Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2013

Σφηνάκια για Λανακάμ, Ελφίκο, Mevaco και τα ψαλίδια στις εισηγμένες

Σφηνάκια για Λανακάμ, Ελφίκο, Mevaco και τα ψαλίδια στις εισηγμένες

ΛΑΝΑΚΑΜ: Υπόδειγμα ενημέρωσης η ΛΑΝΑΚΑΜ, η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της -και δημοσιεύτηκε στο site του ΧΑ-, όχι μόνο ανακοίνωσε το ύψος των αποδοχών των μελών του διοικητικού της συμβουλίου (σπάνια το κάνουν άλλες εισηγμένες), αλλά επίσης κατέγραψε το ύψος των αποδοχών ενός εκάστου μέλους.

Τα τέσσερα στελέχη που ταυτόχρονα δουλεύουν στην εταιρεία και ανήκουν στο ΔΣ θα λάβουν αθροιστικά για το 2013 μικτές αποδοχές έως και 80.000 ευρώ.

 

ΕΛΦΙΚΟ: Σε καθεστώς εκκαθάρισης έχει μπει η μέχρι πρότινος εισηγμένη ΕΛΦΙΚΟ. Η πάλαι ποτέ ισχυρή μονάδα του κλωστοϋφαντουργικού χώρου (βαφείο, εμπορία-επεξεργασία υφασμάτων) δεν μπόρεσε να αντέξει τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τον κλάδο.

Το θετικό πάντως είναι πως η εταιρεία οφείλει μόνο στις τράπεζες και έτσι δεν φαίνεται πως θα υπάρξει λόγος να οδηγηθεί σε πτώχευση. Η ΕΛΦΙΚΟ διαθέτει δύο σημαντικής αξίας ακίνητα, το ένα στο Σχηματάρι (πρώην παραγωγικές εγκαταστάσεις) και το άλλο επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στη Βαρυμπόμπη.

Κάποια αισιοδοξία υπάρχει πάντως λόγω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους (γερμανοελβετικό σχήμα) για τη χρήση των εγκαταστάσεων του Σχηματαρίου με στόχο τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης (βοηθά το χαμηλό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση).

Οι ξένοι που αρχικά είχαν επιδείξει ενδιαφέρον, στη συνέχεια «έκαναν πίσω» λόγω του γενικότερου κλίματος αστάθειας που επικρατεί στη χώρα. Αν τώρα αλλάξουν γνώμη και επανέλθουν στο μέλλον...

 

MEVACO: Έγγραφο αριστείο από την Reytheon έλαβε η Mevaco για την «άριστη υποστήριξη των ολοκληρωμένων συστημάτων» του πολυεθνικού οίκου.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εισηγμένη έχει διευρύνει σημαντικά την γκάμα των παρεχόμενων προϊόντων της, συνεργαζόμενη με σημαντικούς εγχώριους και ξένους ομίλους.

 

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΑ ΡΕΤΙΡΕ: Σε πολλές εισηγμένες, οι περικοπές φτάνουν μέχρι τα... ανώτερα πατώματα των εισοδημάτων.

Ενδεικτικό είναι το «ψαλίδι» 55% που έχει πέσει στις αμοιβές της διοίκησης της Profile σε σύγκριση με εκείνες του 2009. Μηδενικές ήταν οι αποδοχές για το 2012 και για το 2013 του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Pasal Development κ. Σωτήρη Θεοδωρίδη.

Θυμόμαστε επίσης και τα 500 ευρώ που εισπράττουν μηνιαίως για το 2013 οι αδελφοί (Κων/νος και Ιωάννης) Πετρόπουλος από την εισηγμένη εταιρεία (εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα).

Σε πολλές εισηγμένες, λοιπόν, έχει πέσει «μαχαίρι». Σε κάποιες άλλες όμως, όχι...

 

AKINHTO KEΡΑΝΗ: Οι εργαζόμενοι της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης περιμένουν εδώ και χρόνια την πώληση του παλαιού εργοστασίου επί της οδού Αθηνών (Πειραιάς) προκειμένου να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

Το ακίνητο βγήκε πρόσφατα για δέκατη φορά σε πλειστηριασμό, χωρίς ωστόσο να εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον. Επίκειται τώρα και νέος πλειστηριασμός γύρω στα τέλη του έτους, με ακόμη χαμηλότερο τίμημα. Προ ετών, το εργοστάσιο είχε αποτιμηθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ και τώρα δεν πουλήθηκε ούτε στα 5,5 εκατομμύρια.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς δεν εξέφρασε έκπληξη για το συμβάν, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις αρετές του κτιρίου. Είπε συγκεκριμένα:

«Λίγοι έχουν μετρητά και εάν έχουν, συνήθως δεν τα διαθέτουν. Λίγοι έχουν πιστοληπτική ικανότητα για να δανειστούν, αλλά και αν την έχουν, δεν επιθυμούν να δανειστούν. Αν παρόλα αυτά βρεθεί κάποιος και αγοράσει ένα τέτοιο ακίνητο δεν θα βρει άμεσα ενοικιαστή και επιπλέον θα επιβαρύνεται με ένα σωρό φόρους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v