Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2013

Οι τιμές ενέργειας, η βιομηχανία και οι πισίνες

Οι τιμές ενέργειας, η βιομηχανία και οι πισίνες

Διάβασαν οι άνθρωποι των άμεσα ενδιαφερόμενων βιομηχανιών όσα είπε η ΔΕΠΑ για τις τιμές του αερίου.

Ότι δηλαδή αμφισβητεί πως οι συμβάσεις με τους μεγάλους καταναλωτές βγάζουν τιμή υψηλότερη κατά 16-18% από αυτήn των δημοπρασιών που θα γίνουν.

Αντέδρασαν αμέσως και μας προμήθευσαν με στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η τιμή ενέργειας για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται μια μεγάλη βιομηχανία ανέρχεται σε 40 ευρώ και κάτι λεπτά ανά μεγαβατώρα. Η τιμή εκκίνησης για τη δημοπρασία που θα κάνει η ΔΕΠΑ είναι 34,84 ευρώ. Άρα υπάρχει διαφορά τιμής της τάξevς του 16%. Εντάξει, δεν είναι 18% στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ωστόσο, είναι μια σημαντική διαφορά, που προσθέτει κόστος σε εξαγώγιμα προϊόντα και ενδεχομένως τα βγάζει από τις διεθνείς αγορές.

Εν τέλει, ας το παραδεχτούν όλοι. Η Ελλάδα έχει ακριβό φυσικό αέριο και ακριβό ηλεκτρικό για τη βιομηχανία. Αν η κυβέρνηση, ή καλύτερα το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, δεν θέλει βιομηχανία, ας το πει ξεκάθαρα.

Με μισόλογα το λέει υπερφορολογώντας την ενέργεια ως στοιχείο της παραγωγής, σα να επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ζέσταμα υπαίθριας πισίνας το καταχείμωνο. Ας το πει όμως καθαρά, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v