Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2006

To uptick και η αλλαγή... καιρού!

Κοίτα πώς αλλάζουν οι καιροί!

Σχεδόν… απαρατήρητη πέρασε μια αλλαγή, στην προοπτική της οποίας παλιότερα μόνο… αίμα δεν χύθηκε (από μελάνι όμως… ποτάμια ολόκληρα!) πέριξ της αγοράς.

Μιλάμε για την κατάργηση του ”uptick rule” και την υιοθέτηση του κανόνα του ”flat tick” όσον αφορά στις πωλήσεις δανεισμένων μετοχών, που παλιότερα είχε σχεδόν ”δαιμονοποιηθεί”, διότι, όπως ισχυρίζονταν ορισμένοι, θα έφερνε ”λαίλαπα” ανοιχτών πωλήσεων, και άρα υποτιμητική κερδοσκοπία και πτώση της αγοράς.

Η αλλαγή αυτή (που τώρα υλοποιείται) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή των market makers στα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών (τα γνωστά stock options, τα οποία ως τώρα πάσχουν σοβαρότατα από έλλειψη ρευστότητας, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία), αλλά και στη μείωση των discounts που ενίοτε εμφανίζονται στα προθεσμιακά συμβόλαια.

Έτσι, η αγορά γίνεται επιτέλους πιο ορθολογική (όπως είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη), ενώ μια ακόμη κίνηση εναρμόνισης ήταν η απελευθέρωση της χρήσης παραγώγων από τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων (Αμοιβαία και ΑΕΕΧ).

Τι άλλαξε επί της ουσίας τότε με τώρα;

Τότε η Σοφοκλέους ήταν σε πτωτική φάση, ενώ τώρα είναι σε ανοδική. Και στην άνοδο οι διαμαρτυρίες είναι πάντα λιγότερες, ενώ στην πτώση... ”όλα φταίνε”!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v