Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2007

Προοδευτική: Ο αγώνας δρόμου και τα πολλά αν…

Το θέμα της γενικής συνέλευσης της Προοδευτικής για split και για μείωση του υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών προφανώς θα το διαβάσατε από τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας.

Αυτό όπως που οι περισσότεροι δεν πρόσεξαν είναι ότι η υπόθεση έχει… μεγάλο βάθος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η μετοχή της Προοδευτικής διαπραγματεύεται ήδη στην κατηγορία των ”ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών” επειδή η τιμή της βρισκόταν κάτω από τα 30 λεπτά.

Με βάση λοιπόν την υπάρχουσα νομοθεσία, αν μια εισηγμένη εταιρία παραμείνει πάνω από ένα έτος είτε στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών είτε στην κατηγορία των υπό επιτήρηση τίτλων, τότε υποχρεώνεται σε μία διαπραγμάτευση την εβδομάδα και μάλιστα μέσω δημοπρασίας.

Μέχρι λοιπόν τον προσεχή Απρίλιο –οπότε αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά το Δ.Σ. του Χ.Α.- η μετοχή της Προοδευτικής θα πρέπει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 40 λεπτά, προκειμένου να αποφύγει την εβδομαδιαία διαπραγμάτευση. Την Παρασκευή, όμως, ”έκλεισε” μόλις στα 30 λεπτά.

Μέσα λοιπόν από το reverse split που σχεδιάζεται (οι δύο παλιές θα γίνουν μία καινούργια) η τρέχουσα τιμή της μετοχής θα διπλασιαστεί. Και έτσι –εκτός απροόπτου- η Προοδευτική θα μπορεί να εξέλθει από την κατηγορία των ”ειδικών χρηματιστηριακών συναλλαγών”.

Έλα όμως που το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Και αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου, η Προοδευτική κινδυνεύει να ενταχθεί στις υπό επιτήρηση εταιρίες, καθώς το συσσωρευμένο υπόλοιπο των ζημιών της υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαιά της (-41,5 οι ζημίες έναντι 39,4 εκατ. ευρώ, που είναι τα ίδια κεφάλαια μετά την αφαίρεση των ζημιών)!

Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν και αυτό το θέμα (και προφανώς, αν το Χ.Α. δεχτεί τις μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2006 κινήσεις της εισηγμένης), η Προοδευτική προγραμματίζει τη διαγραφή ζημιών ύψους 36,5 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των αποθεματικών και του λογαριασμού ”υπέρ το άρτιο”, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών να περιοριστεί γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

Άρα λοιπόν και το πρόβλημα αυτό φαίνεται να επιλύεται, αν όλα ”τρέξουν γρήγορα”, με δεδομένο ότι τα παραπάνω θέματα θα ”περάσουν” μάλλον κατά τη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση, λόγω έλλειψης απαρτίας.

Και τότε τι θα απομένει;

Να μην υπάρξει άλλος λόγος (π.χ. αρνητικό EBITDA στις ετήσιες επιδόσεις, καθώς στο εννεάμηνο τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και επενδυτικών αποτελεσμάτων ήταν -808 χιλιάδες ευρώ) που να εντάσσει την εταιρία σε καθεστώς επιτήρησης.

Αν αποφευχθεί και αυτό, τότε πολύ πιθανόν να δούμε την Προοδευτική να επιστρέφει στο καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης. Αναμένουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v