Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2006

ΡΟΚΑΣ: Μια γλυκόπικρη... γεύση!

Παρά το γεγονός της εκτίναξης των καθαρών κερδών κατά 73% (στα 9,08 εκατ. ευρώ), όσοι διάβασαν προσεκτικά τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της ΡΟΚΑΣ έμειναν στο τέλος με μια πικρή γεύση.



Στασιμότητα τζίρου, μείωση μικτού περιθωρίου κέρδους και τελικά άνοδος των κερδών βασισμένη σε δύο... έκτακτα γεγονότα: κέρδη από παράγωγα προϊόντα και μειωμένη εγγραφή φόρων (μεταβολές στην αναβαλλόμενη φορολογία).

Παρόλα αυτά, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ανησυχητικά είναι για τον εισηγμένο όμιλο. Η στασιμότητα του τζίρου οφείλεται στην καθυστέρηση έναρξης εργασιών για τα νέα αιολικά πάρκα λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κι εδώ το πράγμα αρχίζει και... γλυκαίνει.

Διότι το θέμα αυτό αναμένεται να λήξει θετικά μέσα στον επόμενο μήνα, κι έτσι απλά, οι στόχοι για το έργο θα μετατεθούν αντί για το 2006, γύρω στα μέσα του 2007.

Το πιο ευχάριστο όμως είναι, ότι μετά και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (σ.σ. τα κίνητρα λέγεται ότι είναι πολλαπλάσιας σημασίας από αυτά της Τουρκίας και των άλλων βαλκανικών κρατών), έχει δημιουργηθεί ένα τόσο ευνοϊκό κλίμα, ώστε ο στόχος για την εκτίναξη της ισχύος στην Ελλάδα στα 3.000 MW έως το 2010 (από 650 ΜW σήμερα), θεωρείται ότι θα επιτευχθεί με δύο ή τρία μόλις χρόνια καθυστέρηση.

Οι τιμές πώλησης του ρεύματος (από τα αιολικά πάρκα προς το σύστημα διανομής) αυξήθηκαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις ετήσιες αυξήσεις στις οποίες θα προχωρεί η ΔΕΗ (στη χειρότερη περίπτωση θα ανεβαίνουν κατά το 80% του πληθωρισμού), οι επιχορηγήσεις συνεχίζονται, οι συμβάσεις πώλησης ρεύματος προς τη ΔΕΗ έγιναν από δεκαετείς, εικοσαετείς, κ.λπ.

Υπάρχει λοιπόν ”πολύ ψωμί” για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v