Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες - Coca Cola το φλερτ με τις 2.200 μονάδες

Σε νέα κορυφή 16 ετών ο Γενικός Δείκτης, με άλμα έως 5% για τη «βαριά» Coca Cola και κέρδη σχεδόν 3% στις τραπεζικές μετοχές. Αυξημένος ο τζίρος, ξεπερνά ήδη τα 250 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες - Coca Cola το φλερτ με τις 2.200 μονάδες

Με μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με άνοδο σε νέες «κορυφές» 16ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πορείες αντίθετες για τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, κ.α. και σε Αθήνα, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 παραμένουν σε discount (0,21%).

Διαφοροποίηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τραπεζικό κλάδο και δη στο γεγονός πως έναντι του 0,46% του EuroStoxx Banks στις 263,73 μονάδες, αντιπαραβάλλεται το συν 2,93% του Δείκτη Τραπεζών στις 2.492 μονάδες.

Υπεραπόδοση του εγχώριου συστήματος σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό, που θα πρέπει να αποδοθεί συνδυαστικά στην ενεργό παρουσία ξένων funds και «ρηχότητας» της αγοράς μας. Κοινός τόπος πως αρκούν ένας-δύο μέτριοι αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο για να «τραβηχτεί» υψηλότερα η αγορά, πολύ δε περισσότερο όταν το τελευταίο διάστημα ενεργοποιούνται πολλά «ισχυρά χέρια».

O ένας μετά τον άλλον οι ξένοι τραπεζικοί-επενδυτικοί όμιλοι υπερθεματίζουν για το εγχώριο banking, προσέγγιση που μετουσιώνεται και μέσω σταθερών εισροών, κυρίως στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών. Επίσης η παράλληλη ενεργοποίηση επενδυτών-traders προσδίδει αυτή τη μεγαλύτερη ταχύτητα που χαρακτηρίζει τις φάσεις (είτε ανοδικές όπως τώρα, είτε πτωτικές) του κλάδου.

Ετσι και σήμερα, από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε πως οι χθεσινές «μεταφορές» θέσεων, κυρίως σε Alpha Bank, δευτερευόντως σε Πειραιώς, από κοινού με εισροές και σε Εθνική, Eurobank «έβλεπαν» υψηλότερα. Ενδεικτικό πως η διαφορά μεταξύ της χθεσινής χαμηλής τιμής-σημερινής υψηλής είναι στο εύρος των 2.385,10 έως 2.499,19 μονάδων, συνεκτιμώντας πως οι πρώτες τοποθετήσεις ξεκίνησαν από τις 2.318,83 της προηγούμενης Παρασκευής -πρώτης του 2026.

Ομως, όπως και εχθές, έτσι και σήμερα ο χαρακτήρας της ανόδου είναι κυρίως τραπεζοβαρής, με τα 30,5 εκατ. μετοχές από σύνολο 35,9 εκατ. μτχ. να έχουν πραγματοποιηθεί στα τραπεζικά χαρτιά. Με 8,4 εκατ. μετοχές η Πειραιώς στα 7,40 ευρώ (3,93%), με 9,3 εκατ. μτχ. η Alpha Βank στα 3,846 (1,48%), με 9,3 εκατ. μτχ. η Eurobank στα 3,703 (3,06%) και με 2,3 εκατ. μτχ. η Εθνική στα 14,335 (3,50%). Εισροές και στις τρεις μη συστημικές, με περισσότερες στην Κύπρου στα 8,64 (1,17%).

Μετρημένες οι βοήθειες από τα μη τραπεζικά, με κυριότερη από την Coca Cola HBC, που ενισχύεται σημαντικά με εισροές από Λονδίνο. Στο συν 4,65% και τα 44,60 ευρώ, που κάνει τη διαφορά για τη διακύμανση του FTSE25.

Συνεχίζονται οι εισροές και σε ΔΕΗ στα 18,54 (0,93%), Cenergy Holdings στα 16,02 (1,39%), Jumbo στα 27,76 (0,22%), ΔΑΑ στα 10,86 (0,18%), καθώς το κύριο μέρος των αγορών επικεντρώνεται στις τραπεζικές.

Στις 5.546 (1,45%) ο FTSE25, στις 2.881,72 (-0,81%) ο FTSEMidCap, με 50 μετοχές στο συν, έναντι 76 στο μείον.

Στα 247 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με τα 22,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Ουσιαστικά, τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με «καθαρό» τζίρο μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της εσπευσμένης ενεργοποίησης «ισχυρών χεριών» από την πρώτη κιόλας του 2026.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο