Πιθανή η αντίδραση στο ΧΑ με σινιάλα από ΗΠΑ

Στο όριο των 13,5 ευρώ η ΕΤΕ και των 1.880 μονάδων ο ΓΔ. Πιθανή η αντίδραση, μετά το χθεσινό... γκελ του Dow προς τις 8.000 μονάδες αλλά με τις αγορές να μην έχουν ετοιμαστεί απόλυτα για τον επόμενο μεγάλο ανοδικό κύκλο...

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ευκαιρία για ακόμη μία διανομή μετοχικών θέσεων σε χαμηλότερες τιμές δίνει η συμπεριφορά της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου. Στη Wall οι Dow Jones και S&P 500 αντέδρασαν χθες βράδυ με τον πρώτο να προσεγγίζει εκ νέου την περιοχή των 8.000 μονάδων (συγκεκριμένα τις 7.970 μον.) ενισχύοντας έτσι την τεχνικότητα αυτής της αγοράς.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μία γενναία εξαέρωση-ανακατανομή θέσεων επιχειρήθηκε χθες με τον Γενικό Δείκτη να "χάνει" τις 1.900 αλλά να… διασώζεται ακριβώς πάνω στις 1.880,7 μονάδες. Ενισχύεται δηλαδή ανάλογα η τεχνικότητα και της ελληνικής αγοράς.

Η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα, καθώς για να ισχυροποιηθεί η επόμενη σημαντική άνοδος των αγορών, με αιχμή προφανώς την αμερικανική ο DJIA δεν αποκλείεται να βρεθεί στις επόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα και των 7.500 μονάδων. Σε μία προφανή προσπάθεια να μαζευτούν ακόμη περισσότερες μετοχικές θέσεις, που λογικά θα αρχίζουν να διανέμονται στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό από επίπεδα πολύ υψηλότερα των 8.400 μονάδων.

Εκτίμηση μερίδας αναλυτών είναι πως ανάλογη πορεία θα ακολουθήσει και το ΧΑ, που σε μεγάλο βαθμό "κυριαρχείται" από αμερικανικά ή…αμερικανικών συμφερόντων κεφάλαια με την Citigroup να έχει δώσει τελευταία το στίγμα της για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμη  και εάν σήμερα υπάρξει μία ανοδική αντίδραση, μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση, ο ΓΔ θα μπορούσε να υποχωρήσει σε δεύτερη φάση και προς τις 1.780-1.820 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά την εκτίμηση των ίδιων αναλυτών για να "στηθεί" ο επόμενος και μεγαλύτερος σε διάρκεια και απόδοση ανοδικός κύκλος, που θα μπορούσε να φέρει την αγορά προς τις (ή και υψηλότερα) των 2.100 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική ενδέχεται να "επιβεβαιώσει" τεχνικά τα 13,5 ευρώ τιμή διάθεσης του πακέτου ιδίων μετοχών να αντιδράσει υψηλότερα διατηρώντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αμέσως επόμενης διόρθωσης ενδεχομένως και προς τα 12,5 ευρώ. Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο η έκταση της επόμενης κίνησης της Εθνικής φέρνει τεχνικά τη μετοχή προς τα 16-18 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση θα πρέπει να εκτυλιχθεί και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, ενώ θεωρούμε ενδεικτική την περίπτωση της Alpha Bank και το ενδεχόμενο υπέρβασης της αντίστασης των 7,2 ευρώ σε επόμενη φάση.

Ακόμη και εάν η σημερινή συνεδρίαση προσφέρει ανοδικές αφορμές-για κατοχύρωση θέσεων κοντά στα επίπεδα της 16/4 δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως έχει ολοκληρωθεί η διορθωτική κίνηση της αγοράς.

Κάτι που θα μπορούσαμε να το δούμε στην αμέσως επόμενη φάση. Εν πάσει περιπτώσει η αρχή της συνεδρίασης ενδέχεται να δώσει καλές τιμές για να ρευστοποιήσουν όσοι δεν πρόλαβαν χθες ή την προηγούμενη Πέμπτη ενδέχεται όμως στη συνέχεια αλλά και αύριο-μεθαύριο να ακολουθηθεί "πονηρή" πορεία στη Wall με άμεση επίπτωση και στο ΧΑ.

Ούτως ή άλλως ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτές οι διακυμάνσεις του ΓΔ μέχρι τις… παρυφές των 2.000, τη χθεσινή επιβεβαίωση των 1.880 μονάδων την πιθανή αντίδραση σήμερα και την επόμενη υποχώρηση απλά προετοιμάζουν το έδαφος για τη… μεγάλη επέλαση των αγορών, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v