ‘ρηχή’ Αγορά, εν όψει διεθνούς διόρθωσης. Μέχρι το επόμενο deal, η Εγχώρια Αγορά θα κινείται με μοναδικό καταλύτη τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και αυτά είναι αμφίβολο αν μπορούν να δώσουν ικανές αφορμές re-rating, την ώρα που αρκετές από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, μπορεί και να χαρακτηριστούν ελαφρώς απαιτητικές”.

Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις βασικών μετόχων, τόσο σε τίτλους υψηλής, όσο και χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, δεν είναι θετική ένδειξη για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση και δεν μπορεί να αποκλειστεί διόρθωση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να ‘χωνευτεί’ η προσφορά των νέων ‘χαρτιών’. Αν ο Δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 1460 μονάδων, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά, θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων.

Παρά την προσπάθεια αντίδρασης του Δείκτη, έστω και με ισχυρές δόσεις επιφυλακτικότητας, σαφώς πιο “δυσκίνητη” εικόνα έδειξαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε και η μικτή αξία συναλλαγών (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 11/4 με 98 εκατ.).

Με ήπιες μεταβολές οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της Fed που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα κέρδη – ρεκόρ της Nvidia.

Στην περίπτωση της Πρώτης, η Εταιρεία ανακοίνωσε επίσης split μετοχών 10 προς 1 και αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 150%, στα 10 σεντς ανά μετοχή.

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν πιο ανήσυχοι για την πορεία του πληθωρισμού στην τελευταία τους συνεδρίαση, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) να τονίζουν ότι “δεν έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων”.

Οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,86% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,42% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,527% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1486,6 (+0,44%) και 1476,55 μονάδων (-0,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1482,68 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1481,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 98,5 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΒΙΟΚΑ, ΛΑΒΙ, ΜΥΤΙΛ, ΟΡΙΛΙΝΑ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 98,5 εκατ., τα 86,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ταλαντωτής και πάλι σε θέση βολής για ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Το 1487 κοντινή αντίσταση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφει η αισιοδοξία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της NVDA και παρά τις ‘γερακίσιες’ δηλώσεις για τον πληθωρισμό από αξιωματούχους της FED σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να ακολουθήσει τις Ξένες Αγορές, με τις Motor Oil, Ελλάκτωρ και Optima Bank να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Optima Bank.

Το επιλεκτικό ενδιαφέρον δικαιολογείται λόγω των αποτελεσμάτων και των επικαιροποιημένων προοπτικών για τη χρήση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Στις ΗΠΑ τα αρνητικά πρόσημα επικράτησαν, αλλά τα αποτελέσματα της Nvdia ήταν και πάλι εκπληκτικά, με τα έσοδά της να είναι 4πλασια του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Στο εσωτερικό ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου της Autohellas, η οποία κατάφερε να αυξήσει τα καθαρά κέρδη των μετόχων της Μητρικής στα 6,7 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών ενοικίασης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την μείωση κατά 8,1% των εσόδων από την εισαγωγή/διανομή αυτοκινήτων. Παραμένουμε θετικοί για τις προοπτικές της Εταιρείας”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Με τις 1500 μονάδες να εμπνέουν, αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του Χ.Α. στο υπόλοιπο του έτους, επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες, αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να "πάνε ταμείο" από παλιές θέσεις παραμένει.

Το Χ.Α., στο βαθμό που οι διακυμάνσεις του αποσπώνται από το διεθνές κλίμα, θα τιμολογήσει και τα επικείμενα αποτελέσματα της κάλπης, με ότι αυτά πιθανόν συνεπάγονται για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε επίπεδο τίτλων - πρωταγωνιστών, η αφομοίωση των λογιστικών αποτελεσμάτων, αλλά και οι αγοραπωλησίες από πλευράς βασικών μετόχων, θα παράσχουν κρίσιμα σινιάλα για το τι μέλλει γενέσθαι στη Λεωφόρο Αθηνών.

Με τον Αμερικανικό δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι ‘bulls’ αποκτούν ‘επιπλέον ζωές’, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1467 και 1437 μονάδων”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών - IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3,2), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), CENER (1,7), BIO (1,7), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -1,18%, Εθνική -0,60%, Eurobank -0,52%, Πειραιώς -0,90%).

