Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2013

Άτοκα δάνεια για επενδύσεις σε Ελλάδα δίνει... η Μέρκελ!

Άτοκα δάνεια για επενδύσεις σε Ελλάδα δίνει... η Μέρκελ!

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, η πληροφορία ότι ο Σόιμπλε θα κομίσει δώρα εις Αθήνας.

Όπως είναι γνωστό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 18 Ιουλίου, κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα ομολόγου του κ. Γ. Στουρνάρα.

Η επίσκεψη Σόιμπλε κανονίστηκε εν μέσω της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γερμανικής πολιτικής αποφυγής εντάσεων πριν τις γερμανικές εκλογές.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση Σαμαρά πιστεύει ότι ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Το ίδιο κλίμα έρχεται και από το Βερολίνο. Οι Γερμανοί θέλουν να απαντήσουν στις ανησυχίες για τις επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και να πιαστούν οι τουλάχιστον φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του ΑΕΠ μετά το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σόιμπλε αναμένεται να υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία χορήγησης από τη γερμανική κρατική τράπεζα Kfw δανείου στο προωθούμενο Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχη βοήθεια προτίθεται να δώσει η Γερμανία και στην Ισπανία, όπου επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Πέραν, όμως, της παραπάνω εξαγγελίας, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν βέβαιες ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα βάλει στο τραπέζι άλλο ένα «δώρο».

Τη χορήγηση, όπως λένε, άτοκων δανείων από την KfW σε όποιον Γερμανό (επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο) θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, πρόκειται για κίνηση που σίγουρα θα εντυπωσιάσει σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Για να καταστεί βέβαια λειτουργική θα πρέπει να πείσουμε τους Γερμανούς υποψήφιους επενδυτές ότι διαθέτουμε «προιόν», τομείς δηλαδή που υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και σχέδιο για να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξή τους.

Και προς ώρας οι Γερμανοί ρωτούν αλλά στοιχειοθετημένες απαντήσεις δεν λαμβάνουν.

Σε διαφορετική περίπτωση και αυτή η κίνηση θα εκφυλισθεί σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα και θα επαναληφθεί η «καραμέλα» ότι οι Γερμανοί θα επενδύσουν σε ΑΠΕ και τουρισμό....

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v