Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 2.270 υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος περιορισμένων κινήσεων profit taking. Πιέσεις στις τράπεζες. Καθ' οδόν για το 8 στα 8 οι αγοραστές στη ΔΕΗ.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, ελεγχόμενη διόρθωση και στο Euronext Athens.

Με τις τιμές πετρελαίου και πάλι σε άνοδο και τα futures του S&P500 από 0,34% χαμηλότερα, η στάση κυρίως των πιο βραχυπρόθεσμων δεν είχε λόγο να είναι διαφορετική.

Περιορισμένο profit taking στο ελληνικό χρηματιστήριο, ούτως ή άλλως διακριτό τις τελευταίες συνεδριάσεις, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Από την προσυνεδρίαση διαφάνηκαν οι προθέσεις για μερικό «κλείδωμα» θέσεων, ειδικότερα σε τραπεζικές μετοχές -καθώς ο κλάδος υπεραποδίδει έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου στις κύριες χρονικές σειρές-, δικαιολογώντας τις εντολές που δόθηκαν και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών.

Από τις 2.622 έως σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερα ο ΔΤΡ, με συναλλαγές 1,8 εκατ. μτχ. σε σύνολο 2,7 εκατ. μτχ. στο αρχικό ημίωρο. Μέτρια ροή εντολών, δίχως ιδιαίτερη πίεση και σε επίπεδα τιμών όπου ενεργοποιούνται αγορές.

Στο μείον 1,68% ο ΔΤΡ, έναντι μείον 1,25% του EuroStoxx Banks, υπεραποδίδοντας και στη διόρθωση (όπως και στην άνοδο) λόγω της καταλυτικής συμμετοχής ξένων funds στο μ.κ. του συστημικού «καρέ».

Σε Πειραιώς (8,52), Εθνική (14,345) ο μεγαλύτερος τζίρος, με τη ΔΕΗ στην τρίτη θέση και τις Eurobank (3,88), Alpha Bank (3,613) να ακολουθούν.

Για το 8 Χ 8 οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ, στο εύρος των 19,66-20,26 ευρώ οι εντολές, με συναλλαγές 225 χιλ. τμχ. στις 11:15. Γρήγορη ροή, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, τάση που πιθανότατα θα έχει συνέχεια μέχρι και την τελευταία στιγμή (Δευτέρα 18 Μαΐου).

Για το decoupling στα διυλιστήρια αναφερόταν ο ΧΑΜαιλέων, από νωρίς, με τη μέχρι τώρα εικόνα στο ταμπλό να τον επιβεβαιώνει. Σειρά της Motor Oil να έχει περισσότερες συναλλαγές σήμερα -στα 35,40-36,18 ευρώ οι εντολές και στα 9,80-9,95 για τη HelleniQ Enrgy.

Με υπέρτερους τους αγοραστές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 43,22 (0,10%), ΟΤΕ στα 18,25 (0,27%), ΔΑΑ στα 10,12 (1%), Metlen στα 37,50 (0,27%), Viohalco στα 18,14 (0,22%).

Κινητικότητα σε συγκεκριμένα mid caps, με την Ideal Holdings να ενισχύεται 4,61% στα 6,58 ευρώ, αποτέλεσμα της επιστροφής κεφαλαίου (0,70/μτχ.) που συνεκτιμώντας την με τη διανομή μερίσματος (0,15/μτχ.) πριν από δύο μήνες, η συνολική απόδοση είναι αρκετά πάνω από 10%.

Elinoil (2,26), Austriacard (8,31), Fais (3,60), ONYX (1,57) ενδεικτικά από τα mid caps που ξεχωρίζουν.

Στις 36/63 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο. Στα 42 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, με 8,51 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο