Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε τράπεζες και ΔΕΗ χτύπησαν οι πωλητές

Πτώση σχεδόν 6% για τον τραπεζικό κλάδο μετά το ανοδικό σερί που προηγήθηκε. Ακολούθησαν με «χαμηλές πτήσεις» ΔΕΗ,Jumbo, EXAE και Φουρλής. Κρίσιμη η συνεδρίαση της Παρασκευής για την τάση στην εγχώρια αγορά. Καλύτερη εικόνα στο 10ετές.

XA: Σε τράπεζες και ΔΕΗ χτύπησαν οι πωλητές

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη ανέφερε ότι "σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, ήταν πιθανό η ανοδική αντίδραση να είχε κοντινή ημερομηνία λήξης" και όλοι πιθανολογούσαν ότι η Εγχώρια Αγορά θα ξαναμετρούσε τις "δυνάμεις" της από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αφού είχαν ολοκληρωθεί το triple witching Σεπτεμβρίου, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω FTSE και η Αγορά θα είχε "αφουγκραστεί" την "ετυμηγορία" της Moody's για την Ελληνική Οικονομία.

Βέβαια οι εν δυνάμει πωλητές είχαν προειδοποιήσει για τις διαθέσεις τους από την χθεσινή συνεδρίαση, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως η σημερινή εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ και στη μετοχή της ΔΕΗ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους (!)

Όλα τα παραπάνω, παρά την θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τα ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 4,02% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα ομόλογα, αξίζει υποσημείωσης η νέα αύξηση της απόδοσης για τα Αμερικανικά ομόλογα (στο 3,09% η απόδοση του 10ετους Αμερικανικού ομολόγου). Την προηγούμενη φορά που η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους είχε προσεγγίσει το 3,10%, η κίνηση είχε προκαλέσει σχετική αναταραχή στην Wall Street, όμως από ότι φαίνεται οι Διεθνείς Αγορές έχουν αποκτήσει "ανοσία" για κάθε αρνητική είδηση - εξέλιξη (!)

Ανοδικές διαθέσεις και για τις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων, καθώς ο αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, απείλησε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τον Κυβερνητικό Συνασπισμό αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του σχετικά με τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν αν η σημερινή επιστροφή των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, έχει σχέση με το εν εξελίξει roadshow στο Λονδίνο και την σχετική επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι Ξένοι Διαχειριστές το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με το οποίο, "τα 'κόκκινα' δάνεια και οι ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις βρέθηκαν, χθες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ξένων Επενδυτών και των εκπροσώπων Επενδυτικών Τραπεζών, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με στελέχη Ελληνικών Εταιρειών και Τραπεζών, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο του 13ου roadshow που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο".

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, "με τρεις κινήσεις, όπως οι πωλήσεις πακέτων, η πώληση μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγγελιών αλλά και οι διάθεσή τους μέσω leasing, ετοιμάζονται οι Τράπεζες να διαχειρισθούν τον μεγάλο όγκο των ακινήτων που έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω την επόμενη διετία, εξαιτίας των πλειστηριασμών. Με βάση τις εκτιμήσεις, αναμένεται έως τις αρχές του 2019 οι Τράπεζες να διαθέσουν σε Τρίτους περισσότερα από 6.000 ακίνητα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης, ακολουθώντας τον αρνητικό βηματισμό που ξεκίνησε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 569,71 μονάδες (-5,52%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 570,01 (-5,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 567,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,89%, έχοντας καταγράψει νεώτερο χαμηλό στις 567,44 μονάδες (-5,90%).

Ο εν λόγω δείκτης δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, όσο αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 614 - 624. Αν το καταφέρει, τα "stop short" θα μπορέσουν να δώσουν "καύσιμα" κίνησης προς τις 671 και 698 μονάδες, όπου εξαντλείται και το πλέον αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξει κάποια είδηση - καταλύτης.

Αντίθετα, η παραμονή του ΔΤΡ χαμηλότερα των 604 μονάδων, θα διατηρήσει την "όρεξη" των "short" για πίεση προς τις 560 - 550 και 510 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-7,73% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 1,17 και 1,05 ευρώ, για την Εθνική (-4,49%) στα 1,70 και 1,50 ευρώ, για την Eurobank (-4,23%) στα 0,60 και 0,535 ευρώ και για την Πειραιώς (-6,05%) στα 1,863 και 1,80 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, παρά την ένταση του Εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, είναι πιθανό να βοηθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ολοκληρώνεται το Road Show στο Λονδίνο, με διατήρηση του αριθμού των ενδιαφερομένων Επενδυτών για τους Ελληνικούς τίτλους. Η αδυναμία της υπέρβασης των 700 μονάδων, αυξάνει την πιθανότητα αποθάρρυνσης των αγοραστών, με το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη να επανέρχεται" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις δεν έχουν ακόμη καλύψει την πτώση (-1,66%) της προηγούμενης Πέμπτης, γεγονός που αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί. Καμία διαφοροποίηση δεν έχουμε στην εικόνα της Αγοράς. Ωστόσο, επισημαίνουμε εκ νέου το ελκυστικό προφίλ απόδοσης/ρίσκου της Jumbo, η οποία παρουσιάζει σταθερά αυξανόμενη λειτουργική / καθαρή κερδοφορία, αλλά και αυξανόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές. Επιπλέον, υπάρχει και υπόλοιπο μερίσματος προς διανομή, πιθανότατα μέχρι το τέλους του έτους" τόνιζε η Merit Sec.

