Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2012

Πλαστικά Θράκης: Περιμένοντας τα αποτελέσματα Q1

Πλαστικά Θράκης: Περιμένοντας τα αποτελέσματα Q1
Υπάρχουν μέσα σε αυτήν τη δυσμενέστατη συγκυρία εταιρείες που ανακοινώνουν ευχάριστες ειδήσεις; Λίγες, αλλά υπάρχουν.

Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, δημοσίευσε κέρδη ανώτερα τόσο των εκτιμήσεων όσο και των αντίστοιχων περυσινών, ακόμη και αν αφαιρεθούν τα έκτακτα θετικά αποτελέσματα από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Srbija.

Ένα δεύτερο παράδειγμα -και μάλιστα πιο ισχυρό- είναι αναμφίβολα το Πλαίσιο, στο οποίο ο «Χ» αναφέρθηκε χθες.

Ανεβασμένα κέρδη είχαμε και για τη Frigoglass, που ωστόσο αναμένονταν από τους αναλυτές (μικρή προς τα άνω απόκλιση ως προς τις εκτιμήσεις).

Το ζήτημα τώρα είναι αν μέχρι το τέλος του μήνα, όπου αναμένεται η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου, υπάρξουν και θετικές εκπλήξεις από άλλες εταιρείες. Εκπλήξεις που κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσαν να… οδηγήσουν τους επενδυτές του Χ.Α. στο ταμείο.

Ορισμένοι μιλούν για την περίπτωση των Πλαστικών Θράκης, μιας εξαγωγικής κατά βάση εταιρείας που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ταμπλό προς 21,5 εκατ. ευρώ (-19% τον τελευταίο μήνα) και πέρυσι εμφάνισε καθαρά κέρδη ελαφρά ανώτερα των 4 εκατ. ευρώ (P/E έντονα μονοψήφιο) και ίδια κεφάλαια λίγο χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ (δείκτης P/BV κάτω από 0,25).

Πώς λοιπόν μπορεί να συμπεριφερθεί η μετοχή αν επιβεβαιωθούν και στην πράξη οι προβλέψεις της διοίκησης ότι κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο «θα συνεχιστούν οι ανοδικοί ρυθμοί του 2011 σε επίπεδο τόσο πωλήσεων όσο και κερδών» (η εταιρεία έχει κάνει λόγο για κλίμα αβεβαιότητας στη συνέχεια);

Το συγκεκριμένο ερώτημα βέβαια τόσο για την Πλαστικά Θράκης όσο και για άλλες επιχειρήσεις με ανάλογους δείκτες δεν φαίνεται να συγκινεί πολλούς στις μέρες μας. Άλλος φοβάται το γενικότερο κλίμα στην ελληνική οικονομία, άλλος μιλά για περιορισμένη εμπορευσιμότητα, άλλος…

Τελικά, η επένδυση είναι και θέμα ψυχολογίας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v