Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2008

MIG: Τα απλά μαθηματικά που… τρομάζουν

MIG: Τα απλά μαθηματικά που… τρομάζουν
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μετά το πρόσφατο deal της MIG για τον ΟΤΕ, οι επενδυτές της κοιτούν τη μία όψη, ενώ κάποιοι άλλοι κοιτούν τη δεύτερη και… τρομάζουν. Εμείς κοιτάμε και τις δύο…

Από τη μία βρίσκονται κάποιοι μεγαλοπαράγοντες των Αθηνών. Που σα να μην τους έφτανε η κρίση -και η πίεση στις μετοχές- βρήκαν τώρα κι άλλον… μπελά και πρέπει να αρχίσουν τις… συσκέψεις.

Το πιο «βαρύ» πορτοφόλι της (ευρύτερης) περιοχής το έχει ο Βγενόπουλος. Αυτός που ήταν λέει «εγκλωβισμένος», αλλά βρέθηκε τελικά να έχει κλειστεί στο… ζαχαροπλαστείο και να έχει φάει όλα τα γλυκά μόνος του.

Πάνω από 2,5 «ζεστά» δισεκατομμυριάκια θα βάλει στο ταμείο η MIG. Kι αυτό το ποσό (ακόμη κι αν δεν λάβουμε υπόψη ένα leverage με δανεισμό, που εύκολα το διπλασιάζει), έχει πολύ μεγαλύτερη... αγοραστική «αξία» απ' ό,τι είχε πέρυσι το καλοκαίρι.

Ολίγα απλά μαθηματικά αρκούν για να… τρομάξουν πολύ κόσμο. Ρίξαμε μια ματιά στις χθεσινές κεφαλαιοποιήσεις, στην ειδική σελίδα του νέου Euro2day που τις έχει… μαζεμένες και ταξινομημένες, και να τι βρήκαμε ενδεικτικά ότι μπορεί να ψωνίσει ο Βγενόπουλος με αυτό το χρήμα:

-Ολόκληρη την Αγροτική Τράπεζα

-Πάνω από το 55% της Τράπεζας Κύπρου

-Περίπου το 42% της Τράπεζας Πειραιώς

-Το 30% της Alpha Bank

Για να υπολογίσετε και κάποιο leverage, κάντε τα ποσοστά επί… 2!

Φανταστείτε τώρα τον… τρόμο κάποιων, όταν είμαστε σε περίοδο όπου έτσι και πεις σε ξένο ότι δίνεις «τιμή ταμπλό», άντε και κάτι παραπάνω, πουλάει και τη… μάνα του!

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά, αυτή του επενδυτή της MIG.

Μέσω της συμφωνίας με την Deutsche Telekom η εταιρία βάζει στο ταμείο της παραπάνω από 2,5 δισ. σε μετρητά, ήτοι σχεδόν το 50% της… αρχικής τιμής που είχε το καλοκαίρι (6,7 ευρώ). Κι έχει και όλες τις άλλες επενδύσεις της.

Σε σχέση δε με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, το πράγμα… «βγάζει μάτι». Χθες η MIG είχε συνολικό market cap 3,65 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως αντιλαμβάνεστε, με βάση τη συμφωνία τα 2,5 αντιστοιχούν σε μετρητά!

Οι άλλες επενδύσεις, όμως, πόσο έχουν;

Κάνοντας μια γρήγορη πρόσθεση (ποσοστά που επίσημα εμφανίζει η MIG MONO σε εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες, όπως η Vivartia, το Υγεία, η Attica κ.λπ.) βρήκαμε με χθεσινά κλεισίματα άλλα… 2,5 δισ. ευρώ!

Κι αυτό χωρίς βέβαια να μετρήσουμε τις υπόλοιπες -σημαντικές- επενδύσεις της σε διάφορες χώρες της περιοχής (Σερβία, Κροατία, Κύπρος κ.λπ.).

Καλό;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v