Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 8 2007

Κατασκευαστικές: Όταν μιλούν οι... αριθμοί

Όσοι ασχολούνται με τον κλάδο των κατασκευών, ας πάρουν μολύβι και χαρτί γιατί ενδεχομένως να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το αν ο κλάδος είναι υπερτιμημένος ή όχι. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

•Η Ελληνική Τεχνοδομική διαπραγματεύεται με P/E 18-19 φορές και με μια μερισματική απόδοση γύρω στο 2,3%. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της είναι 2,9 δισ. ευρώ, πενταπλάσιο από τον κύκλο εργασιών του 2005!

Για το 2007, με βάση τις προβλέψεις το P/E θα πέσει (σύμφωνα με τους αναλυτές) κάτω από το 15 και η μερισματική απόδοση θα προσεγγίσει ενδεχομένως ακόμη και το 3%.

Η εισηγμένη δηλαδή έχει χρηματιστηριακούς δείκτες ”λογικούς” και εξασφαλισμένο υπόλοιπο έργων για πέντε περίπου χρόνια, κι αυτό πριν οριστικοποιηθούν ορισμένες πολύ σημαντικές συμβάσεις του Γ’ ΚΠΣ.

•Επίσης, πριν ακόμη μοιραστεί η πίτα των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η άλλη μεγάλη του κλάδου, η J&P Άβαξ, διαπραγματεύεται με P/E της τάξεως του 10 (ή και ακόμη χαμηλότερο), αν ο δείκτης υπολογιστεί με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων προσεγγίζει το 1,25 δισ. ευρώ και είναι τριπλάσιο από τον κύκλο εργασιών του 2005. Η δε μερισματική απόδοση του τίτλου αναμένεται το 2007 να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το 3,5% (η ΑΤΕ Χρηματιστηριακή προβλέπει 3,75%).

•Όσο για την ΤΕΡΝΑ, μπορεί μεν να διαπραγματεύεται με σχετικά χειρότερους χρηματιστηριακούς δείκτες, ωστόσο κατέχει ηγετική θέση στο Ελντοράντο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως μετά τη φετινή ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου στον κλάδο.

•Η Μηχανική, με μεγάλη ρευστότητα, έχοντας πάρει πολλά νέα έργα και επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια σε ακίνητα εξωτερικού, προβλέπει ελκυστικότατους δείκτες για την προσεχή τριετία.

Υπάρχουν βέβαια και σημεία προβληματισμού, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι –πριν καν ολοκληρωθεί το μοίρασμα της πίτας των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων- οι μετοχές των μεγάλων εταιριών του κλάδου δεν φαίνεται να είναι καθόλου... ”φούσκες”.

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, μεταξύ των μεγάλων του κλάδου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v