Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κέρδη στον όμιλο ΓΕΚ, πίεση στα διυλιστήρια

Εύλογη η θετική ανταπόκριση traders και επενδυτών στην ανακοίνωση της είδησης για την ΤΕΝΕΡΓ. Πιέζονται οι μετοχές των δύο διυλιστηρίων από την απόφαση για έξτρα φορολόγηση.

Χρηματιστήριο: Κέρδη στον όμιλο ΓΕΚ, πίεση στα διυλιστήρια

Με την είδηση της συμφωνίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Masdar να κάνει τον γύρο της κοινότητας αρκετή ώρα πριν τη συνεδρίαση, το ξεκίνημα δεν θα μπορούσε παρά να είναι θετικό.

Ιστορική συμφωνία για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -συνολικής αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων-, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα 20 ευρώ/μτχ. το τίμημα, τιμή που λίγο ως πολύ προεξοφλούνταν το τελευταίο διάστημα, επισταμένα δε στις συνεδριάσεις Τρίτης-Τετάρτης.

Εύλογη η θετική ανταπόκριση traders, επενδυτών, στην ανακοίνωση της είδησης καθώς «ξεκλειδώνονται» σημαντικές εξελίξεις. Κατ’ αρχάς για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κυρίως ωφελημένη και άμεσα, ευρύτερα για τον ενεργειακό κλάδο καθώς πλέον θα «τιμολογηθούν» χρηματιστηριακές αξίες εταιρειών του χώρου, συμφωνίες όπως και κυοφορούμενα deals.

Από υψηλότερες τιμές οι πρώτες εντολές από την προσυνεδρίαση κιόλας, πέρασαν με τη μία στο σύστημα με το «άνοιγμα».

Στα 19,30 ευρώ η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 16,80 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με τον «αέρα» του mega deal θα έπρεπε να γίνει διαχείριση συνδυαστικά με την επιβολή εισφοράς 33% σε υπερκέρδη διυλιστηρίων (2023), την αναμονή των ανακοινώσεων από MSCI και του κλίματος στα ευρωπαϊκά. Στα ευρωπαϊκά, άκρως ενδιαφέρον το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου για το βέτο της Ρώμης για τις αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Έμμεσα ενδιαφέρει και την Αθήνα, ειδικότερα τη διαχείριση του χρέους -με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναφέρεται από νωρίς στα 4+1 σενάρια και στα ρίσκα.

Στα της συνεδρίασης και πάλι, με την προσοχή και στις μετοχές των Motor Oil, HelleniQ Energy, με αφορμή την ανακοίνωση του υπ.Οικ., όπως και των ΔΕΗ, Metlen όσον αφορά το ευρύτερο «ενεργειακό» μέτωπο.

Στις 1.432 (0,47%) μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 3.455 (0,25%) ο FTSE25 και στις 1.261 (0,78%) ο Δείκτης Τραπεζών.

Για τον τραπεζικό σηματωρός (κυρίως) η Εθνική -μετά μάλιστα τις αυξημένες συναλλαγές μέσω πακέτων στη χθεσινή συνεδρίαση-, δευτερευόντως η Eurobank.

Από τα large caps, εισροές σε μετοχές του «καλαθιού» MSCI Standard Greece -κυρίως ωφελημένες στο ενδεχόμενο θετικής ανακοίνωσης του οίκου για ένταξη του ΧΑ σε καθεστώς watch list.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v