Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 17 2014

Οι τιμές των φαρμάκων και η... κοινή λογική!

Οι τιμές των φαρμάκων και η... κοινή λογική!

Συχνά ακούμε από κυβερνητικούς αξιωματούχους βαρύγδουπες δηλώσεις για το πώς καταφέραμε να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες στην υγεία χωρίς να μειώσουμε το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Επίσης, πριν από δύο περίπου μήνες, οι συζητήσεις για τις τιμές των φαρμάκων έγιναν αντικείμενο τηλεοπτικών σόου στα κανάλια, όπου ο αρμόδιος υπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο... αντιπρόσωπο των φαρμακευτικών εταιρειών!

Στην -επίσης μνημονιακή- Κύπρο το επίπεδο του διαλόγου για το ίδιο θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό. Ενδεικτικά αναφέρουμε μέρος της συνέντευξης του κυβερνητικού βουλευτή Νίκου Νουρή (περιοδικό EUROΚΕΡΔΟΣ), όταν ρωτήθηκε για τον αν οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλές. Ανέφερε λοιπόν μεταξύ άλλων ο κ. Νουρής:

Πρώτον, «γίνεται πολλή συζήτηση για το αν στην Κύπρο τα φάρμακα είναι φθηνά ή ακριβά. Μέτρο σύγκρισης η Ελλάδα, της οποίας όμως σήμερα το σύστημα υγείας και πολύ περισσότερο το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων είναι πλήρως εξαρθρωμένα, με πάμπολλες ελλείψεις φαρμάκων, που μεταξύ άλλων προκαλούνται λόγω της απροθυμίας των φαρμακευτικών εταιρειών να υιοθετήσουν τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές που επιβάλλονται λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας».

Δεύτερον, «στο πρόσφατο παρελθόν ξαναδοκιμάσαμε ανεπιτυχώς να μειώσουμε ετσιθελικά και απερίσκεπτα τις τιμές με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην έξοδο πολλά ουσιώδη φάρμακα και με τους συμπατριώτες μας να τα ψάχνουν απεγνωσμένα είτε στα κατεχόμενα, είτε στο εξωτερικό. Για να τα επαναφέρει στην αγορά η τότε κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί και διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής».

Και τρίτον, «απάντηση στις προσπάθειες μείωσης του κόστους αποτελεί η ολοένα κι αυξανόμενη χρήση των λεγόμενων γενοσήμων. Για να μεγιστοποιηθεί όμως η εκμετάλλευση των φθηνών γενόσημων φαρμάκων θα πρέπει τα συστήματα υγείας να πείσουν τους γιατρούς να τα συνταγογραφούν. Μείωση όμως των φαρμακευτικών δαπανών επιτυγχάνεται και με την εισαγωγή αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου του συστήματος διάθεσης των φαρμάκων στο επίπεδο τόσο των γιατρών όσο και των φαρμακοποιών».

Έτσι, για να μην ξεχνάμε και την οδό της κοινής λογικής...

ΥΓ.: Οι δηλώσεις του Κύπριου βουλευτή έγιναν πριν ανακοινωθεί η χθεσινή είδηση πως κόβονται 1.092 φάρμακα από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v