Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Σοφοκλέους!

Εξαιρετικά αμφίρροπη προοιωνίζεται η συνέχεια στο ΧΑ. Ωστόσο το ότι "σώθηκε η παρτίδα έστω και στο και… ένα" δίνει κάποιες πιθανότητες στο σενάριο της αντίδρασης. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.  

Αυτές είναι οι αγορές.

Με το ΧΑ και την εθνική μας οικονομία να έχουν την (επι)τιμητική τους στον διεθνή οικονομικό (και όχι μόνο) τύπο και ΜΜΕ, την Ελλάδα να χαρακτηρίζεται…Ισλανδία του Αιγαίου (*) και τους βασικούς δείκτες να…τρελαίνονται και να…τρελαίνουν μέχρι και τους ειδικούς.

Πλούσια η εβδομάδα και με πλήθος στατιστικών και λοιπών στοιχείων να αναφέρονται εκτενώς από τον Θανάση Σταυρόπουλο (στο χθεσινό σχόλιο αγοράς) με την προτελευταία συνεδρίαση να τρομάζει με το -6,21% και την Παρασκευή να "κρύβει" θετικές εκπλήξεις. Και έναν μεγαλοπρεπέστατο εγκλωβισμό των "ανοιχτών πωλητών" από τις τραπεζικές δυνάμεις.

Φτάνουμε λοιπόν, μετά το χθεσινό κλείσιμο, σχεδόν στα ίδια και μέσα σε βραχυμεσοπρόθεσμες περιοχές (που διαμορφώνονται από ΚΜΟ200) δηλαδή σε επίπεδα αποτιμήσεων όπου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο "γερές αναδιανομές" μετοχικών θέσεων, κυρίως τραπεζικών.

Η συνέχεια προοιωνίζεται εξαιρετικά αμφίρροπη, ωστόσο το ότι "σώθηκε η παρτίδα έστω και στο και… ένα" δίνει πιθανότητες στο σενάριο της αντίδρασης. Περαιτέρω κίνησης της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να έχει περιθώριο εκτόνωσης έως τις 2.350-2.370 μονάδες.

Μέχρι αυτές τις τιμές η κίνηση έχει μόνο χαρακτηριστικά τεχνικής αντίδρασης και τίποτε περισσότερο. Κατά συνέπεια θα φανεί από το ενδεχόμενο υπέρβασης (ή όχι) αυτής της ζώνης, με αυξημένες συναλλαγές, εάν μπορούμε να ποντάρουμε σε κάτι καλύτερο μέχρι τις 10-20 Δεκεμβρίου.

Όμως ακόμη το "πτωτικό σενάριο" θεωρείται επικρατέστερο και θα γίνει…βέβαιο εάν η αγορά δεν μπορέσει να κινηθεί πέραν των 2.370 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση ο πήχης κατεβαίνει χαμηλότερα των 2.100 προς τις 2.070 μονάδες.

Από την άλλη βέβαια μας κινεί την περιέργεια το ότι αρκετοί από τους "γνωρίζοντες", που έβαζαν τα κεφάλαια τους σε μετοχές ακόμη και στη συνεδρίαση της "μαύρης Πέμπτης" μένουν εντός παιδιάς. Όπως επίσης η συντονισμένη (?) στήριξη συγκεκριμένων ξένων οίκων στην ελληνική αγορά.

Αρχικά με την UBS και την περίφημη πλέον προτροπή της για "κλείσιμο των short θέσεων στα ελληνικά ομόλογα", εν συνεχεία την έκθεση της Merrill Lynch και τελευταία την "ψήφο εμπιστοσύνης" των Citi και Nomura. Οποιοσδήποτε νουνεχής παρατηρεί αυτές τις υποστηρικτικές κινήσεις των ξένων και συνεκτιμώντας πως ο κλάδος της προτίμησης τους (τράπεζες) έχουν διορθώσει μέχρι 15-25% από τις κορυφές του Οκτωβρίου (15/10) ρίχνει και μία δεύτερη ματιά στις αποτιμήσεις που δημιουργήθηκαν στα χαμηλά της Πέμπτης.

Στα συν των τελευταίων συνεδριάσεων συνυπολογίζουμε την υπεραπόδοση του ΟΤΕ, που ξεκόλλησε από τα χαμηλά των 10,09 ευρώ, την αντίδραση μετοχών όπως Fourlis, EXAE, METKA, Μotor Oil- Μυτιληναίος και την σύμπραξη των δύο τελευταίων στον τομέα του φυσικού αερίου, την ανοδική κίνηση της Coca Cola Hellenic αλλά και τις 4-6 μετοχές, που απέδωσαν χθες περισσότερο από 10%.

