Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2006

Κύπρου - Πειραιώς: Το μεγάλο ”αίνιγμα”

Η μεγάλη συμμετοχή της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου (πάνω από 8%), που την καθιστά βασικότερο μεμονωμένο μέτοχο, συνεχίζει να ”συγκινεί” την αγορά, όπως φάνηκε και χθες.

Κι αυτό παρότι η πρόταση ”συνεργασίας” που έκανε δημοσίως η πρώτη στη δεύτερη πριν από λίγους μήνες δεν έτυχε ευνοϊκής ανταπόκρισης.

Για να σας ενημερώσουμε, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης η διοίκηση της Πειραιώς εμμένει στη θέση που είχε γνωστοποιήσει το καλοκαίρι, μια θέση που δεν αποκλείεται να διατυπωθεί ξανά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Δηλαδή ότι η τοποθέτηση είναι επενδυτική, είναι φιλική, και αφήνει περιθώρια για μια ”συνεργασία” - συμμαχία μεταξύ των δύο τραπεζών, αν το θέλει βεβαίως και η άλλη πλευρά.

Η Πειραιώς έχει κάθε ”πολυτέλεια” να εμμένει σε αυτή τη θέση.

Οι υπεραξίες που αποκομίζει από την άνοδο της τιμής της Κύπρου υπολογίζονται στην περιοχή των 100-120 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο από το προμέρισμα θα μπουν στα ταμεία της περίπου… 5,3 εκατ. ευρώ!

Το ερώτημα είναι αν η άλλη πλευρά, η κυπριακή, έχει αλλάξει γνώμη.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια… ”δεύτερη ευκαιρία” για ”ειδύλλιο” μεταξύ των δύο τραπεζών, ιδίως μετά τη δημιουργία της Marfin Popular Bank που αλλάζει δυνητικά τις ισορροπίες δυνάμεων στην εσωτερική αγορά της Κύπρου.

Ωστόσο, από την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου δύο φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα ”μηνύματα”.

Πρώτον, ότι προέχει η εκπόνηση του τριετούς κυλιόμενου επιχειρησιακού σχεδίου και η ολοκλήρωση των αλλαγών σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.

Και δεύτερον, ότι τον μέγιστο ρόλο -τώρα και στο μέλλον- θα παίξει η μεγιστοποίηση της ”αξίας” για τους μετόχους της…

Από κει και πέρα, τα πάντα συζητούνται.

Η λύση λοιπόν στο ”αίνιγμα” (λέμε εμείς) μάλλον θα αργήσει αρκετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v