"Στη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε μεταβλητότητα για μία ακόμη φορά, με την τάση να δίνεται από τις Αγορές του εξωτερικού. Πιστεύουμε πως η μετακύλιση από Χρηματοοικονομικές μετοχές, σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα συνεχιστεί και θα οδηγήσει σε μία ακόμη θετική συνεδρίαση, ωστόσο περιορισμένης έκτασης. Το roadshow της ΕΧΑΕ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Λονδίνο" ανέφερε η Beta Sec.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, όχι τόσο για την επιστροφή των πιέσεων στο Τραπεζικό ταμπλώ, όσο για τον επιμένοντα χαμηλό τζίρο και τις μη διαφαινόμενες εισροές, που ανέμενε η Εγχώρια Αγορά, λόγω αναδιαρθρώσεων των δεικτών FTSE, εκτός και αν όλα "παιχτούν" στην αυριανή συνεδρίαση και γιατί όχι και στις τελικές δημοπρασίες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, για πολλοστή φορά η ΔΕΗ (-4,88% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) έδειξε να ακολουθεί με απίστευτη ευκολία τον "κατηφορικό δρόμο" των Τραπεζικών μετοχών.

Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στα 1,6110 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,688 ευρώ. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 1,50 - 1,55 ευρώ, οι μειώσεις θέσεων θα συνεχίσουν να έχουν επιθετικό χαρακτήρα.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Jumbo (-2,40%), που δείχνει να επιβαρύνει σημαντικά την τεχνική της εικόνα. Όσο ο τίτλος παραμένει χαμηλότερα των 12,50 ευρώ, οι αγοραστές ελπίζουν στην τελευταία και ασθενή στήριξη των 12,02 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" κατέβηκε στα 12,74 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,42%), αλλά είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα ισχυροποιημένη η στήριξη στα 4,60 ευρώ, αλλά και η ζώνη αντίστασης στα 5,10 - 5,15 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 5,13 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Τρ. Αττικής (-2,27%), εμφάνιση πωλητή στην Έλτον (-4,55%), δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τρεις, για την Profile (+1,52%), "ανοιχτές" εντολές αγορών στην Intercontinental (+2,86%), διακριτική επιστροφή των αγοραστών στον Άνεμο (+0,99%), ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η ΕΛΧΑ (-2,55%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η BriQ (+2,83%), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-1,60%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, με λίγες συναλλαγές για Ελτράκ (-4,59%) και Μουζάκη (-1,22%), ενώ κάτι κινήθηκε στον Παπουτσάνη (+0,26%).

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα ιστορικά υψηλά για Κρι Κρι (+3,93%), όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την MIG (-2,32%), ενώ θεωρούμενα "διορατικά" χαρτοφυλάκια "επιβιβάζονται" στην Ελλάδος (+1,41%), που συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 9.500.000 νέες μετοχές της Ιντρακόμ που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 76.000.000.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε δριμύτερα τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση των δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα.

Για τον Γενικό Δείκτη, που συμπλήρωσε και όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα των 700 μονάδων, η υπέρβαση των 715 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), αν υπερκεραστεί το εμπόδιο των 700 μονάδων, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 738 και 743 μονάδες.

Προσοχή! Όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 700 μονάδων, δεν έχει αναιρεθεί το σενάριο δοκιμασίας των 660 μονάδων, με απώτερο στόχο τις 580 μονάδες (!)

Χάθηκε η στήριξη στις 684 και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 679 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,21%), έχει σαν πρώτο στόχο το κλείσιμο υψηλότερα των 1830, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1817 μονάδες. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1850 - 1870 και 1896 μονάδες.

Από την άλλη, επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 1800 μονάδων, ξαναβάζουν στο τραπέζι τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης στις 1779 και 1675 μονάδες. Στις 1860 μονάδες το ημερήσιο "stop short".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

"Η εβδομάδα κλείνει με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της Moody’s, την εκπνοή των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου και την αναδιάρθρωση δεικτών των Αναδυόμενων Αγορών του FTSE. Ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης του όγκου συναλλαγών, ενδέχεται οι επόμενες συνεδριάσεις να αποδειχθούν καθοριστικές για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη" εκτιμά ο Νίκος Καυκάς.