Κρατάμε επίσης από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση τις ενέργειες λίγων επιχειρηματιών-βασικών μετόχων, οι οποίοι αν μη τι άλλο στα δύσκολα δεν αφήνουν τις μετοχές τους αβοήθητες. Και από αυτή την κατηγορία ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Ιωάννη Καματάκη, προέδρου της MLS Πληροφορική, που αγόρασε 25 χιλιάδες στις 25/11 και άλλες 66.389 μετοχές της εισηγμένης στα πολύ δύσκολα της Πέμπτης.


----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Εκτιμούμε ότι η διόρθωση από τα υψηλά των 2.932 διαμόρφωσε πολύ καλές συνθήκες αγορών καθώς οι αποτιμήσεις συρρικνώθηκαν έως και 20 δις από τα υψηλά των 100 δις ευρώ.

Παράλληλα η κερδοφορία των κυριότερων εταιριών έδειξε κάποιες ποιοτικές διαφοροποιήσεις από το β’ τρίμηνο στον τομέα των περιθωρίων και της ρευστότητας. Για όλους αυτούς του λόγους εκτιμούμε ότι το τέλος του κόσμου -και δη του χρηματιστηριακού- μάλλον αναβάλλεται για φέτος αφού οι συνθήκες δεν δικαιολογούν την υιοθέτηση σεναρίων καταστροφής και όλη αυτή η διόρθωση προσφέρεται για τοποθετήσεις τόσο για μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια τα οποία εκμεταλλεύονται ακραίες καταστάσεις όπου η αρνητική ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών… για λίγες ώρες χωρίς ωστόσο οι συναλλαγές να συνηγορούν στην συνέχιση της έντασης των πιέσεων. Η αντίδραση της Παρασκευής ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση αφού η αγορά είχε υποχωρήσει με ένταση και ταχύτητα μεγαλύτερη από τα επίπεδα του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου αυξάνοντας δραματικά την πιθανότητα εκτόξευσης και εξομάλυνσης των αρνητικών διακυμάνσεων.

Η αντίδραση ξεκίνησε από το τρίτο επίπεδο στήριξης fibbonaci (2.200) και έχει σαν πρώτο στόχο τις 2.440 μονάδες όπου κινείται η εκθετική χρονοσειρά του κινητού μέσου των 200 ημερών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από την ανοδική αντίδραση και την κατάληξη της η αγορά είναι «τραυματισμένη».

Αυτό σημαίνει ότι οι προσεχείς συνεδριάσεις θα έχουν έντονο το στοιχείο της μεταβλητότητας και καθώς στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί ανάλογες κινήσεις γρήγορων και απότομων διακυμάνσεων αντιστροφής τάσης η διαμόρφωση σχηματισμού διπλού πυθμένα είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Η επόμενη εβδομάδα προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα αφού πλέον το διακύδευμα της αγοράς είναι η βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης, η δε διατήρηση των 2.200 μονάδων μονόδρομος για τον χαρακτήρα των διακρατήσεων και των τεχνικών χαρακτηριστικών της μεσοχρόνιας τάσης που ξεκίνησε από τις 9 Μαρτίου. Η πορεία των ξένων αγορών θα αποκτήσει σταδιακά το πρώτο λόγο στην διαμόρφωση και της εγχώριας ψυχολογίας.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.257,43 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 6,16%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 26,36%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 7,53%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 6,15%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 8,05% χαμηλότερα.

Το σύνολο των δεικτών -με εξαίρεση Πετρέλαιο & Αέριο (+1,89%) και Τηλεπικοινωνίες (+3,88%)-έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα. Τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Ασφαλειών κατά 12,58%, της Τεχνολογίας (-11,97%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-11,63%). Πτώση 10,26% για τις Τράπεζες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: Νεώριον (22,22%), Εικόνα- Ήχος (21,43%), Ιντεάλ όμιλος(18,06%), Ξυλεμπορία (16,98%), ΑΕΓΕΚ (ΚΟ) (15%), Elbisco (13,33%), Βαράγκης (11,39%), Εμπορικός Δεσμός (11,11%), Αθηνά (9,64%) Εuroline(9,17%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Χαιδεμένος (-22,22%), Δρομέας (-21,21%), Λυμπέρης(-21,15%), Altec (-21,05%), Ατλάντικ (-20,74%), Χατζηιωάννου(-20,45%), Ελεύθερη Τηλεόραση(-20,15%), Κλωνατέξ (ΚΟ)(-20%), Κυριακίδης (-19,23%), Βωβός (-18,5%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v