Μεταξύ 1323,35 (+0,53%) και 1301,42 μονάδων (-1,13%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1306,32 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1306,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,75%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1235 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1153, 1124 - 1120 και 1116 - 1101 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σε απάντηση επιστολής της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Eurobank διέψευσε φήμες για πιθανό ενδιαφέρον του Ομίλου, απόκτησης της Βουλγαρικής Τράπεζας “First Investment Bank AD”.

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΔΕΗ (-0,85%), ΕΕΕ (-0,25%), ΕΛΠΕ (-0,24%), ΕΛΧΑ (-3,79%), ΕΥΔΑΠ (-0,84%), ΚΟΥΕΣ (-4,03%), ΛΑΜΔΑ (-0,29%), ΟΤΕ (-0,14%), ΣΑΡ (-0,18%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΟΤΟΕΛ.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της TITC (+1,10%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που άλλαξε έδρα, ή σε υψηλά 16,5 ετών.

Σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο τίτλος της Cenergy (+4,05%), τραβώντας ψηλότερα και τη μετοχή της ΒΙΟ (+4,11%).

Από εκεί και πέρα δύο τίτλοι, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Εισηγμένες δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά και αυτοί ήταν οι τίτλοι των ΕΛΧΑ (-3,79%) και ΚΟΥΕΣ (-4,03%).

Ξεκινώντας από την μετοχή της ΕΛΧΑ (-3,79%), αξίζει να σημειωθεί ότι συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η προσοχή στην πρώτη στήριξη των 1,97 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ σε αυτό το επίπεδο σπεύδουν και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Η πρώτη αντίσταση στα 2,14 ευρώ.

Δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η μετοχή της Quest (-4,03%), ενώ μετά το σημερινό κλείσιμο έδωσε και ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 6,05 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 5,58 – 5,64 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 5,02 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,30%), στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία “η Motor Oil βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάκτωρ για την απόκτηση είτε από την Ίδια, είτε από Θυγατρική αυτής, του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Ελλάκτωρ στην ‘ΗΛΕΚΤΩΡ’, προσφέροντας 114,7 εκατ. ευρώ”. Αξίζει να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση του τίτλου από το υψηλό ημέρας των 2,715 ευρώ (+4,02%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+118,68%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+105,59%), ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+91,04%), MONTA (+85,34%), ΦΒΜΕΖΖ (+84,29%), ΞΥΛΠ (+72,69%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,58%), REALCONS (+50,95%), TITC (+50,12%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

“Πακέτο” 50000 τεμ. διακίνησε η Βιοκαρπέτ (+1,91%) στα 2,74 ευρώ, 100000 τεμ. για την Lavipharm (+0,42%) στα 0,9580 ευρώ και “πακέτο” 3121869 τεμ. (το 2,1% της Εισηγμένης) για την ΟΡΙΛΙΝΑ (-0,64%) στα 0,94 ευρώ.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΞΥΛΠ (+11,46%), ΜΕΝΤΙ (+3,46%), ΛΕΒΚ (+3,01%), ΜΟΝΤΑ (+2,61%), ΕΒΡΟΦ (+0,94%), ΕΛΤΟΝ (+0,75%), ΔΡΟΜΕ (+2,81%), ΕΛΙΝ (+2,56%), ΛΑΝΑΚ (+2%), ΧΑΙΔΕ (+14,17%), ΒΙΟΤ (+9,45%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 13/5 για Κρι Κρι (+1,35%). Σε δύσκολη θέση όσοι ρευστοποίησαν πρόσφατα θέσεις, εκτιμώντας πως θα δοθεί “πακέτο” σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σε νέα υψηλά 9μηνου η Doppler (+7,83%). Χρειάζεται να “στοιχηθούν” καλύτερα οι αγοραστές. Στις 31/5 η τακτική γ.σ., στις 14/6 η έκτακτη γ.σ.

Σε υψηλά διμήνου η Intercontinental (+5,91%).

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και νέα ιστορικά χαμηλά για DIMAND (-3,63%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (-0,69%).

Μετά από πτωτικό “εξαρέ” αντέδρασε η Foodlink (+3,07%), μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές οι ΓΚΜΕΖΖ (+0,28%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,02%) και ΞΥΛΚ (+1,11%) και μετά από “καρέ” πτώσης αντέδρασαν οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,80%), Profile (+3,98%), Realcons (+1,28%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (-0,49%).

