Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποτονικός τζίρος στο χρηματιστήριο

Συναλλαγές μόλις 25 εκατ. ευρώ στις 16:00 στη σημερινή συνεδρίαση. Ξεχωρίζουν σε απόδοση ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Πειραιώς. Οι επενδυτές στρέφονται στο stock picking μέχρι να ξεκαθαρίσει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Υποτονικός τζίρος στο χρηματιστήριο

Ηπια ανοδικές τάσεις στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια αλλά με επιφυλακτικούς τους traders. Από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα λίγο ως πολύ το ίδιο σκηνικό, με τον DAX κατά 0,21% υψηλότερα στις 11.828 μονάδες, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0.35% στις 835 μονάδες. Στη Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε άνοιγμα του S&P 500, σε λίγο, από τις 2.932 μονάδες.

Σε ένα μάλλον υποτονικό κλίμα σήμερα διεθνώς, στο ΧΑ δεν θα πρέπει να περιμέναμε κάτι καλύτερο από την στιγμή μάλιστα που η πλειονότητα των ξένων είτε παρακολουθεί είτε είναι σε διακοπές. Επί της ουσίας τα ισχυρά ξένα funds περιμένουν την... κρησάρα των δανειστών στα μέτρα της κυβέρνησης η οποία ωστόσο δεν χάνει χρόνο καθώς η μείωση του εταιρικού φόρου στο 24% (από 28% και στο 20% από το 2019, φαίνεται να έχει κλειδώσει σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της έγκυρης Ελενας Λάσκαρη. Αλλά και στο μέτωπο της ενέργειας, με αιχμή την ΔΕΗ στην έκτακτη γενική συνέλευση της Επιχείρησης περάστηκε το μήνυμα πως οι αλλαγές θα πρέπει να είναι άμεσες, όσον αφορά ζητήματα ρευστότητας αλλά και σε ορίζοντα χρόνου από την στιγμή που συμπεριλαμβάνουν δομικές διαρθρωτικές ενέργειες.

Στην λογική του stock picking, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας, το περιορισμένο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ. Στα 2,756 ευρώ (με 4,56%) η ΔΕΗ, στα 2,14 (5,62%) ο ΑΔΜΗΕ με ένα... άτυπο στοίχημα να παίζεται σχετικά με το ενδεχόμενο της μείωσης της απόκλισης μεταξύ των δύο, καθώς σε διάστημα εβδομάδος για τη ΔΕΗ η άνοδος ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του Διαχειριστή.

Στα 3,7 εκατ. η συνολική αξία των συναλλαγών,με τα περισσότερα φυσικά στη ΔΕΗ, στα περίπου 3,2 εκατ., νωρίτερα στις 15.50' Στα 25,2 εκατ. ευρώ εκείνη την ώρα για το σύνολο των μετοχών, με συγκριτικά αυξημένη στον ΟΤΕ με σχεδόν 4 εκατ. ενώ υψηλή είναι και για Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development κ.ά. από την "πρώτη γραμμή".

Στις 693 ο ΔΤΡ και όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές όσο ο δείκτης είναι υψηλότερα των 680 τόσο οι long διατηρούν το πλεονέκτημα που επανέκτησαν σε διάστημα εβδομάδος. Κάτι, που αποτυπώνεται στο 12,31% του κλαδικού δείκτη σε μέτρηση εβδομάδος.

Σήμερα περισσότερος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής, τρίτη στην σχετική κατάταξη, με θετικό πρόσημο, όπως και η Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Μεγαλύτερη αντίδραση με 1,55% στα 2,724 για την Πειραιώς που έχει και τον επιθετικότερο συντελεστή (βήτα) είτε σε ανόδους είτε σε διορθώσεις.

Από τις μετοχές του δείκτη, πέραν των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, όπου επικεντρώνεται το (κυρίως) βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον με θετικό πρόσημο είναι οι τίτλοι των Cenergy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 49/50 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, όπως και στην προηγούμενη αναφορά μας. Ξεχωρίζουν εκτός του ΑΔΜΗΕ που λίγο πριν τις 16.00 ενισχυόταν περισσότερο κατά 5,91% στα 2,16 ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται το τελευταίο 15' της συνεδρίασης, ειδικότερα στο κλείσιμο, στις δημοπρασίες προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα για το ποια μετοχή είναι το βραχυπρόθεσμο στοίχημα τους.

Από τη μεσαία-μικρότερη κατηγορία ξεχωρίζει η υπεραπόδοση της ΕΚΤΕΡ με αυξημένες συναλλαγές και άνοδο 7,12% στα 1,88 ευρώ. Ακολουθούσαν Πλαστικά Θράκης, Intertech, Intrakat, Ολυμπιακή Τεχνική, Alumil, Entersoft κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v