Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2006

Tης φημολογίας το... ανάγνωσμα!

Η έως και οργίλη ανακοίνωση του ομίλου Marfin για τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει... γενικώς στο στόχαστρο ΟΛΕΣ τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (πλην... Εθνικής) θίγει μια πραγματικότητα.

Η αποτύπωση (ή και η... δημιουργία) φημολογίας μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων, δημιουργεί μια κατάσταση που πέρα από τις επιπτώσεις για το επενδυτικό κοινό, έχει και άλλου είδους παρενέργειες.

Αφενός δύναται να δημιουργήσει εντάσεις στην αγορά ανάμεσα σε ”παίκτες” που φέρονται ως εξαγοράζοντες ή εξαγοραζομένοι, άνευ αιτίας και ουσίας, και αφετέρου (και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο) δημιουργεί την ανάγκη πληθώρας διαψεύσεων.

Αυτό με τη σειρά του έχει άλλες παρενέργειες. Ορισμένες επιχειρήσεις είτε καλύπτονται από το φαινόμενο αυτό για να ”κάνουν την πάπια” σε πραγματικά γεγονότα, λέγοντας ”δεν μπορούμε να σχολιάζουμε ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός”, είτε, απαντούν όταν και όπως θέλουν.

Πρόκειται για μια κατάσταση που όσο γρηγορότερα λάβει τέλος τόσο καλύτερα θα είναι για την αξιοπιστία της αγοράς. Και ο ρόλος ο δικός μας -των δημοσιογράφων- σε αυτή την προσπάθεια θα είναι σίγουρα σημαντικός.

Μήπως και πάψουν οι έρευνες να μας φέρνουν τελευταίους σε αξιοπιστία, μαζί με τους... πολιτικούς!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v