Επιφυλακτική άνοδος χθες στη Wall Street, με τον S&P500 στις 5.935 (0,41%), αλλά και με υψηλότερες τιμές για χρυσό (στα 3.369 $/ουγκιά) και πετρέλαιο Brent ( στα 64,48 $/βαρέλι). Νωρίτερα τα futures του S&P500 από 0,55% υψηλότερα, σταθερά χαμηλότερα του ορίου των 20 μονάδων (στις 18,36 μονάδες) ο VIX/CBOE.
Εκκίνηση Ιουνίου κατά το, σε γενικές γραμμές, αναμενόμενο, με οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά και την προσοχή στα μέτωπα των δασμών και ΕΚΤ.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές συνέχισαν διολισθαίνοντας, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.822 (-0,50%), καθώς ο Δείκτης Τραπεζών υποχώρησε στις 1.832,26 (-0,30%) και ο FTSE25 στις 4.558,03 (-0,43%). Ακόμη μία -τρίτη- συνεχόμενη συνεδρίαση με εμφανή τη μείωση/κατοχύρωση μέρους θέσεων στον τραπεζικό κλάδο.
Στο μείον 0,72% ο ΔΤΡ την Πέμπτη, στο μείον 2,42% την Παρασκευή και στο μείον 0,30% εχθές. Θυμίζω το συν 3,79% της Τετάρτης, με ενδοσυνεδριακά υψηλό στις 1.912,09 μονάδες, που για μερίδα αναλυτών σηματοδοτεί κορυφή 5μήνου και σημείο αναφοράς για τον επόμενο -όταν έρθει η ώρα του- ανοδικό κύκλο.
Χρήσιμα, θεωρώ, τα στοιχεία των τελευταίων συνεδριάσεων που αφορούν στην αξία συναλλαγών. Ειδικότερα, εχθές διαμορφώθηκε στα 172 εκατ. ευρώ, στο rebalancing (με σημαντικό profit taking) της Παρασκευής έφθασε τα 619 εκατ. από 446 εκατ. την Τετάρτη, την ημέρα του πάρτι, ελέω Alpha Bank-UniCredit (με τα 154 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Βank/από τα οποία τα 47 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών).
Πρακτικά σε αυτό το διάστημα, Τετάρτης (28/5)-Δευτέρας (2/6) πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, μέρος του κατοχυρώνεται από την Πέμπτη και μετά, πιθανότατα θα έχει συνέχεια καθώς συντρέχουν και τεχνικοί λόγοι. Οπως μας θυμίζει ο ΧΑΜαιλέων, στο κόκκινο «ανοίγουν» σήμερα η μετοχή της Εθνικής -χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, 0,44/μτχ.- και της Πειραιώς -δίχως το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου, 0,298/μτχ.
Στα 10,49 (-0,10%) η μετοχή της Εθνικής, εχθές Δευτέρα, στα 5,82 (-0,89%) της Πειραιώς. Με νέες απώλειες 1,06% για τη μετοχή της Alpha Βank στα 2,80 ευρώ και συναλλαγές 8,90 εκατ. μετοχές (περισσότερες και στη διόρθωση, όπως περισσότερες έναντι των άλλων συστημικών στην άνοδο/υπεραπόδοση). Στα 3,011 ευρώ -υψηλό 28/5- η τοπική κορυφή για τη μετοχή, σημείο αναφοράς στον επόμενο ανοδικό κύκλο.
Στις 1.832,26 με χαμηλό συνεδρίασης τις 1.826,40 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών. Σύμφωνα με όσα αναφέραμε στον χθεσινό ΕΚΗ, για τον ΔΤΡ, σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, πολύ σημαντική είναι η ζώνη των 1.766 μονάδων.
Στις 4.558,03 (-0,43%) ο FTSE25, συνέπεια των ρευστοποιήσεων που συνεχίστηκαν για την πλειονότητα των blue chips.
Με θετικό πρόσημο, τα «βαριά» χαρτιά ΟΤΕ (με 2% στα 17,33 ευρώ), Coca Cola HBC (με 0,52% στα 46,14 ευρώ) αλλά και Sarantis (με 1,04% στα 13,54 ευρώ).
Περίοδος για πέρασμα από το ταμείο, ανασύνταξης δυνάμεων η τρέχουσα, με σημαντικές εξελίξεις που θα χαρακτηρίσουν την επόμενη φάση της αγοράς.
Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική γενική συνέλευση της Metlen, για την παρουσίαση του σχεδίου μετασχηματισμού BIG3, σχετικά αναφέρεται ο ΧΑΜ.
Επίσης σήμερα, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την κοινότητα να έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα πρώτου 3μήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -η Eurobank Equities προβλέπει θεαματική αύξηση εσόδων, κατά 35% στα 976 εκατ. ευρώ.
Στην αμκ της IDEAL Holdings -με τριπλό discount- αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης.
Δεδομένης της κατάστασης στα large caps, μέρος του ενδιαφέροντος έχει μεταφερθεί σε συγκεκριμένα mid & small caps. Με άνοδο small caps που επανέρχονται στην Κύρια Αγορά (Προοδευτική, 3Α) αλλά και όσα είναι καθ' οδόν (Frigoglass).