Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2006

Επιστολή Θ. Λιακουνάκου για το σχόλιο της στήλης

Επιστολή του βασικού μετόχου του ομίλου AXON και της Euromedica, κ. Θωμά Λιακουνάκου, προκάλεσε το σχόλιο της στήλης για το Ωνάσειο.

Το κείμενό της παρατίθεται αυτούσιο:

”Σχολιάζοντας το δημοσίευμά σας ”Η Euromedica και το Ωνάσειο” επιτρέψτε μου να παρατηρήσω τα εξής:

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αλληλοσυμπληρώνονται, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των πολιτών για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Μόνο που ο τρόπος διοίκησης μεταξύ ιδιωτικών μονάδων υγείας και των μονάδων υπό κρατική διαχείριση παρουσιάζει αποκλίσεις και αποτυπώνεται στα ετήσια αποτελέσματα.

Ο όμιλος Euromedica, για παράδειγμα, στο πρώτο εξάμηνο του 2006 παρουσίασε κέρδη 4,6 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που κρατικά νοσηλευτήρια παρόμοιου μεγέθους και δυναμικότητας παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα. Ως επιχειρηματίας μου είναι ακατανόητο. Ως Έλλην πολίτης μου είναι θλιβερό.

Η πρότασή μας προς τους αρμόδιους υπουργούς είχε στόχο να αφυπνίσει τα αντανακλαστικά της πολιτείας και να υπογραμμίσει την ανάγκη συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας.

Ο πρώτος να κερδίσει από την τεχνογνωσία του δεύτερου στη διοίκηση μιας επιχειρηματικής μονάδας, προς όφελος πάνω απ΄ όλα του κοινωνικού συνόλου. Άλλωστε γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η (αναγκαία) συνεργασία δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον μέσα από τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν φληναφήματα, που θα έλειπαν αν ο συντάκτης του δημοσιεύματος είχε την προνοητικότητα να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τις σκέψεις μου και τις προθέσεις μου, ώστε να μην παρασύρεται από ”πληροφορίες” και συστάσεις τρίτων.

Σε ό,τι αφορά τα περί ”εθνικού προμηθευτή στις αμυντικές προμήθειες”, νισάφι πια με τα περί ”εθνικών επιχειρηματιών”. Η επί δεκαετίες επιχειρηματική δραστηριότητα της Axon Holding και των διασυνδεδεμένων εταιριών είναι διαφανέσταστη και κινείται πάντοτε εντός του πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού και των θεμιτών πρακτικών.

Σημειώστε μόνο ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε μια μικρή χώρα, οι ”κύκλοι της αγοράς” έχουν ονοματεπώνυμο και οι ψίθυροί τους είναι επώνυμοι, έστω και αθέμιτοι.

Τα περί σεναρίων είναι άνευ αντικειμένου. Προφανώς, η επιχειρηματικότητα είναι μια συνεχής διαδικασία μέσα από την οποία οι υγιείς επιχειρήσεις αναπτύσσονται, επεκτείνονται, εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και πλούτο στην εθνική οικονομία.

Υπ΄ αυτή την έννοια η επενδυτική κινητικότητα γύρω από τους μετοχικούς τίτλους δεν είναι καταναγκαστική και δεν μπορεί να έχει μονιμότητα.

Αυτό το γνωρίζουν οι χιλιάδες μέτοχοι της Euromedica που απολαμβάνουν τα μερίσματά τους και τις υπεραξίες που δημιουργούνται.

Εν τέλει, καλές είναι οι δήθεν δημοσιογραφικές ”αποκαλύψεις”, αρκεί οι πηγές να έχουν το θάρρος της επωνυμίας τους”.



Θωμάς Λιακουνάκος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v