Πάραυτα, οι συνθήκες στο διεθνές περιβάλλον δεν έχουν διαφοροποιηθεί, με τον MSCI Emerging Markets να συσσωρεύει μετά τις απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, έχοντας, πλέον, οριακά υποαποδώσει σε σχέση με τον MSCI World Index από τις αρχές του 2016. Παράλληλα, τα ζητήματα των Γειτόνων μας παραμένουν ανοιχτά, αν και το κόστος δανεισμού της Χώρας έχει, προς το παρόν, σταθεροποιηθεί με την απόδοση του 10ετους ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 4,10% (mid yield to maturity).

Στο εσωτερικό, μετά την επίσημη έξοδό μας από το πρόγραμμα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η οργανωμένη προσπάθεια για την σταδιακή πρόσβαση στις Αγορές, κάτι για το οποίο δεν είναι πεπεισμένοι οι Επενδυτές.

Ήτοι, ακόμα και αν υπάρξει ανοδική αντίδραση στο Χ.Α., πιθανότατα προς την περιοχή των 720 - 740 μονάδων, με τα σημερινά δεδομένα απέχουμε από μια διευρυμένη ανοδική κίνηση.

"Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι όποιες τοποθετήσεις μετοχών πρέπει να πραγματοποιούνται με γνώμονα τα γερά θεμελιώδη και την εξωστρέφεια, οχυρώνοντας τα χαρτοφυλάκια από πιθανές συστημικές διακυμάνσεις, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια σε αυτό το περιβάλλον" τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Merit Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να διεκδικούν νέα ρεκόρ.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Από τις "εισαγόμενες" ειδήσεις, ξεχώρισαν οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού David Lidington, ο οποίος δήλωσε σε Ιρλανδικό ραδιόφωνο ότι "η Χώρα έχει διανύσει 85% - 95% του δρόμου, για κλείσιμο της συμφωνίας εξόδου από την ΕΕ.

Στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 3.000 και έφτασαν τις 201.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από το Νοέμβριο του 1969, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν να φτάσουν τις 210.000.

Ο δείκτης Μεταποίησης Philly Fed ενισχύθηκε στο υψηλό δύο μηνών των 22,9 μονάδων τον Σεπτέμβριο, από 11,9 μονάδες τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από τη μέτρηση των 19,6 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υπέρ της περικοπής των συντάξεων τάχθηκε ξεκάθαρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ραις θύμισε ότι η περικοπή είναι ένα μέτρο που ψηφίστηκε το 2017 και δεν αποτελεί κάτι νέο και η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Ασφαλιστικού Συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις Αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Συμπλήρωσε δε, ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.

Την επιβράδυνση της Ελληνικής Οικονομίας ως και το 2022 προβλέπει η Citi, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για την Παγκόσμια Οικονομία.

Ο Οίκος προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%, η καλύτερη απόδοση από το 2017, αλλά βλέπει νέα επιβράδυνση της δραστηριότητας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να περιορίζεται στο 1,5% τόσο το 2019, όσο και τη διετία 2020 - 2021, ενώ δίνει πρόβλεψη 1,4% για το 2022. Σημειώνει δε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στον τομέα αυτόν.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 690,82 (+0,18%) και 680,36 μονάδων (-1,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 682,33 (-1,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 681,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,24%.

Ο τζίρος στα 34,5 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΟΤΕ, ενώ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Εμφατική αλλαγή κλίματος και σημαντικές ρευστοποιήσεις, έλαβαν χώρα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν έτι περαιτέρω τις συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (261.289 συμβόλαια).

Στα 2.679 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.112 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.645, 3.940 για τον Σεπτέμβριο, 3.683 για τον Οκτώβριο και 22 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.792) κινήθηκε μεταξύ 1.784,5 και 1.806,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Motor Oil, 6.700 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.240), Alpha Bank (19.453), Πειραιώς (9.530), MIG (26.112), Μυτιληναίος (3.270), ΔΕΗ (6.491), ΟΠΑΠ (1.889), ΟΤΕ (1.083), Viohalco (1.646), Intralot (947), ΑΔΜΗΕ (2.750), Εθνική (158.393), Ελλάκτωρα (3.103), Τέρνα Ενεργειακή (917), ΓΕΚ (607), Ελ. Πετρέλαια (2.770), Jumbo (675), Ιντρακόμ (735), Cenergy (1.371), ΕΧΑΕ (198), ΕΥΔΑΠ (201), Lamda Development (1.439), Motor Oil (179), ΟΛΠ (187).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 14.505, Eurobank 25.428, Alpha Bank 17.865, Εθνική 101.923.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                               Name of Issuer                  NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,70%

 

2018-01-10

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,57%

 

2018-07-11

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 22.577.513 τεμ., (από 22.050.044 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.784.892 τεμ. (22.746.558), ΔΕΗ 6.178.070 τεμ. (6.158.872), Eurobank21.719.918 τεμ. (21.994.982), Εθνική 9.527.511 τεμ. (9.610.013) Folli FollieGroup 1.364.604 τεμ. (1.369.636).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v