Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2006

ΜΑΞΙΜ: Ο κ. Περτσινίδης και τα… παρατράγουδα

Να λοιπόν τι σήμαιναν οι δηλώσεις μελών της διοίκησης της ΜΑΞΙΜ ότι ο βασικός μέτοχος ”σίγουρα δεν θα παρανομήσει”, όταν τους ρωτούσαν αν ο κ. Περτσινίδης θα κάνει δημόσια προσφορά, μια και αύξησε το ποσοστό του κατά 3%, ενώ ήδη κατείχε ποσοστό ”μικρότερο του 1/2 και μεγαλύτερο του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου”.

Χθες ο κ. Περτσινίδης ανακοίνωσε την πώληση ποσοστού που ήταν πλησίον του 3%, οπότε παύει να έχει υποχρέωση για δημόσια προσφορά. Ή μήπως όχι;

Μπορεί και όχι… αφού ο νόμος δεν αναφέρεται μόνον σε ποσοστό που αποκτά απευθείας ο βασικός μέτοχος, αλλά και σε ποσοστό που αποκτούν εταιρίες ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από αυτόν ή ακόμη και πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με αυτόν!

Τη μεταβίβαση αυτή την είδαμε στην οθόνη προχθές. Μια εντολή πώλησης με στημένα περίπου 480.000 τεμάχια και μια αγοράς, στην ίδια τιμή, για τον ίδιο αριθμό τεμαχίων. Να τα πήρε λέτε κανένας… θεσμικός ή μήπως κάποιος ξένος οίκος;

Πού πάει ο νους μας; Ότι ο κύριος Περτσινίδης έκανε την πρώτη μεταβίβαση (αγορά) μη γνωρίζοντας ότι με το νέο νόμο θα πρέπει να κάνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για όλο το υπόλοιπο της εταιρίας.

Αργότερα που το έμαθε (ας είμαστε καλά ως… στήλη), φρόντισε για την αντιστροφή αυτής της πράξης. Το ερώτημα βέβαια είναι από πού αγόρασε και σε ποιον πούλησε.

Αλλά αυτό το ερώτημα δεν αφορά εμάς να το… απαντήσουμε.

Αρχή είναι πάντως ακόμη, η ενδεχόμενη άγνοια συγχωρείται, έστω και με κάποια μικρά… παρατράγουδα. Το θέμα δεν είναι ο κ. Περτσινίδης.

Το θέμα είναι να εξασφαλίσει ο κ. Πιλάβιος ότι στο εξής η εφαρμογή του νόμου θα είναι πλήρης. Όπως καλό θα ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους εισηγμένους, έστω και… ανεπίσημα, να ”φανερώσουν” τα ποσοστά που ελέγχουν μέσω offshore εταιριών και άλλων… ”λύσεων”.

Γιατί αλλιώς είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν σοβαρότατα… παρατράγουδα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v