Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2007

Κλωστές: Αδικημένες, αλλά μην το... παρατραβάμε!

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τον κλάδο των κλωστών και μάλλον πρέπει να βάλουμε κάπως τα πράγματα στη θέση τους...

Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και οι καλές και υγιείς εταιρίες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου διαπραγματεύονται πολύ κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Στα 37 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Υφαντουργίας, στα 82,46 εκατ. τα ίδια κεφάλαιά της στις 30/9/2006 (discount 55%).

Στα 14,4 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Fieratex, στα 28,6 εκατ. τα ίδια κεφάλαιά της (discount 50%).

Στο 1,14 η τρέχουσα τιμή της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, στα 2,20 περίπου ευρώ η λογιστική της αξία (discount 48%).

Στα 64,3 εκατ. ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Μουζάκης, στα 68,3 εκατ. τα ίδια κεφάλαιά της (έκπτωση 6%).

Στην πραγματικότητα μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα discount των μετοχών των κλωστοϋφαντουργικών ομίλων είναι, στην πράξη, ακόμη μεγαλύτερα, γιατί ορισμένες εισηγμένες εξακολουθούν να αποτιμούν τα ακίνητά τους πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες αξίες τους.

Για παράδειγμα, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου αποτιμά τα ακίνητά της όπως ακριβώς επί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (κόστος κτήσης συν κάποιες αναπροσαρμογές).

Επίσης, η πώληση του ενός εκ των ακινήτων της Μουζάκης αναμένεται να αποφέρει γύρω στα 35 με 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή το... 54%-62% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της εισηγμένης.

Και μιλάμε για εταιρίες που το 2006 θα εμφανίσουν από οριακά έως σαφώς κερδοφόρα αποτελέσματα, πέρα από το ύψος των αποσβέσεων που ουσιαστικά θα καρπωθούν.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το να πει κάποιος ότι οι μετοχές του κλάδου θα μπορούσαν να ανέβουν φαίνεται να έχει βάση.

Από αυτό, όμως, έως το να ακούγονται και να φημολογούνται σενάρια άκρατης αισιοδοξίας, η απόσταση είναι μεγάλη.

Διότι ούτε περιθώρια δραστικής ανάκαμψης του κλάδου φαίνεται να υπάρχουν για το ορατό μέλλον, ούτε είναι τόσο βέβαιο ότι κάποιες νέες δραστηριότητες στις οποίες εισέρχονται ορισμένες εισηγμένες θα αποβούν ”χρυσοφόρες”.

Κι ακόμη, άσχετα αν τελικά αποβεί κερδοφόρο, είναι αρκετά επικίνδυνο να αγοράσει κάποιος μετοχές απλώς επειδή φημολογείται ότι ο βασικός μέτοχος θα συγχωνεύσει στην εισηγμένη κάποιο ποσοστό μιας άλλης... δικής του εταιρίας!

Ή επειδή, λέει, τώρα θα αξιοποιηθούν ακίνητα που τόσα χρόνια ”κοιμούνταν του καλού καιρού”.

Ο κλάδος ίσως έχει αδικηθεί σε επίπεδο αποτιμήσεων, δεν παύει όμως να θέλει μεγάλη προσοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v