Ξέφρενο πάρτι σε Σοφοκλέους - αγορές

Κίνηση ΜΑΤ αποδεικνύεται, προς ώρας, η συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ, με τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου να αντιδρούν έως και 10%. Σε ρυθμό… Μαδρίτης και η Αθήνα, με τις τράπεζες στο limit up.

Οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου παίρνουν τη σκυτάλη από τις ασιατικές.

Έως 11% υψηλότερα αντιδρά ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη, μέχρι 9% ο PSI στη Λισαβόνα, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB 9,6% υψηλότερα, ενώ στο Χ.Α. βασικοί δείκτες και μετοχές ακολουθούν.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,5% προς τις 1.755 μονάδες και ο FTSE 20 κατά 9% στις 869 μονάδες.

Αιχμή, προφανώς, οι τράπεζες και με αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση όσων "ποντάριζαν" σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την τελευταία ώρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φτάνει στα 12,08 ευρώ, της Eurobank στα 5,35 ευρώ και της Alpha Bank στα 5,41 ευρώ.

Σε ανάλογα υψηλές τιμές με επίσης ακραίες διακυμάνσεις ακολουθούν οι υπόλοιπες του κλάδου, το σύνολο των τίτλων του 20άρη και πλειάδα από την κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κυριότερα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα αντίδρασης των αγορών η υψηλή μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά, στη σημερινή μας αναφορά (από τον Εκηβόλο) δίνονται συγκριτικές τιμές για βασικά στοιχεία - εργαλεία (από το Bloomberg), όπου αποτυπώνεται του… λόγου το αληθές.

Αποτυπώνεται επίσης η θεαματική ανατροπή σε θέματα επιτοκίων, ασφαλίστρων κινδύνου και σύνθετων προϊόντων, εξηγώντας έτσι την… εκρηκτική αντίδραση των χρηματιστηρίων της Ιβηρικής αλλά και τη συνακόλουθη πορεία του Χ.Α.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν κάτω από τις 500 μ.β., ενώ τα spreads της Πορτογαλίας κινούνται κοντά στις 200 μ.β, της Ισπανίας κοντά στις 100 μ.β. και της Ιταλίας στις 99 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, το ευρώ επιδίδεται σε ράλι έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο 1,3042 δολάριο.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου φτάνει στα 4,02 ευρώ, της ΜΡΒ στο 1 ευρώ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 3,58 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 5,32 ευρώ και της Αγροτικής Τράπεζας στο 1,45 ευρώ.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της άμεσης αντίδρασης του Χ.Α., φαίνεται πως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες που πόνταραν στη συμφωνία των μελών της ευρωζώνης, μέσα στο σαββατοκύριακο, στη δημιουργία μηχανισμού-ασπίδας και αντεπίθεσης της ΕΚΤ δικαιώνονται.

Δικαιολογούνται έτσι οι "πονηρές" κινήσεις που έγιναν την Παρασκευή από τις 16:00 - 16:30 μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς.

Η πρώτη φάση αυτής της μάχης κερδίζεται από το μέτωπο των Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, με τις "αγορές" να έχουν αναδιπλωθεί.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται τα άμεσα "πονταρίσματα" και η εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v