Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2014

Τράπεζες: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της EBA

Τράπεζες: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της EBA

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δημοσιοποίησε τα στοιχεία 64 ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις εγχώριες συστημικές, εν όψει της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης που θα διεξαχθεί το 2014.

Πρόκειται για στοιχεία που έχουν εκπονηθεί με κοινή μεθοδολογία ώστε να υπάρχει βάση σύγκρισης. Οι εγχώριες τράπεζες δείχνουν θωρακισμένες κεφαλαιακά όπως έγραψε το Euro2day.

Mε στοιχεία 30/6/2013 εμφανίζουν EBA Core Tier I υψηλότερο του μέσου όρου των 64 τραπεζών.

Η καλύτερη επίδοση, όμως, οφείλεται στον πλήρη υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά εποπτικά κεφάλαια, την ώρα που η ΤτΕ προσμετρά μέρος του αναβαλλόμενου και μόνο από τη ζημιά του PSI+.

Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι Alpha, Πειραιώς και Eurobank εμφάνισαν με βάση τα στοιχεία της EBA στις 30 Ιουνίου υψηλότερα βασικά εποπτικά κεφάλαια από αυτά που είχαν δημοσιεύσει στις οικονομικές καταστάσεις α΄ εξαμήνου.

Στον αντίποδα, η Εθνική παρά τον συνυπολογισμό του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου εμφάνισε βάσει της πληροφόρησης από την EBA, Core Tier I 8,6% o οποίος σε pro forma βάση ανεβαίνει στο 9,2%, εφόσον συνυπολογισθεί η μετάβαση τηςFinansbank από τυποποιημένο σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου (IRB).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v