Επιλεκτικές αγορές από “insiders” στην AS Company (+2,21%).

Δεν έχουν τελειώσει οι πωλήσεις από Ιδιωτική ΑΧΕ στην ACAG (-1,16%), που έκλεισε κάτω από την τιμή του πρόσφατου placement στα 6,00 ευρώ.

Για δεύτερη μέρα βγάζει μικρό “bid” ο Μπήτρος (+4,77%).

Μετά από τρίο πτώσης έδωσε αντίδραση η Performance (+1,90%), αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,17 ευρώ (+4,67%). Αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,48 ευρώ, θα απαιτήσει κίνηση προς τα 10,00 ευρώ (!)

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1357 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1467 και στο “χάσμα” των 1460 μονάδων και οι επόμενες στις 1331 - 1321 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1510 και η επόμενες στις 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3500, 3460, 3280, 3229 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3207 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτά πρόσημα οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει να πιέζεται το Πετρέλαιο, στο 1,0826 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2350 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $30,5 κατηφορίζει το Ασήμι.

Χαμηλότερα των $68250 το Bitcoin, προς τα $3830 ανηφορίζει το Ethereum.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η Κινεζική Οικονομία θα έχει ανάπτυξη 5,2% το 2024, αναθεωρώντας θετικά μία προηγούμενη πρόβλεψή της για ανάπτυξη στο 4,9% κατά τη φετινή χρονιά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας χρονιάς έκανε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, σκαρφάλωσε στο 52,3 αυτόν τον μήνα, από το 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,0.

Οι συλλογικές συμβάσεις μισθών, κατά το πρώτο τρίμηνο, έδωσαν στους εργαζόμενους της Ευρωζώνης μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών τους κατά 4,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους Financial Times, “η επιστροφή της αύξησης των μισθών κοντά στον ρυθμό - ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αποτελεί πλήγμα για τους επενδυτές που ελπίζουν σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται ευρέως να μειώσει το κόστος δανεισμού στις 6 Ιουνίου”.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας διολίσθησε στις 215000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου, από 223.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220.000.

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις βούτηξαν 4,7%, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 634000 κατοικιών τον Απρίλιο, από 665000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 678000.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε τον Μάιο. O σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για τον Μάιο σημείωσε άνοδο πάνω από 3 μονάδες, στις 54,4 μονάδες. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2022.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Αμερικανική Οικονομία έκρουσε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, σημειώνοντας ότι “μπορεί να βιώσει μια σκληρή προσγείωση”. Μιλώντας στη Σαγκάη, υποστήριξε ότι “το χειρότερο αποτέλεσμα για την Οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ένα σενάριο ‘στασιμοπληθωρισμού’, όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω υψηλής ανεργίας”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 102,8 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Cenergy, TITC και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.666 συμβόλαια).

Στα 3.856 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.802 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 873 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 873 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 350, 329 για τον Ιούνιο και 21 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.596), κινήθηκε μεταξύ 3.587 και 3.606,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.310), κινήθηκαν μεταξύ 1.310 και 1.325 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.665,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (613), Πειραιώς (3.397), Εθνική (218), ΔΕΗ (444), Alpha Bank (6.180), ΕΛΧΑ (114), Ελλάκτωρα (400), Τέρνα Ενεργειακή (273), ΑΔΜΗΕ (636), Viohalco (521), ΓΕΚ (222), Μυτιληναίο (273), Αεροπορία Αιγαίου (311), ΔΑΑ (549).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 171.450, Πειραιώς 99.900, Eurobank 28.378, ΑΔΜΗΕ 27.023, ΓΕΚ 15.880, ΔΕΗ 33.614, Εθνική 10.508, Τέρνα Ενεργειακή 32.324.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.501.381 τεμ., (από 62.895.716 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.129.925 τεμ. (52.129.925), ΟΠΑΠ 1.774.780 τεμ. (1.753.779), Εθνική 12.628.106 τεμ. (12.837.918), ΟΤΕ 1.670.671 τεμ. (1.674.351), Πειραιώς 10.731.662 τεμ. (11.135.105) Intralot 1.048.217 τεμ. (1.065.715).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v