Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 1 2014

Τα 150 δισ. από το... πετρέλαιο και οι συμβάσεις που κόλλησαν

Τα 150 δισ. από το... πετρέλαιο και οι συμβάσεις που κόλλησαν

Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα παγκοσμίως που ανακάλυψε στο υπέδαφός της δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν ακόμη ξεκινήσει η παραμικρή έρευνα.

Δεν ξέρουμε ποιοι ωθούν τον πρωθυπουργό της χώρας να λέει όσα λέει για υποτιθέμενα αποθέματα και μελλοντικά έσοδα. Όσοι όμως το κάνουν ας γνωρίζουν ότι προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες τόσο στον ίδιο όσο και στην αξιοπιστία της Ελλάδας, ιδίως τη στιγμή που η διαδικασία ανάθεσης έρευνας σε Ιωάννινα και Πατραϊκό, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, εκκρεμεί δύο ολόκληρα χρόνια.

Έτσι από τη μία το ελληνικό κράτος εμφανίζεται πλήρως αναξιόπιστο σε μια σειρά ξένες εταιρείες που περιμένουν πότε θα δεήσουν τα διάφορα μανδαρινάτα να βάλουν την υπογραφή τους στις συμβάσεις και από την άλλη ο πρωθυπουργός τάζει έσοδα από ανύπαρκτα κοιτάσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, για να ισχύσουν όσα κάποιοι είπαν στον πρωθυπουργό να πει, δηλαδή έσοδα 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας, θα πρέπει να ισχύσουν τα παρακάτω: Να ανακαλυφθούν κοιτάσματα με αποθέματα της τάξης των 10-15 δισ. βαρελιών, ώστε τα απολήψιμα αποθέματα (recoverable), αυτά δηλαδή που μπορούν να αντληθούν, να κινούνται στα 4 δισ. βαρέλια. Θα πρέπει επίσης η τιμή του πετρελαίου όλο το διάστημα να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι.

Έτσι μόνο, τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση θα μπορούν να ανέλθουν σε 400 δισ. δολάρια. Με δεδομένο ότι τα έσοδα του δημοσίου βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας προέρχονται από τα δικαιώματα επί της παραγωγής (royalties), τα οποία ανέρχονται σε 50%, το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να εισπράξει 200 δισ. δολάρια ή περίπου 150 δισ. ευρώ.

Από όλες αυτές τις υποθέσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι έγινε ο νόμος για την ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης των γενεών, ή όπως αλλιώς λέγεται, από τα έσοδα του πετρελαίου που θα εξορυχθεί, αλλά πετρέλαιο ακόμη δεν έχει υπάρξει αφού όχι μόνο δεν ξεκίνησαν οι έρευνες, αλλά και οι εταιρείες που προκρίθηκαν να τις πραγματοποιήσουν περιμένουν στο ακουστικό τους δύο ολόκληρα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v