Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2013

Κλωστές: Τέτοια αντιπολίτευση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Κλωστές: Τέτοια αντιπολίτευση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Τελικά τη σκληρότερη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δεν την κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο... Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών! (Προφανώς, δεν αναφερόμαστε σε κάποια παραπολιτικά σχόλια που αφορούσαν τον πρόεδρο του Συνδέσμου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.)

Ενδεικτική για παράδειγμα είναι η χθεσινή γραπτή δήλωση του προέδρου της Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών Ελευθέριου Κούρταλη (φωτό), που προφανώς δεν... είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ για τις τελευταίες κυβερνήσεις; Τόσο σκληρά πράγματα που κι ο... ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην έλεγε:

• Πως η κυβέρνηση τάζει κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις και την οικονομία «το σενάριο της ανάπτυξης που θα έρθει από τον επόμενο χρόνο» και σήμερα πάλι «η χώρα βρίσκεται στον αστερισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος».

• Ότι ενώ οι επιχειρήσεις περίμεναν ρευστότητα μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «αυτό δεν συνέβη μέχρι σήμερα και ούτε προβλέπεται να συμβεί μέχρι το τέλος του 2013».

• Ότι ουδείς από την κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, ενός κλάδου που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

• Και τέλος, ότι καμιά σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή της μόνο στα περιστασιακά αυξημένα μεγέθη της τουριστικής βιομηχανίας, χωρίς να υπάρχει πραγματική βιομηχανική παραγωγή...

Το οξύμωρο είναι πως η κυβερνητική αδιαφορία για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Έρχεται από πολύ παλιά...

Χαρακτηριστική είναι η παλαιότερη δήλωση του επιχειρηματία Δημήτρη Ακρίδα, που διηύθυνε στο παρελθόν μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας: «Αξίζει να τονίσω την πλήρη αδιαφορία της Πολιτείας, όπου χαρακτηριστικά τα τελευταία 15 χρόνια αποχώρησαν από την εταιρεία στην περιοχή της Σπερχειάδας πάνω από 220 εργαζόμενοι και ποτέ δεν ασχολήθηκε κανένας υπεύθυνος ούτε από το υπουργείο ούτε από την περιφέρεια, γιατί συμβαίνει αυτό και ποια είναι τα προβλήματα και οι αιτίες»...

Η σημερινή κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική και δεν είναι τα νούμερα που το λένε (μεγάλες ζημίες, -15% φέτος στις εξαγωγές). Είναι η γενικότερη εικόνα που αντιμετωπίζει κάποιος επισκεπτόμενος τις περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου: μονάδες υπολειτουργούν, μονάδες σταματούν την παραγωγή δύο μήνες το καλοκαίρι, μονάδες παραμένουν εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια.

«Πολλές βιομηχανίες και επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους μέχρι το τέλος του χρόνου, ό,τι αυτό συνεπάγεται» υποστηρίζει ο κ. Κούρταλης...

«Ο κλάδος μπορεί να επιβιώσει!»

Και όμως, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως υπό προϋποθέσεις η ελληνική κλωστοϋφαντουργία μπορεί να αποδειχτεί βιώσιμη και να προσφέρει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου μελετά το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει μέσα στο φθινόπωρο το κλωστήριο που διαθέτει, μετά από πολυετή περίοδο απραξίας. Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη τραπεζικού δανεισμού και η ύπαρξη ρευστότητας.

Οι κλωστοϋφαντουργοί γενικότερα διαμαρτύρονται για τη στάση των τραπεζών που όχι μόνο δεν τους δίνουν φρέσκο χρήμα αλλά παράλληλα τις πιέζουν και για συνεχή μείωση των πιστωτικών τους ορίων. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν εξάγουν επειδή δεν έχουν ρευστότητα να αγοράσουν πρώτη ύλη, διαμηνύεται στο Euro2day.gr.

Τα περισσότερα βέλη ωστόσο των κλωστοϋφαντουργών κατευθύνονται προς την κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της ενέργειας, καθυστερεί να αποδώσει τον ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και δεν ευνοεί τις ελληνικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τις κρατικές προμήθειες (σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε.), ενώ οι ελληνικές εταιρείες από την πλευρά τους επιβαρύνονται με υψηλότατα επιτόκια, με πολύ μεγάλες εργοδοτικές εισφορές και με μια σειρά... χαράτσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v