ΧΑ: Θετικά πρόσημα στο παρά πέντε

Σε θετικό έδαφος περνά εκ νέου το ΧΑ, υπερβαίνοντας εκ νέου τις 800 μονάδες. Προβληματισμός για το θέμα της εκταμίευσης της δόσης. Κέρδη για Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, MIG, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο.

Σε υψηλότερα επίπεδα "γυρνά" ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Με άνοδο 1,2% ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 804,42 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 805,26 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών μάλλον μέτρια, καθώς στις 16.45 έφτανε στα 45 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κινείται στον ρυθμό των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων κι αρκετοί επικεντρώνονται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών πως «…Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση».

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται η εκτίμηση αξιωματούχου της Ε.Ε. πως δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απίθανο να ληφθεί τελική απόφαση τη Δευτέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί σε δεύτερο χρόνο.

Ωστόσο, κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν έχουν λόγους να τρέξουν την αγορά, καθώς η προοπτική μη λήψης απόφασης για την έγκριση καταβολής της δόσης προς την Ελλάδα τη Δευτέρα έχει εδώ και μέρες προεξοφληθεί, κι έχει ενσωματωθεί περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Φαίνεται λογικό το ποντάρισμα να μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο και να σχετίζεται με τη 16η Νοεμβρίου οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθούν έντοκα γραμμάτια και με ορίζοντα την καθοριστική σύνοδο κορυφής προς το τέλος του μήνα.

Όσο δεν έχει κάτι πιο χειροπιαστό η αγορά, δεν έχει λόγο να εκτεθεί ούτε ψηλότερα ούτε δραματικά χαμηλότερα. Συν τω χρόνω, ορισμένοι θα επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν όχι τόσο τη χρονική στιγμή όσο τον τρόπο, το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις χορήγησης της περιβόητης δόσης.

Ανοδικές τάσεις για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, καθώς η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς κινούνται υψηλότερα και η Εθνική ενισχύεται κατά 3% στο 1,76 ευρώ. Σημειωτέον πως η Πειραιώς ενισχύεται κατά 9,22% στο 0,44 ευρώ.

Καλύτερα του αναμενομένου τα αποτελέσματα για τον ΟΤΕ, με μικρή διόρθωση στα 3,55 ευρώ η μετοχή. Χαμηλότερα στα 4,04 ευρώ η ΔΕΗ, υψηλότερα στα 4,69 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Από τις υπόλοιπες, μέρος των αρχικών κερδών κρατούν MIG, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια.

Λίγο έως πολύ ανάλογη εικόνα επικρατεί και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Κατά 10,98% ενισχύεται η ΕΒΖ στο 0,95 ευρώ και υπεραποδίδουν Αττικής, Δρομέας, Κέκροψ, Παρνασσός, Σιδενόρ, Υγεία, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v